Mikko puhuu viisaita

Mutta moni muu tyhmiä. Radiosta kuulin hassutuksen, että reilut sata, jopa parisataa vuotta toiminnassa olleet majakat pannaan käyttökieltoon, koska niistä ei ole hätäpoistumistietä. Majakat ovat kiveä, enkä ole kuullut niiden koskaan palaneenkaan. Vois nyt hiukan käyttää maalaisjärkeä ja varustaa ne vaikka sprinklereillä, joka sekin on turhan kallista. Majakan omistaminen on kallista ja tuloja voi saada vain kesällä turismista. Tämä uusi hölmöys tappaa sen ja majakat rapisevat kasaan aika nopeasti.

 

Toinen hölmöys tuli siitä, että Porin Jazzissa on vuosikymmenet sallittu picnic-viinit ja rento meininki omien juomien suhteen. Se on todella ollut Porijatsin henki. Nyt sitten Valvira on keksinyt tämän lainrikkomisen ja alueen poliisijohto on ollut pakotettu antamaan kentän poliisille ohjeen että moinen lain rikkominen ei enää vetele. Onpas poliisillekin harvinaisen fitti jobi rikkoa vuosien perinne. Jepet tietää ettei siitä mitään häiriötä ole ollut. Nyt sitten Valviran pomo sanoo että lakiin pitäisi rakentaa jokin takaportti. Hyvä on jos järki voittaisi, sillä sehän nyt uhkaa esim pitkää perinnettä vapunvietosta Kaivarissa ja muualla.

 

Radion 1.8 ykkösellä klo 18.03 ”Maailmanpolitiikan arkipäivää” oli pitkä juttu Egyptistä ja politiikan näkymistä nyt juuri, kun väliaikaishallitus on varoittanut MB:tä mielenosoituksista. Maailmalla ollaan sitä mieltä, että rauhanomaiset miekkarit pitää sallia ja sen sanoi viimeksi EU ja USA. Algeriassa oli aikanaan saman tyyppinen tilanne joka johti pitkään sisällissotaan. Joku on todennut että islam on muutoksessa ja myös että nykyinen tiukan linjan islamismi on harhaoppia joka eroaa alkuperäisestä. Olen kuullut monen sanovan Luxorissa, että politiikka ja uskon asiat eivät kuulu yhteen. Uskontoon perustuvat puolueet ovatkin kiellettyjä monissa maissa.

 

Viisaita puhuva Mikko Kosonen on SITRAn yliasiamies (hassu titteli) eli isoin pomo. Entinen Nokian johdon assistentti strategiasuunnittelussa, ei mikään turha ukko. Onneksi hän sai jatkopestin johtaa Sitraa. Siellä ollaan kai taas aloittamassa poliitikkojen koulutus, joka rullasi aikanaan vuosia. Nyt on taas uusi nuori poliitikkoparvi touhuamassa, joka ei ole saanut mitään yhdentävää strategiasuunnittelun koulutusta, vaikka useimmat ovatkin valtsikan maistereita.

 

Sitra on jo tehnyt kokeiluja, joita Mikko kannattaa, selvittääkseen esim miten pelaisivat terveyskioskit vilkkailla paikoilla kauppakeskuksissa. MK puhuu terveyden edistämisen puolesta ja sillä taas voitaisiin vähentää sairauksia ja inhimillistä kärsimystä sekä säästää yhteiskunnan rahaa.

 

Avainkysymys on se, että nyt rahaa sairauden hoitoon kulkee monta eri kanavaa ja se aiheuttaa päällekkäisyyttä, tyhjäkäyntiä ja pallottelua potilaalla. Yksi maksajataho Kelan tyyliin ja jokaiselle kansalaiselle oma terveysbudjetti josta kuitenkin ensin rahoitetaan terveyttä ja torjutaan sairautta, koska se on paljon edullisempaa. Raha ei silti siitä tililtä lopu, mutta tärkeää on että kansalainen saa itse valita hoitopaikkansa, koska hän tuo sen rahan siihen.

 

Ranskassa ja monessa maassa on systeemi, että kansa saa valita hoitavan lääkärin, josta muodostuu perhelääkärisysteemi, pitkäaikainen hoitosuhde. Kun samaan kytketään se, että lekuri saa korvausta siitä että saa ihmisen pysymään terveen kirjoissa, pysyy kansakunta terveempänä, syö, juo ja elää terveesti. Muutoinhan voisi käydä niin kuin USA:ssa, että vain vauras saa hoitoa ja sekin pyörii vakuutuksen kautta. Siellä siis vakuutuksesta voidaan tehdä turhiakin operaatioita. Hyvä bisnes ja siksi näitä MedOneja ja Attendoja on meillekin syntynyt.

 

Mikko K myös totesi että hallitus meni väärä pää edellä, eli ensin olisi pitänyt ratkoa tämä SoTe asia ja sitten ruveta riitelemään kuntaliitoksista. Sekin olisi ollut helpompaa, kun ensin olisi pantu kuntoon asia, joka on kunnille tärkein ja kallein kustannus – sote. Kouluista ja päivähoidosta olisi ehkä hiukan helpompi sopia kun rajoja siirrellään ja vaakunoista kinataan. Siinä kun menee monta ikivanhaa kuntanimeä ja vaakunaa hukkaan ja perinteitä sorretaan. Tunteilla on suuri merkitys tässä.

 

Katso Sitran sivuilta hyvä malli terveydenhoitoon.