Luontojuttuja – pönttöbongaus

 

Birdlife järjesti toisen kerran pönttöbongauksen. Minullahan ei nyt ole mökkiä, pihaa eikä pönttöjä. Mutta päätin osallistua tarkkailemalla rantapolulla olevien pönttöjen asutusta. Sinne on joku aktiivi ripustanut useita keinopesiä kolopesijöille. Asiantuntevaa työtä mutta yksi pikku unohdus oli ripustajalle käynyt, sillä hän unohti ripustaa yhden pöntön. Joku oli pannut sen vaan kannon nokkaan.

 

Nyt oli kiikari matkassa ja sain lopulta satakielen näkyviin. Se aikaisemmin kultarinnaksi luulemani olikin sitten satakieli, vaikka lintukirjani väittää sen olevan hämärälaulaja. Tapasin polulla pari naista, joista toinen kumosi sen käsityksen vanhentuneena. Löysin myös mustarastaan pesän haljenneen tervalepän kannosta ja naakan pesinnän korkealta tervalepän kolosta, jonka tikka on tehnyt.

 

Kova on sirkutus nyt rantalehdossa ja pesinnät vilkkaina. Sattui tuttu kaveri kamera kaulassa ja vain sen nopeuden turvin selvisi, että yhdessä pöntössä pesii sinitiainen. Pariskunta liikkui niin nopeasti ettei silmä ehtinyt tajuta värejä. Kun oli tummaa ja vaaleaa, oletin aluksi pesinnän olleen kirjosiepon. Minua on ihmetyttänyt miksi linnut eivät syö tuomenkehrääjäkoin toukkia.joita nyt on sadoin tuhansin tuomissa ja niiden lehtiä kaluamassa. Täytynee olla jokin myrkky tms joka estää. Lintujen makuaisti ei kai ole kovinkaan kehittynyt?

 

Sain juuri oikeaan aikaan ranskalaiseen parvekkeeseen ötökkäverhon, sen muovisuikaleista hankaussähköä tuottavan. On nimittäin juuri alkamassa hyttyskausi. Se tietää hyvää lepakon kohta syntyville poikasille. Ulkona kirkuvat pääskyset, vaikka klo on 23.20 eli ne näkevät vielä saalistaa hyttysiä tms.

 

7.6 oli TV1 monta luontokuvausta. Loistava BBC:n dokkari kertoi Galapagossaarten ekosysteemistä, sitten oli kuningasravun leviämisestä Norjan rannikolle. Alunperin venäläiset sen siirtoistuttivat Kuolan niemimaan rantavesiin, josta se on tehokkaasti levinnyt edelleen. Biologit ovat kauhuissaan, koska se vahvana lajina tuhoaa vuonojen pohjien ekosysteemiä ja vähentää monimuotoisuutta. Mutta nyt kun sitä pyydetään herkkuna 500 veneen voimin, eivät kalastajat halua enää luopua hyvästä ja tuottoisasta saaliista. Kanadassa sama juttu ja siellä jopa on ravun poiskasfarmi, joka takaa lajin selviämisen koska se on tärkeä kalastajille ja siksi ylipyydetty.

 

Kolmas video oli uusintana esitettävä Avara luonto: maapallo linnun silmin. Hienoa kuvaa aivan huimista näkymistä muuttolintujen matkassa. On todella muhkeita kuvia ihan uudella tavalla kuvattuna. Sarjaa kannattaa katsoa toiseenkin kertaan. Kuvissa nuolihaukat mm pyydystivät doggilepakoita 20 miljoonan jättiparvesta ja kotkat leikkivät saaliilla ilmassa. Digikuvaus sallii kuvata järkyttävän määrän matskua josta sitten voi valita parhaat palat. Veikkaan että vain 1-2% kuvatusta on päätynyt lopputulokseen. Näissä on kamera liimattu lintujen selkään, sillä linnut vierastaisivat surisevia nelikoptereita, joita voidaan kyllä käyttää muissa kohteissa, kuten karhujen kalastuksessa.