Vaalit ja korruptio

Korruptio on ehkä suurin vitsaus kaikissa "kehittyvissä" maissa. Egyptiä se on vaivannut aina, mutta nyt sille tuo uusia mahdollisuuksia vienti ja maailmankauppa yleensä. Mutta keksivät nämä varastaa valtiolta muutenkin. Yksi mestari on tämä argeologian ja egyptologian mahtimies Hawas, jonka naama on tuttu jokaiselle joka on nähnyt yhdenkään viime vuosikymmeninä tehdyn dokumentin Egyptin muinaismuistoista. Ukko on tunkenut itsensä joka leffaan ja rakentanut itselleen mainetta arkeologian guruna, jota rohkenen epäillä. Lienee vaan suuri byrokraatti joka ei tiedä tutkimuksesta enää mitään.

Hänen kikkansa rahastaa on ollut, että vanhaan puistoon Kairon Museon edustalle on rakennettu lasigalleria, jonka kautta museoon kuljetaan. Käytävään on sitten sijoitettu matkamuistomyymälä, jolle museo antaa arvovaltaa. Sen tuotot menee tämän Hawasin taskuun. Kuinka kauan, onkin mielenkiintoinen kysymys.

Taksikuskilta kuulin että pormestari ja alueen kuvernööri Farak on potkittu pois jA Hein äsken kertoi että se tapahtui jo keväällä, joka tapauksessa mun lähtöni jälkeen, koska asia on minulle uutinen. Juttelin aiheesta jonkun kanssa ja hän selitti korruption sujuneen niin (kuin arvelinkin jossakin viime talven jutussa) että hänelle meni aina komissio kaikesta bisneksestä, joita hän järkkäsi. Mm se hienoksi uusittu antiikkimyymälä aseman kupeessa, johon tehtiin kallis remontti. Arvaan että remppa meni kaupungin piikkiin ja tarkoitus oli tehdä rutosti rahaa myymällä samaan turistirihkamaa, mutta ikään kuin virallisemmissa puitteissa kun myymälä on ”VR”:n tiloissa.

Suomen media ei ole kertonut että täällä pidetään vaalit 28.11.2011. Olenkin ihmetellyt vaalijulisteiden määrää ja sitä että ne ovat usein repimättä, siis hyvin tuoreita. Julistemainonta on villiä ja vapaata ja kaikki luvalliset ja luvattomat paikat on tapetoitu naamojen kuvilla aina siellä missä porukkaa enemmän liikkuu. Kuljin tänään reitin Feirusista Medinaa TV-kadulle, kun kävin Vodafonessa ostamassa uuden sim-kortin. Olisin sen saanut muualtakin, mutta ennenkin on käynyt niin että yhteys ei ole pelannut vaan sille on pitänyt tehdä jokin asetus. Nyt se tarkistettiin heti koesoitolla. Katselin mennessä vaalijulisteita ja kirjasin hurjan määrän symboleja, joilla ehdokkaan ammatti, tausta tai ansiot tehdään tiettäväksi lukutaidottomille. Niitä täytyy siis olla enemmän kuin tilastot osoittavat, sillä eivät ehdokkaat muutoin haaskaisi siihen symboliin ruutia. Kerään huvikseni laajemman listan kunhan näitä kivoja kuvia kertyy lisää ennen vaaleja.

Siinä katunäkymiä pähkäillessä joku huusi Finland, ja taksikuski Yasser siellä huhuili auton ikkunasta. Istutti väkisin autoonsa ja ajettiin siitä Sairaalakadun supermarkettiin. Olin juuri tehnyt diilin pitkäaikaisesta kuskinhommasta Alaa Yasin kanssa, joten jouduin vähän vältellen kertomaan aikeistani. Totta toki on että golf jää nyt vähemmälle selkävaivan takia. Mutta todellisempi syy vaihtoon on hinta. Yasser vuosi sitten lupasi keikan hintaan 80, tinki sitten lisää 90 ja nyt sain sopimuksen 70 tämän uuden mr Chips:n kanssa. Näillä kavereilla on nämä huvittavat ”taiteilijanimet” helpottamaan turistin oloa. Muutoin on mahdotonta muistaa erikseen kaikkia mahmudeja ja ahmedeja. Tuntuu siltä että täällä arabimaissa nimistötoimikunnalla on puutetta mielikuvituksesta.

Olen tänään jutellut yhden muslimin ja yhden kristityn kauppiaan kanssa ja kysynyt, mitä pidät muslimiveljeskunnasta. MUSLIM BROTHERHOOD, joka siis on nyt puolue ja saa ison kannatuksen. Molemmat eivät pitäneet hyvänä sitä että jyrkkä islamilaisuus saisi vallan. Se olisi haitaksi bisnekselle ja turismille, jotka olivat heille sama asia. Muslimikauppias totesikin että Luxor elää turisteista. Ja nyt bisnes näyttää huonolta. Viime joulukuuhunkin verraten kaikkialla on hiljaisempaa, jopa liikenne selvästi harventunut. Vaalien vuoksi perutut lennot huolettavat ja harmittavat kauppiaita.