Boko Haram on nimeltään islamistinen ryhmittymä joka on taistellut Nigerian hallituksen joukkoja vastaan jo vuodesta 2003. Muualla siitä ei juuri ole kuultu, minäkin vasta tänä talvena. Sen törkeimpiä tekoja hiljattain oli räjäyttää voimakas pommi kristittyjen kirkonmenojen aikana maan pohjoisosassa noin kuukausi sitten. Terroriteko tappoi kymmenittäin ihmisiä vaikka autopommi räjähtikin väärään aikaan, ei ihan kirkon ovella. Nyt sama hämäräpoppoo on taas räjäytellyt useampia paukkuja tappaen väkeä kymmenittäin. Nyt maan keskiosassa. Tämä tuhotyö ei ollut erikoisesti suunnattu kristittyjä vastaan. Mutta porukan vaatimus on islamistinen Nigeria.

Pidetään mielessä että maa on Afrikan väkirikkain, 162 miljoonaa. Suuri väkiluku tuo aina vaikutusvaltaa ja jos maasta tulisi sharialakia soveltava jätti, se vaikuttaisi suuresti siinä osassa Afrikkaa.

Afganistanissa jokin porukka istui tärkeässä kokouksessa, pitkät pöydät ja niillä kaikkien edessä kaksoismikit. (se on tekninen varmistus, jos toinen sattuu hajoamaan, toinen toimii) Iso sali saattoi olla hallituksen kokoushuone, koska U-muodon keskellä istui pressa, Hamid Karzai. Minua vaan huvitti se, että tämän melkein hajonneen valtion asioista neuvotellaan huoneessa, joka on paremmin varusteltu kuin meidän hallituksen tai eduskunnan tilat. Ehkä juuri Eduskunnan uuden puolen tilat vetävät vertoja moderniudessa. Mutta että näillä surkeilla mailla on ”varaa” tällaisiin hienouksiin. Silti sitten parlamentissa tapellaan ja huudetaan raivona, arvokkuudesta ei tietoakaan.

Kahvi Annan palasi hukkareissulta Syyrista ja yritti vedota YK:n turvaneuvoston pariin jäseneen, joiden takia kaikki brutaliteetti jatkuun, kuten hän sanoi. Eväät on kehnot kun vastapeluri on tunteeton diktaattori. Kaikki yksinvaltiaat ovat luonnevikaisia.

Häntä vastustava Vapaa Armeija on koonnut ison joukon, pataljoona verran miehiä Turkin rajan tuntumaan. Porukkaan on hakeutunut paljon väkeä ulkomaille muuttaneista syyrialaisista. Sama ilmiö kuin Libyan kumouksessa. Tavalliset ihmiset palaavat tappelemaan entiseen kotimaahansa kun kutsu käy. Itse ryömin myös Saharassa, Santahaminan hiekkaerämaassa ja sain 8kk koulutusta jääkäriksi, myös sissikoulutuksen. Sillä varmuudella kun katselee kuvia näistä tappeluista, tulee kyllä sääli näitä vapaaehtoisia. Huonolla koulutuksella, vajaalla aseistuksella ja huonosti johdettuna pitäisi käydä sotaa lähes ammattilaisia vastaan. Niillä on sentään kovaa kalustoa, vaikka koulutus ei olisikaan korkeatasoista. Yksi panssarivaunu tekee pahaa jälkeä kiväärimiehiä vastaan. Ainoastaan sissitaktiikka on mahdollinen, mutta miten sitä harjoitat hiekkaerämaassa. Onnistuu vain kaupunkioloissa, mutta on paljon vaativampaa, kuin vaikkapa suomalaisessa korvessa. Ja kaupunkisota tuhoaa aina taloja, siviilejä. Nyt jo Annan kertoi että tuhot muutamassa kaupungissa ovat valtavat, koko infra on tuhottu.

Näiden kauheuksien jälkeen tuntuu aika pieneltä jutulta se, että Egyptin pohjoisosassa kuuluu  myös ammuntaa. Siellä ammuvat onneksi vain lehmät.  Niilin suistossa on menossa paha epidemia suu- ja sorkkataudista. Yhdestäkin kylästä se oli tappanut 3000 elikkoa. Ihmiset ovat epätoivoisia, kun menee omaisuus ja elanto kerralla. Hallitus ei tee mitään, elikoita ei ole varaa rokottaa, jos edes rokotteita olisi saatavilla. Tauti leviää kun ei ole mitään systeemiä sitä rajoittamaan. Meillä Euroopassa, kun tauti ilmenee, on tiukat karanteenit ja ajoneuvojen pyörätkin desinfioidaan alueella. Kulkijoita ei sallita, kaikki jalkineet ja värkit ruiskutellaan desinfiointiaineilla.
Tästä voi tulla niin laaja epidemia, että sillä on vaikutusta talouteen paljonkin. Voi näitä vastoinkäymisiä, kun turismikin on lamassa ja sitten maatalous lamaantuu. Voi tulla täälläkin paljon tiukempaa elämä vielä, voivoi.