Perustuslaki

Viime kesäkuussa muodostettiin uudelleen perustuslakia värkkäävä komitea, kun sen edeltäjän pani kenraalijuntta viralta. Sille annettiin 6 kk aikaa saada lakiluonnos esittelykuntoon ja parlamentin hyväksyttäväksi. Aika loppuu 12.12 ja homma on pahasti levällään.

Alusta asti on ollut riitaa siitä, että muslimeilla on selvä enemmistö komiteassa ja muut väittävät sen vaikuttavan liikaa lopputulokseen ja sen vuoksi ei saada tasapuolista perustuslakia aikaan. Lain pykälistä on nyt työstetty noin 100 mutta aika tuntuu loppuvan kesken. Osa jäsenistä vaatiikin 90 pv lisäaikaa. Näistä käsitellyistä pykälistä ”vain” 12 koskettelee valtion ja uskonnon suhdetta.

Aikaisempi Arabiliigan pääsihteeri ja kansainvälisesti tunnetuin ja osaavin tyyppi Amr Moussa ei ole hyväksynyt näitä pykäliä. Nyt on 15 jäsentä vetäytynyt vastuusta ja työstä ja tässä joukossa ovat koptien 5 edustajaa. (Sadasta heitä pitäisi olla ainakin 8 jotta suhteellisuus toteutuisi!) Myös todella vanha puolue Wafd, josta jo Mahfouz kirjoitti 1900-luvun alkupuolelta, on vetäytynyt päätöksenteosta. Egyptin Sossut ovat myös vetäytyneet hommasta samoin kuin muutama meille tuntematon puolue.

Sopimus on että 67 ääntä sadasta tarvitaan pykälän hyväksymiseen ja jos tarvitaan toinen äänestys, riittää 57. Kun muslimipuolueilla on 60 paikkaa, on sanelumeininki selvää.

Ei sharialakeja

Kolumnisti Mahmoud Salem perustelee hyvin, miksi ei ole oikein ottaa shariapykäliä perustuslakiin ja kirjoittaa: Sharia on niin tulkinnan varainen ja epäselvä ilmiö, ettei sitä voi ottaa lainkäytön pohjaksi. Jos kysyy muslimioppineilta kantaa johonkin sharialain kohtaan saa monta erilaista tulkintaa. On ehdotettu että niitä shariapykäliä annettaisiin tulkittavaksi vain AL-Azhar yliopiston viisaille. Se ei hänelle kelpaa ja hän kertoo karmeita esimerkkejä porukan ihmeellisistä fatwoista ja tulkinnosta. Sieltä on tullut esiin fatwa joka tuomitsee 40 raipaniskua jokaiselle joka kritisoi Mubarakia.

Olen kaverin kanssa samaa mieltä, että jos maan perustuslakiin tulee pykäliä, joita voidaan tulkita ja joiden sisältöön saadaan lisätä mitä tahansa hulluja juttuja aina valtaapitävien nuoleskeluun asti, ei se ole hyvä laki.

Poliikan toimija kritisoi

Puolueesta eroamaan painostettu lakimies Tharwat El-Karbawy kritisoi vahvasti muslimiveljeskunnan sisäisiä menetelmiä, klikkejä ja toimintaa yleensä. Hän oli puolueen ytimissä (niin kuin Suomi EU:ssa) mutta joutui poikkiteloin joissakin asioissa ja sai lähteä. Hän luettelee ison joukon tyhmiä tyyppejä puolueen johdossa ja perustelee näkemyksensä. Haastattelun ydinkohtia oli lausunto Mursin kyvyistä ja yleensä vallan kammareista. ”Mursi ja taustajoukkonsa ovat kokemattomia amatöörejä joilla ei ole visioita. Heillä ei ole ratkaisuja talouden ongelmiin...” ”esimerkikis Mursi ensin tuomitsi koronmaksun periaatteen ja sitten neuvotteli IMF:n kanssa lainapaketista maalle. Hän puhuu paljon mutta ei tee mitään”

Toinen hätkähdyttävä tieto oli se, että MB:llä on isompi joukko nuoria miehiä sotilaskoulutuksessa. Asia on ollut salainen mutta siitä on kuiskittu. Perinne on vanha, tulee niiltä levottomilta vuosilta jolloin MB oli kielletty ja se harjoitti terrorismia, jolla häirittiin turismia. Hän on ollut läsnä kun johto on kehuskellut kyvyllään mobilisoida joukkoja Israelin hyökättyä Libanoniin 2006. Hän myös kertoo että naisilla ei ole todellisuudessa mitään virkaa puolueessa, ovat vain koristeina ja kahvinkeittäjinä ja voivat olla jäseniä vain perheen miesten vuoksi ja kautta. Kysymykseen mikä on MB:n tulevaisuus, El-Kaharbawy sanoo, että ”se on kuin tuli, kun siltä ruoka loppuu se syö itsensä”joka lienee myös sananalasku täälläpäin. MB:llä ja Mursilla on vanhastaan siteitä Muban hallintoon ja sen taustaroistoihin. Siksi kesti niin kauan julistaa tulos pressanvaaleista, kun taustalla neuvoteltiin valtapelin siirroista. Mursin takana on myös vääntöä siitä kuka on seuraava pressa ja sen asetelmia haetaan koko ajan. Hän oli myös siinä joukossa joka vallankumouksen aikoihin vaati siviilien neuvostoa johtamaan maata väliaikaisesti sotilasjuntan sijaan. Hänen mielestään MB on pettänyt vallankumouksen ja toimii kuin vanha hallinto.

Lakko WB:llä

Tähän lopuksi tuore tapaus tästä ihan läheltä. Menin aamukävelylle ohi Memnonin ja aina lippukioskille asti. Siinä tienhaarassa oli väenkokous ja nappasin porukasta kuvan. Heti tuli kanssani juttelemaan nuorimies joka puhui hyvää e-kieltä. Hän selitti ettei mitään hämminkiä, kaikki on rauhallista. Mielenosoittajina ovat miehet, jotka siivoavat ja kai muutoinkin huolentivat muinaismuistoista ja vaativat palkankorotusta. Hän käytti sanontaa ”siivoavat vuorilla”joka on aika epämääräinen asia. Porukka ei huutanut mitään eikä ollut banderolleja, olivatpahan vaan koolla luomassa yhteishenkeä. Arvaan että poika oli salaisen poliisin hommissa, sillä näitä siistejä poikia oli aina paikalla kun katselin vallankumouksen ja vaalien aikaan tapahtumia ja väkijoukkoja.