luxor 55.2009 aikakäsitys

Eilisiltana kymmenen paikkeilla luin sängyssä kirjaa, kun alkoi kuulua selvää sahaamisen ääntä jostakin, ilmeisesti yläkerran vuokra-asunnosta. Hetken päästä tekijä vasaroi kuuluvasti, rakensi jotakin. Tarkisitin ajan, klo 22.15. Lueskelin ja olin jo horroksessa, kun yläkerrasta alkoi kuulua raastavaa ääntä, joka johtui raskaiden kalusteiden siirrosta. Joku kalusti uudelleen yläkerran kämppää - keskiyöllä.

Pullokaasukauppias eräänä päivänä kiersi katuja silloin, kun minä jo odottelin unta kirjaa lukien. Siis joskus kymmenen jälkeen illalla, hakaten rytmikästä tunnustaan pullon kylkeen, joka varmasti kuuluu joka talon hiljaisimpaankin huoneeseen.

Hiljaisinta alueella on iltapäivän alussa. Silloin pitää vetää tupsluikkarit, jos pystyy. Illalla ei saa nukutuksi kun on kaikenlaista melua. Koira haukkuu vastapäisen talon aidan takana. Voisin ampua sen, niin välillä potuttaa. Mutta taitavat pitää sen yöllä sisällä, sillä haukku ei kuulu myöhään yöllä. Kaippa tämä pätkissä nukkumien on maan tapa jonka alkujuuria on tietysti muhametinusko, joka pakottaa rukoilemaan aikaisin ja myöhään ja kolme kertaa välissäkin. Kaikkialla törmää väsyneisiin ihmisiin jotka nukkuvat kauppansa lattialla, aasinrattailla, pää nettikahvilan päivystyspöydällä tai vartiokojussaan kivääri jalkojen välissä.

Olen jo kaksi kertaa lähipäivinä (HAJJ juhlan jälkeen) yrittänyt parturiin. Se pikkumiehen paikka on ollut aina kiinni, eikä mitään eurooppalaista logiikkaa ole havaittavissa. Päivän kuuman ajan tauko, espanjankielisten maiden siesta, on venyvä käsite.

Sama suurpiirteisyys ja toisaalta halu olla avuksi, näkyi siinä kun kysyin viereisen putiikin tytöltä, milloin TopNet aukeaa, hän veikkasi viittä minuuttia. Ajattelin että sen hoitaja olisi todella vain pistäytynyt jossakin ja sanonut sen naapurille. Mutta eihän se niin mene. Se tauko kesti ainakin sen puoli tuntia, jotka odotin.

Halutaan auttaa, ei voi sanoa "ei"

Tämä on se sama piirre joka esiintyy haluna auttaa, vaikka ei tiedä asiasta mitään. Olen joutunut sen uhriksi myös Moskovassa. Tietä kysyvälle neuvotaan suuntaa oman arvauksen mukaan, koska on ylivoimaista sanoa "en tiedä". Moskovassa asia ratkesi kysymällä vanhalta tai spurgulta, koska he yleensä ovat aika paikallisia ja siis tuntevat lähiseudun. Arabimaissa spurgulta näyttää niin moni, että on vaikeampi valita.