luxor 12.2009

Poliiseja on paljon ja montaa sorttia. Turistipollareilla on olkavarressa näkyvät merkit ja he usein osaavat kehnoa englantia. Heiltä voi turvallisesti kysellä apua. Sitten on liikennepoliisit ja nämä turvallisuusjoukot, jotka on sijoitettu liikenteen solmukohtiin. Siinä on aina auto ja kalasnikov-miehiä monta ja edessä tämä tuttu panssarilevy. Samoja ukkoja torkkuu kaikien julkisten rakennusten edessä, myös pankkien. Silti se ei lisää turvallisuuden tunnetta!

Mun kämppäni on ihan lähellä poliisien pääasemaa. Vieressä on poliisin autovarikko myös ja sen vieressä kai keskuspaloasema, kun paloautoja on toistakymmentä, ihan vaan kadulla. Tossapäivänä letka niitä ja muutama jepariauto vonkui rantakatua Karnakin suuntaan. Eivät siviiliautot niitä jurikaan väistäneet vaikka ulina oli kamala.

Poliisipäällikön talo on tässä rantakadun varrella, hienolla paikalla. Sen edessä päivystää tietysti useita poliiseja. On tämä hierarkia niin selvästi näkyvissä. Yksi puolue, hallinto yksissä käsissä, korruptio, siinä on eväitä hyvään hallintoon. Ja hirveä tehottomuus paistaa kaikkialla. Kuski-Hussam nauroi avoimesti (autossa mulle) tätä silmänpalvontaa. Kun turiteja varten on tie lentokentältä kaupunkiin pantu koreaksi. Heti kun mennään ohi lentokentä sinne golfkentän suuntaan, tien laatutaso putoaa. Kukkaistutukset puuttuvat ja reunakivet on harmaita, kun loistokadulla ne on maalattu musta-valkeaksi.

Suuret alueet lentokentän ympärillä on armeijan hallussa. Golfkentälle kuuluu silloin tällöin kovapanos-ammuntaa. Kaippa vuosien takaiset kokemukset Israelin pommituksista ovat opettaneet, että lentokenttien turvallisuus on tärkeää. Vaikka täkäläistä mentaliteettia seuranneena voisi ennustaa, että ihan samalla tavalla Israel voisi nutistaa Egyptin ilmavoimat yllärillä kuin takavuosina.

 

Pankkiasiat usein jumissa

Kuski kertoi asian jonka olen itsekin havainnut; pankkien ohjelmat ovat usein nurin juuri perjantaisin ja sunnuntaisin. Ilmeisesti paikalliset osaajat pitävät lepoa ensin ja eurooppalaiset sunnuntaisin. Ja systeemivikoja on usein ja kaikilla pankeilla. Kai Suomessa lie helpompaa kun on vain 2 kieltä ja samat kirjaimet kummassakin. Täällä systeemi tarjoaa joko arabiaa tai englantia.

 

Golfkentälle on tomera pääkassa. Vaikka olen jo maksanut 1000 LE sovitusta jäsenmaksusta, joka on reilu 2000 LE, hän oli tänään kimpussani ja vaati lupauksen että maksan seuraavalla kerralla kaiken. Kun se kerta on ehkä sunnuntaina, on taas mahdollista että pankkiautomaatit jumittaa!?

Jäsenmaksuksi valitsin pienimmän "Silver" taksan, jonka päälle tulee aina green fee, 9 reikää 40 LE ja 18 reikaa tupla. Laskekskelin että tämä systeemi on mulle edullisin. Sitten kun lempivaimo tulee joulukuussa, hänen kanssaan voidaan pelata pitkiä tai pätkiä kierroksia, ihan halujen ja kunnon mukaan. Tärkeintä on ilman lämpötila ja joulua kohti viilenee.

 

"Gold" taso olisi tarjonnut pelit ilman Green feetä, mutta auto olisi maksanut. Kallein taso "Platina" olisi sisältänyt kaiken mahdollisen. Mutta hintaporrastus olikin aina maksu tuplana. Siinä on sitten vielä jokin perhesysteemi, mutta kerralla se ei selvinyt. Pitää taas yrittää selvittää. Pitää olla sitkeä näiden vesseleiden kanssa.