luxor 54.2009 autokaupat ja siivous

Kotikadun autokaupan varastossa on koko ajan tapahtunut pikku liikahduksia. KIA-autoja myyvällä firmalla on kauppa lähikadulla. Kai tämä on vaurasta aluetta, koska ainakin 3 autoliikettä on lähistöllä. Varastosta on poistunut 3 henkilöautoa ja tullut 3 uutta tilalle. Siis bisnes ei ole ihan kuollutta autokaupassa. Aikaa on kulunut 4 viikkoa ja 3 autoa myyty.

Poliisin pikku lava-autot ova usein Chevrolet, Toyota tai Peugeot- merkkejä. Pikkubussit, joilla kaupungin julkinen liikenne tuntuu hoituvan tehokkaasti, ovat useimmiten melko tuoreita Toyotoja. Tuo pikkubussiliikenne on todella tehokasta ja nopeaakin. Hinta kyydistä kaupunkialueella on kai lähes aina 50 piasteria, todella vähän. Tunisiassa liikuimme kaupunkien välillä myös niillä joustavasti ja edullisesti. Siellä se oli helpompaa, koska oli selvät kaukoliikenteen bussiasemat mistä lähdettiin ja kyltit määränpäästä myös eurooppalaisin tekstein. Kaupunkiautojen raita oli eri väriä kuin pitkän linjan bussien. En nyt muista miten päin oli sininen ja punainen. Täällä ja kaikkialla missä olen käynyt, pikkubussi pysähtyy missä vaan tarpeen mukaan, usein risteyksissä. Se juuri on perussyy tähän liikenteen kaaokseen.

Kaikki auttavat ja puhuvat

Täällä Egyptissä olisi parasta osata arabiaa. Mutta kysymällä selviää aika hyvin, koska autossa on aina joku joka osaa englantia. Täkäläiset aina yrittävät puhua, eivät ujoile puutteellista taitoaan ja se on hienoa, auttaa turistia monesti. Kun asenne on se, että turistia voi lypsää vain puhumalla sen kieltä, lapsikin omaksuu nopeasti: "hellou, give me one pound" tyylin. Siitä se sitten hioutuu tyylikkäämmäksi kusetukseksi. Eikä kaikki edes kuseta, täytyy tunnustaa, vain osa. Vaikeata on vain huomata kusetus. Kulmakauppias on reilu tyyppi, jotenkin maalaisen oloinen. Kun ei osaa englantia, lieneekin jostain maalta tänne ajautunut. Kun osaa teurastaakin.

Niin, se siivous.

Kun valitin talkkari-Musalle kaiteen paksusta pölystä, hän huitaisi epämääräisesti ilmaan, jonka tulkitsin väärin. Hän tarkoitti, että ilmasta tulee koko ajan ohutta pölyä. Ja sitä tulee. Hän ja monet muut siivoavat vain huiskimalla pölyä pois. Rätit heiluu ja pöly lentää laskeutuakseen vähän alemmaksi taas. Jopa kadulla moottoripyöräkauppiaat siivoavat ajokkeja huitomalla rätillä pölyt pois. Se siivous pitänee tehdä pari kertaa päivässä.

Naapurtalon talkkari siivosi alatasannetta hyppien rätin kanssa korkealla yrittäen osua seinän koristeisiin rätillä.

Tuuli tuo koko ajan erämaasta hienoa hiekkaa ja kun siihen lisätään kaiken roskan ja kasvien poltosta tuleva savu, on koko ajan ilmassa hienoa, näkymätöntä saastetta. Ei liene kovin hyvää kenenkään hengitykselle. Usein on ilmassa sumun tapainen huntu joka muodostuu tästä saastasta. Erityisesti se näkyy aamulla Niilin laaksossa ennen kuin tuuli viriää. Juuri silloin kun ilmapallolennot alkavat.