Pistiäisille koteja

Ympäristökasvatus sivulta taustaa idealle

Pistiäisille keinopesiä

Pistiäiset pesivät luonnossa korsissa ja kovakuoriaisten nakertamissa koloissa, mutta ne ovat viihtyneet myös maaseudun rakennuksissa, kuten puuaitojen ja seinähirsien koloissa. Maatalouden rakennemuutoksen myötä pistiäisten pesäpaikat ovat kuitenkin vähentyneet merkittävästi.

Pitkäkestoisessa tutkimushankkeessa pistiäisille on kehitetty erilaisia keinopesiä. Puupölkystä poraamalla ja kuivatetuista järviruo’on korsista kokoamalla rakennettu pistiäispönttö ripustetaan kasvillisuuden yläpuolelle reiät aamuaurinkoa kohti. Yksinkertaisimpia malleja on helppo rakentaa vaikkapa koulussa, ja keskustelussa todettiinkin ötökkäpönttöjen tekemisen sopivan erittäin hyvin osaksi ympäristökasvatusta.

http://www.flickr.com/photos/pikkuanna/5728202122/in/photostream/

Vihreän Langan artikkeli jossa helppo malli:

http://www.vihrealanka.fi/teemat/pelasta-p%C3%B6lytt%C3%A4j%C3%A4t-itse

Nyt kaikki marjojen pölyttäjiä kaipaavat talkoisiin. Juuri nyt on sopiva aika katkoa koiranputkista ainekset talven askarteluihin.

Olen kerännyt ämpärillisen tuoreita putkilovarsia kuivumaan ja juuri nyt elokuun alussa näkyy löytyvän myös valmiiksi kuivia, mutta ne mätänevät aika nopeasti, että kannattaa pitää kiirettä. Panin osan paperikasiin ja osan suoraan auringonpaisteeseen verkkokassiin kuivatustestiin.

Vihdissä on Wuosisatamarkkinat, joilla on Vihdin Luonnon osastolla esillä erilaisia pönttöjä. On linnuille kaiken merkkisille, lepakoille ja pölyttäjille myös merkkiin katsomatta. 24.8 vedän lepakkoretken kirkonmäellä, jossa on varma paikka havaita Pohjanlepakko.