WC nippeli

Kun tein 7km lenkin, ehdin havainnoida ja miettiä kaikenlaista. Näin matkalla länsimatamin istumassa hameessaan poikittain mopon (lyhenne sanasta moottoripyörä, sillä meikäläisiä mopoja ei ole käytössä) kyydissä. Toinen oli länsipappa mopoilemassa, niin että ei Hannu aivan outo ilmestys mopoineen ole.

Erään talon seinässä oli koristeellista kuvitusta ja kirjoitusta ja kaiken keskellä täytetty pukinpää, metsästysmuisto? Toi mieleen alppikauriin.

Heti perään oli täti (näytti ikivanhalta, mutta saattoi olla mua nuorempi) lampaita paimenessa, kantaen päälaellaan melkoista ruohokasaa lampaille murkinaksi kotipihassa. Kun otin kuvaa, pyysi täti heti baksiisia ja annoin vitosen. Tosin kuvaa en saanutkaan kun oli kortti täysi.

Memnonin kolossin lähellä, mistä tie risteää Medinet Habun suuntaan, on katuun maalattu pienin välein 15-25-35km merkit, jotka liittyvät täällä juostavaan maratoniin, joka lähtee ja päättyy Hapsun temppelin eteen. Reitti arvattavasti kiertää Qurnan etuosaa käyden kolme kertaa 4 tien risteyksessä jossa on iso kyltti ”tervetuloa Qurnaan” ja jossa viime aikoina on ollut ruuhkaa silloin kun bensikselle on saapunut lasti. Toinen bensis on lähempänä rantaa ja jonain iltana olivat jonottavat autot sulkeneet molemmat kaistat tänne laakson suuntaan. Käytännölliset egyptiläiset sitten tietenkin ajoivat toisella kaistalla vastaan tulevaa liikennettä päin. No tässä poikkeustapauksessa useimmat pitivät joitakin valoja päällä, joka muutoin on harvinaista.

Jonain iltana palasimme Abdyn mopolla rannasta ja pysähduimme ostamaan jotakin, taisi olla falafelia. Sattui siihen mies jonka Abdy esitteli ja pyysi kertomaan kolossien räjäytyksen teoriani. Mies oli antiikkikohteiden tarkastaja, siis ihan vastuuhenkilö kolossien kohtalossa. Hänkin tietysti nauroi jutulle ja todisteli, etteivät ne nyt tänne hoksaa tulla kun on tärkeimpiäkin kohteita. Taas sanoin että roistot tulevat tänne siksi, että homma olisi niin helppo hoitaa. Istuin taas reunakivellä kävelyni tauolla varjossa ja katselin paria laiskanraukeaa poliisia metallisuojuksiinsa nojaamassa. Lähellä on liikennettä haittaamassa kolme siirrettävää teräsaidan pätkää, joissa teksti LUXOR TRAFFIC. Niiden taakse oli sijoitettu kolme piikkistä tankoa terroristien renkaita puhkomaan ja olipa siinä vielä toisen mallinen, oikoiseksi vedettävä piikkimatto, ilman sitä vetonarua. Eivät ehtisi tehdä mitään nämä poliisit jos joku roisto todella jotakin karmeaa haluaisi tehdä. Sitäpaitsi nämä poliisilavastukset aina puretaan yöksi ja ovat paikalla vain turisteja rauhoittamassa.

Paikalle kolossiaukiolle on raahattu myös wc-kontti, joka onkin hyvin tarpeellinen. Siitä tuli mieleeni asia, joka turistin tulee ymmärtää ja hyväksyä, vessabaksiisi. Arvaan että nämä ukot ja mummot jotka turistikohteiden vessoja vahtivat ja laiskasti siivoavat, saavat palkkansa vain näistä ovirahoista. Länsimaisen kusihädässä kärvistevän on sitä vaikeampi tajuta, mutta täällä sen ymmärtää. Pitää vain varata pikkurahaa jos vessoja tarvitsee! Kun täti sitten vaatii rahaa paperista, se on vaan syytä maksaa, sillä arvaan taas, että hän senkin rahoittaa itse. Näin valtio kätevästi ”työllistää” ihmisiä ja tursimi takaa tulot, paitsi nyt kun turismi on surkastunut.

Tosin Päivi kertoi iloisen asian, että ILMAPALLOINDEKSI on kohonnut, toissapäiväiseen lukuun 12. Ehdotankin että Päivi alkaa pitää kirjaa ja raportoi välillä, sillä hän kertoi heräävänsä aina niihin aikoihin kun pallot vielä ovat ilmassa, siis kuuden pintaan. Lennot tehdään aina aamuisin jotta turistille tarjotaan auringon nousun hienot hetket. Samalla on toiveita siitä, että ilmavirtaukset eli tuulet eivät ole aamulla niin voimakkaita. Välillä joudutaan lennot perumaan tuulen takia ja joskus pallo seilaa tuulen mukana yli virran ja kauas itärannalle. Se on tappiollista touhua kapteenin kannalta, sillä apuautot joutuvat ajamaan ison lenkin sillan kautta. En ole selvittänyt mikä on touhun tausta ja rahanjako. Pallo koreineen on kallis investointi ja rahoittaja vaatii osuutensa joka lennon hinnasta. Mainontaa ei palloissa juurikaan ole, vielä.

Itse heräsin tänä aamuna tuttuun puhinaan ja katselin kun punainen pallo oli laskettu pellolle noin metrin korkeuteen. Näkyivät siellä pientareella pojat juoksevan korin luo ja alkavan vetää laitetta tielle päin. Aika kätevää, sillä pellolle ei kannata laskeutua. Sieltä ei turisteja kenkien saveentumatta pois saisi ja miten kantaa pehmeällä alustalla kori, joka painaa satoja kiloja kaasupulloineen ja suuttimineen. Raahaus vain sopivaan kohtaan pientareelle ja kori siten, että turisteja päästään auttamaan korista pois ja keräämään ”aiheelliset” baksiisit.

Toinen apu työllistymiseen on yleinen nenäliinojen kaupustelu. Eeva oli siitä kiusaantunut, mutta käänsin asian hyvän puolen ja totesin että eivät kakarat ainakaan kerjää vaan tekevät työtä joka sopii lapsille hyvin. Oppivat kauppiaan psykologiaa nuoresta ja oppivat ainakin laskemaan. Usein saat punnalla vaan yhden 10kpl paketin, mutta jos pidät vaan kouraasi ojossa, tulee perässä toinenkin. Voihan turisti maksaa hiukan ylihintaakin? Se on silti halvempaa kuin kotona. Lukemisen opettelu näillä pennuilla eonkin sitten toinen juttu ja tuntuu siltä että YK:lle annettavat luvut lukutaidosta ovat kovasti yläkanttiin.

Puutarhakauppiaalle ei ollut vielä tulleet uudet taimet, odotellaan kuormaa. Muutoin on menossa kovalla tohinalla sadonkorjuutyöt. Puimakoneet jyrisee, sirpit heiluvat, kasoja syntyy ja niistä kaivetaan maissintähkät säkkeihin. Sokeruokojen korjuukausi alkaa olla käsillä ja saamme tuntumaa ruokojunaan. Näyttää kyllä hurjalta koko junan huojunta kahteen suuntaan, tällä 50cm raidevälin radalla, joka on mutkalla joka suuntaan. Veturi vaappuu pelottavasti muun liikenteen reunalla. Jos juna kaatuu, tulee rumaa jälkeä.

Mentiin Mahrusin kyydissä Golfkentälle. Oltiin ainoat pelaajat ja klubilla oli töissä vain 3 ihmistä. Kysyin hiljaa kahdenkesken Mudylta, onko ollut ketään, hän vaan surullisena kohautti olkiaan, ei ketään. Mulla selkä kesti vain 9 reikää, sitten piti lopettaa. Aavistin asian ja otin mukaan luettavaa siksi ajaksi kun Matti ja Iiris pelasivat koko kentän. Epistä on että puoli kenttää pelaavalta riistetään silti 4/5 hinnasta! Menomatkalla juteltiin keskenämme politiikkaa ja Mursin nimi tuli usein, niin Mahrus pyysi että pls, ei hänen autossaan sitä nimeä. Vitsihän se oli, mutta sitten hän kertoi kannattavansa Amr Mussaa ja toista jonka nimi ei jäänyt mieleen.

Klubilla oli tv auki ja tuli kuvaa panssareista Kairon kaduilla. Tähän on taas tultu eikä nyt tunnu yhtään liioitellulta sanoa että MB ja Mursi varastivat vallankumouksen. Käyttävät sitä nyt omien ideoidensa ajamiseen, ei demokratian ja tasa-arvon puolesta. Ja näin sanoo harras muslimi joka rukoilee joka päivä klo 18. Nämä aktiiviset nuoret jotka panivat liikkeelle koko vallankumouksen vaatien sosiaalista tasa-arvoa ja työtä, ovat olleet niin kiihkeästi asiansa takana, että ovat taas valmiina tappeluun tyranniaa vastaan. Surullista on että nyt se on Mursin tyranniaa ja sen vastustajia kuoli taas eilen. Nyt ei ollut asialla poliisi vaan kahinoivat ammuskelijat ja se on surullista. Mursin puolesta ja vastaan - porukat vääntävät nyt asioista.