Hieno juttu että AlJaz ei soita joululauluja eikä näytä jouluvaloja joka välissä.

Karmea joulukirkko oli Nigerissä, missä joku hirviö heitti pommin kesken joulurukousten. Loukkaantuneita oli niin paljon, että ambulanssit ei riittäneet. Ainakin 25 kuollutta, mutta luku nousee.

Jotain iloistakin samasta maasta. Esiteltiin talo, joka oli tehty käyttäen muovipulloja rakenteena. Ihan fiksua, onhan noita sovelluksia nähty. Viime vuonna oli juttu autonrenkaista talon seinärakenteena mudalla täytettynä. Arkkitehtina kuulu ekomies jenkeistä.  Tässäkin esittelijä ja rakenteen kehittäjä lienee koulutettu ulkomailla koska puhui hyvää e-kieltä.

Majan pohjapiirros oli ympyrä, joka sinänsä on tuttu muoto Afrikassa. Halkaisija talossa ehkä 8m ja korkeutta lähes 3m. Katto oli tekemättä, mutta voisi olla ruokoa, joka on yleistä. Pojat sulloivat pulloihin hiekkaa tiukasti ja korkki kiinni. Pullot ladotaan muuraamalla saviseoksella, kuten meillä pohjoismaissa on tehty puupalikkamuurausta. Rakenne vielä tuetaan sitomalla pullot kaulasta keskenään siten, että muodostuu verkko ja tukee pullot paikoilleen.  Arkkitehti vakuuttaa että rakenne kestää maanjäristykset. Uskottavaa. Lisäksi etuna on ilmainen raaka-aine, joka muutoin on vielä ongelma kaikkialla. Saveen sekoitetaan hiekkaa ja lantaa sideaineeksi. Kaikki on paikallista ja ilmaista. Talon hinnaksi ilmoitettiin 15000 paikallista dollaria, mitä lieneekin? Joka tapauksessa vain 1/3 tavanomaisen talon hinnasta.

Varsinkin näissä kehitysmaissa, joissa ei ole kierrätystä. Coca cola ja muut köyhiä maita riistävät häikäilemättömät konsernit eivät huolehdi tuotteidensa seurauksista. Ja näillä heikon hallinnon mailla ei riitä omaa kykyä hallita esim muovin haittoja. Euroopasta katsoen tuntuu helpolta rakentaa kierrätys lasi- ja muovipulloille ja panna veroa muovikasseille, mutta kai sen toteutus kehitysmaassa on sittenkin vaikeaa. Kaikkein surkeinta on, että aika pienillä ponnistuksilla voitaisiin järjestää pullojen kierrätys ja tehdä se ennen kuin se sotketaan muun roinan ja jätteen joukkoon. Tuntuu pahalta katsella roskiksia penkovia miehiä, jotka keräävät saastan seasta erilleen muovin, lasin ja metallin. Miksi ei roska-astoiden viereen panna paikkaa niille?  Itse jätän siististi muovikassissa pulloni roskiksen sivulle helposti kerättäväksi.