luxor 39.2009 asunto

Tähän piirsin suurtöisen originaalin mutta se ei siirtynyt kuin tekstien osalta. Harmi.Allaolevat selitykset kuuluvat piirrokseen, mutta ei pyyhi niitä vielä pois.

***

ei mittakaavassa läheskään.

kämpän koko noin 130 m2

vaakamitta 1550 cm, pysty 850 cm, pohja siis koko kämpässä

Pohjakuva oli vaikea piirtää ilman hiirtä, vain läppärin kiinteällä hiirellä.

Olohuone on kuvassa liian leveä, tod. alareunan pituus olisi 450 cm ja pystymitta 650 cm.

OH:n ja käytävän välissä ei ole seinää vaan tila on avoin, hallimainen.

Piirtoteknisistä syistä se seinä on. Vasemman reunan käyräon kapea parveke etelään.

***

Ruokahuoneessa on asunnon ainoa normaalipöytä ja tuolit, nekin pehmustettuja. Ruoka kannetaan brikalla keittiöstä, jossa on vain työtasot, ei tuolia edes. Siis vaimo seisoo aina keittiössä!

Isomman makkarin vieressä on suihku ja toinen on ammeen yhteydessä kylppärissä. Isännän mh on ikkunaton, mutta hiljaisella puolella. Mitäpä sitä yöllä ikkunasta katselisikaan, etelän pimeyttäkö?

Toinen makkari on saman kokoinen, mutta kadun puollella.Molemmat 450x450 cm.

Keittiön koko on 220x300. Alumiinialtaat, iso jääkaappi, seinätuuletin, yksi plafondi-valaisin katossa. Pyykinpesukone.

Kylppärissä on ammeen, käsialtaan ja vessanpytyn lisäksi reikä lattiassa,jalansijat ja siihen kuuluva vesiletku.

Kirkas auringonvalo tunkee siis ruokahuoneesee ja toiseen makkariin. Niissä on ovessa kiinteät puiset sälekaihtimet. Olohuoneessa on 2 sohvaa ja 2 nojatuolia, matala lasipöytä ja telkkari. Ei ikkunoita, vain ovi rappuun. Elämä kai menee niin, että vieraat astuvat olohuoneeseen, kahvi/tee juodaan OH:ssa ja ruoka syödään ruokahuoneessa, jonne se kannetaan keittiöstä. Ulos ei tarvitse katsella kuin hetki parvekkeelta, mitä nyt kotirouva joskus käy parvekkeella ja lapset myös.

IV merkintä on rakennusten täkäläinen erityispiirre. Lienee jo ammoin kehitelty perusratkaisu, koska katolta katsellen näen saman idean joka talossa. Se on ilmanvaihtokuilu jonne aukeaa ikkunat ja seinätuulettimet kosteista tiloista ja keittiöstä. Sama periaate jota meillä sovelletaan tuuletuksessa. Ilma kulkee "puhtaista" tiloista "likaisten" suuntaan. Kuiluihin on sijoitettu myös isännän makuuhuoneiden IV laite, käytännössä viilennys. Koska se on avoin, kaikuva kuilu, kuuluu naapurin laitteen hurina melko kovana kuilun kautta kaikkialle sitä reunustaviin tiloihin. Kadun puolella kuilua ei tarvita, kun on ikkunat ja IV laitteen saa ulkoseinälle. Nämä asiat kun on arkkitehdille "pakollisia", ei luovalle suunnittelulle paljon tilaa jää. Perinteet velvoittaa, tee niinkuin aina on tehty. Piste.