Huimia pressoja

Egypti lienee ainoa maa jossa on samaan aikaan 2 entistä presidenttiä vankilassa ja odottavat tuomioitaan samassa oikeudessa. Muba on välillä ollut heikkona ja sairaalassa, mutta Mursi karjui hävyttömyyksiä tuomareille.

 

Etelä-Sudanin pressa, joka esiintyy mustassa lännenhatussa aina julkisuudessa, heitti hurjan väitteen, jonka mukaan YK:n joukot olisivat tukeneet kapinajoukkoja. Väite tuntuu uskomattomalta maassa, joka on vasta rakentamassa omia valtioelimiään. Sillä ei ole vahvaa armeijaa eikä muitakaan rakenteita. Huonoa englantia puhuva pressa ei voi hoitaa kaikkia asioita ja osaamista monilla sektoreilla puuttuu.

 

Keski-Afrikan Tasavalta, C.A.R tai mitä nimeä siitä Suomessa käytetäänkään, on valinnut väliaikaiseksi presidentikseen naisen, entisen pääkaupungin (mikähän sen nimi olikaan?) pormestarin. Kolmas nainen päämiehenä Afrikassa. Muistan Liberian Johnstonin, mutta en sitä toista. Kysykää Haloselta, hän tietää.

 

CAR on kriisissä, joka puhkesi uskonryhmien riidoista. Siellä on alkanut raaka väkivalta kristittyjen ja muslimien välillä. Molempien uskontojen vastaisesti on tapettu vastapuolen porukkaa, hävitetty ja ryöstetty näiden taloja ja siten yritetty häätää näitä pois omilta nurkilta. Mitähän Allah ja Jesse taivaassa tuumivat tilanteesta?

 

Ukrainan Janukowich on lirissä, sillä mielenosoitukset vaan kiihtyvät. Pakkasessa on kova ase ruiskuttaa vettä porukan päälle. Miten se pysyy sulana ruiskuissa? Lämmitystä ja suolaa? Veikkaan että Janu saa köniinsä. Poliisi on ampunut muutamia mielenosoittajia ja se on aina merkki epätoivosta. Mielenosoittajat onnistuivat heittämään Molotovin coctaileja ja polttamaan muutamia mellakkapoliiseja kipeästi. Ampuminen oli kai kosto siitä.

 

Iranin Ruhani pääsi puhumaan Sveitsiin Davosin rikkaiden kokoukseen, jossa hän yrittää paikata vahinkoja, joita edeltäjä Ahmedizad (?) sai aikaan maan ulkosuhteissa. Voikin hyvin uskoa, että hän edustaa todellista kansan mielipidettä, sillä hänet valittiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Hänen johdollaan on nyt alettu neuvotella Iranin ydinohjelmasta ja sovittu yhteistyöstä IEA:n tarkastuksissa. Kiinnostavaa jutussa on että samaan aikaan sovittelevaa Irania ei päästetty Sveitsin Geneveen Syyrian rauhanneuvotteluun. Nehän eivät voi onnistua ilman Irania, vahvaa öljynaapuria.

 

AlJazeera kehuu puhetta uudeksi avaukseksi, joka voisi muuttaa poliittisia suhteitakin sillä kolkalla palloa. Nyt odotellaan kiinnostuneena Israelin Netanjahun puhetta, jonka suhteen itse olen kovin pessimistinen. On niin kivenkova sälli ja kiivas muslimien vastustaja.

 

* * *

 

Sao Paulon symboli, jättikokoinen jeesuspatsas sai salamasta tällin, joka poisti palan sen oikean käden sormesta. Insinöörit vakuuttavat, että vaurio korjataan, maksoi mitä tahansa. On ollut aikanaan kova suoritus rakentaa patsas jyrkän vuoren huipulle. En käsitä miten se on yleensä voitu valaa sinne. On ainakin ollut pirunmoinen homma rahdata rauta ja betoni ylös, saati rakentaa muotti, huh!