Afrikan jako

 

Yle teema näytti hienon ranskalaisen dokkarin siitä, miten Euroopan suurvallat jakoivat Afrikan maat keskenään törkeästi. Yhtään mantereen edustajaa ei ollut paikalla Berliinin konferenssissa 1884 jossa heidän kohtaloistaan päätettiin.

 

Filmi esitti hyvin sen sikamaisen omahyväisyyden, tietämättömyyden oman maan edun tavoittelun, joka tämän juonittelun tuloksena sai muodon, joka yhä näkyy Afrikan kartalla, kun maat on rajattu viivoittimella. Päättäjät eivät tienneet yhtään mitään näiden valloitusmaiden kulttuurista, tavoista, hallinnosta.

 

Seikkailija Stanley, joka oli Belgian kuninkaan Leopoldin palkkaamana tutkinut Kongon aluetta, esiintyi asiantuntijana, mutta juoni hallitsijan etujen mukaan. Leffa näyttää hyvin sen kaksinaamaisuuden, jolla silloin pelattiin ja joka yhä jatkuu.

 

Puhuttiin ja edelleen toimitaan muka alkuasukaskansojen hyödyksi, mutta kaikki on vain savuverho sille saalistukselle, joka jatkuu. Puhuttiin kauniita sivistyksen ja rauhan viemisestä kehittymättömien kansojen avuksi, mutta todellisuudessa haluttiin ryöstää maiden rikkauksia ja hyötyä orjatyöstä. Puhuttiin orjuuden kieltämisestä, mutta sen sijalle kehiteltiin pakkotyö. Ihminen oli ”vapaa” mutta hänen oli pakko tehdä työtä palkatta!

 

Nämä sivistymättömät diplomaatit, jotka osasivat politiikan kiemurat ja ranskaa, tekivät päätöksiä miljoonien puolesta, joiden elämästä, kulttuurista ja tavasta elää he eivät tienneet mitään. Stanley määritteli valtion merkiksi lipun tai vaakunan ja rajat sekä jonkinlaisen näkyvän järjestelmän hallita. Afrikassa rajat ovat olleet kohtaamis- ja kauppapaikkoja, eivät eristäneet kansoja. Niitä on ikuisesti ylitetty karjan ja ihmisten tarpeiden mukaan.

 

Nykyinen Afrikka kärsii näistä keinotekoisista rajoista, joiden vetämisessä ei huomioitu mitään niistä asioista, jotka todella ovat tärkeitä kansojen elämässä ja arjessa, kuten kieli, uskomukset, tavat. Se on johtanut raakoihin sotiin, joissa aluksi kansat hakivat itsenäisyyttä näistä sortajavaltioista ja sitten ovat keskenään taistelleet sisäisesti. Se jatkuu edelleen, tyyppiesimerkkinä Sudan, Nigeria, Mali, Mauritania ja monet muut.