Hannu antoi lahjaksi hienon seinäkalenterin, tammikuun 25 2012 eli vallankumouksen vuosipäivän kunniaksi tehty hieno kuvakertomus. Siihen on poimittu kaikille, ainakin tässä maassa, tv:stä tuttuja kohtauksia vallankumouksen syntypäivistä.
Olivat ostaneet ABOUDI kirjakaupan kaikki kappaleet, a 15LE. Nyt niitä ihaillaan Suomessa kinosten keskellä. Poimintoja ja kommentteja näin täysin vailla tietoa kunkin juhlapäivän merkityksistä täkäläisille. Etusivu kertoo tunnetusta Cafe Riche kahvilasta, jossa on tapahtunut paljon historiallista, sillä kuppila on perustettu 1908. Siellä on tarinan mukaan suunniteltu useampiakin kaappauksia ja kumouksia. Itse en ole sitä nähnyt, kun olen viettänyt vain muutamia päiviä Kairossa, eikä ole ollut aiheeseen opastajaa.
Kautta kalenterin on merkitty eri uskontojen juhlapäiviä, on erikseen läntisen ja itäisen ortodoksikirkon juhlat, muslimijuhlat, valtiollisia juhla- tai merkkipäivä, mutta kiinnostavasti myös joitakin jenkeissä ja Euroopassa juhlittavia merkkipäiviä. On useampiakin vallankumouksen muistopäiviä, joten kiinnostuneen pitää selvittää mikä kumous milloinkin oli menossa.
Tammikuun 16. on Martin Luther Kingin muistopäivä. 25.1 Vallankumouspäivä, sillä silloin tämä kapina alkoi. Loppua ei ole vielä näkyvissä.
Helmikuun kuva on kuulusta ja tutusta kamelihyökkäyksestä, jolloin mielenosoittajien kimppuun kävi parikymmentä ratsukkoa ja ainakin yksi kameliratsukko. Dramaattisessa kuvassa miehet riistävät ajuria katuun ja ilmeet ovat kiihkeitä. 4.2 on profeetta Muhammedin päivä ja täysin turha jenkkihömppä Valentine`s Day 14.2 .
Maaliskuun kuvassa kastuu porukka vesitykin alla. Egyptissä vietetään äitien päivää 21.3 ja sen valintaan lienee hyvät perustelut. Olisiko toukokuussa jo liian kuumaa?
Huhtikuun kuvituksena on taas mellakka menossa ja sotapoliiseja pusketaan taapäin. Tekstinä useilla sivuilla on pätkiä vallankumouslauluista. ”Olen soturi, valmis uhrautumaan ja kuolemaan” uhosi Abd el-Halim Hafiz. 25.4 on Siinain vapautuspäivä. Lienee se päivä kun se taas saatiin takaisin Israelilta.
Rise up and help me to victory! Lauletaan toukokuussa ja kuvassa haisee kyynelkaasu. 1.5 on työn päivä täälläkin.
Kesäkuun kuva ei ole kovin dramaattinen, vain huutava väkijoukko ja 17.5 on sitten jenkkilässä isäinpäivä. 18.5 on Evacuation day Egyptissä, mitä sitten onkin evakuoitu joskus.
Heinäkuun kuvituksena on 4 otosta vallankumouksen tiimoilta Tahririlla ja 23.7 on taas Revolution day Egyptissä. Mikä vuosi, kuka nousi valtaan? Tänä vuonna ramadan alkaa 20.7.
Elokuun kuvissa on lapsia julisteineen mielenosoituksissa mukana eli seuraava sukupolvi harjoittelee. Ramadanin päättymistä juhlitaan 18.7 yöllä ja kestitys jatkuu kolme päivää.
Syyskuun kuvassa olevat naiset ovat tv:stä tuttuja mielenosoittajia, nuoria naisia kiihkeästi vaatimassa Mubarakia ulos.
Lokakuun kuvissa on arabikielisiä julistuksia ja laulun säe ”The hole world is speaking Arabic”. Loppukuussa on monta juhlapäivää peräkkäin ja ennen niitä 24.10 on Suezin pvä sekä Kansan vastustuspäivä. Huono käännös minun, enkä tiedä mitä on joskus vastustettu. Ja lopuksi 31.10 tärkeä hömppä - Halloween (USA).
Marraskuun kuva on väkijoukosta, joka on tooosi iso. 15.11 islamin uusivuosi 1433 alkaa. Ainakaan USAn intiaanit eivät juhli Thanksgiving Day:ta 22.11.
Joulukuun kuvana on yleiskuva TAHRIRin telttakylästä ja muutama otos tunnelmista torilla sekä säe Shadian laulusta ”Today Egypt is celebrating”. Kuun lopussa nämä yleiset joulupäivät, mutta minulle ei ole selvinnyt mitä britit tekevät, kun on Boxing Day – eivät kai nyrkkeile? Meillä silloin näet ajellaan Tapania.