Kirjaan taas ajatuksi kävelyreitin varrelta. Usein ne ovat hajamietteitä erilaisista ärsykkeitä johtuen.

Vuohi / lammaspaimen käyttää hyväkseen keskeneräisen talon alakerran pikku koppeja, jotka on ehkä ajateltu kaupoiksi tai varastoiksi. Nyt ne ovat etusivultaan avoimia, sopivia pilttuita. Siinä vuohet syövät mitä löytävät ja aasillakin oli jotakin vihreää turpansa alla. Elikot ovat ihan irrallaan, mutta niin tottuneita liikenteeseen, autoihin ja hälinään, että se lauma hyvin pysyy koossa, paimentamattakin. Sillä ketään eläinhoitajaa ei ollut näkysällä

Viereisen kesken olevan työmaan eteen oli väsätty jonkinlainen majakoppi, laudoista ja puulevyistä. Siinä oli asumisen merkkejä, peitteitä ja astioita ja keittävät nuoret pojat eivät oikein kai riittäisi vartijoiksi, joita taas näkee monessa keskeneräisessä rakennuksessa. Aseettomia ukkoja, iltaisin nuotiota polttamassa ja monella näin talvella jokin kojun tapainen. Mitähän ihmettä näissä talonaluissa on vartioitavaa? Roskaiselta aukiolta yksi heppu keräsi risuja, ilmeisesti illan tulentekoon.

***

Iso vartijaäijä huikkasi sisään yhden koulun portista pihalle, jossa istui monta ukkoa ja nuoria poikiakin. Kysyin puhuuko kukaan eng mutta ei tuntunut olevan kielitaitoa. Tämä korsto tuli ihan lähelle ja sopersi jotakin englantia muistuttavaa, sillä parin hokemisen jälkeen luulen hänen sanoneen: "we love?" eli tarjoavan itseään seksikumppaniksi. Kiitin tarjouksesta ja jatkoin matkaani hämmentyneenä, hm. Vielä vanha kelpaisi, edes rahasta. Siis itse maksaen, tietty.

***

Mistähän johtui, että koulut ja asuntolat olivat ihan hiljaisia? Loma-aika? Koulujen rytmit eroaa meikäläisistä, luonnollisesti ja monesta eri syystä.

Kun täällä tehdään remppaa taloissa ja/tai tiessä, siinä vaan toinen kaista suljetaan ilman suuria muodollisuuksia, tuskin enempää lupiakaan tarvitaan. Liikenne vaan tunkee välillä yhden kaistan tilassa molempiin suuntiin ja kuten tänään, kaksikaistaista molempiin suuntiin, kovaa ja torvet soiden, kun sinne sekaan piti vielä mahtua vossikatkin. On näillä kuskeilla hyvät hermot, ei sopisi meikäläiselle, ei kai kenellekään euroopan liikenteeseen tottuneelle. Ja kaiken sotkun keskelle tunkevat vielä mopot ja mp:t.

Suuntasin tälle alueelle osittain Googlen kartta-satelliittikuvan houkuttamana, sillä kuvassa näkyy kaksi isoa sinistä allasta, ihan tavallisen asutuksen keskellä. Sehän selvisi sitten, ne olivat pari vierekkäistä jalkapallokenttää, joiden pinta oli sinivihreä. Jäi epäselväksi mitä ainetta, mutta ehkä jotakin murskaa, koska se oli pahasti kulunut ruskeaksi paikoin, hyökkäysalueilla. Jos G ottaisi nyt kuvan, ei enää näyttäisi uima-altailta.

Saman kadun päässä oli vossikoiden parkki ja kymmeniä toimettomia kuskeja ja heppoja siinä olikin. Turismi on aika alamaissa, kun Sheraton-hotellille johtavalla kadunpätkällä näin 3 turistia. Parturini Malak kertoi, että 4 päivään ei ole ollut yhtään asiakasta. Minäkin lupasin mennä parturoitavaksi vasta ensi viikon lopulla.

***

Lapset ovat aina yhtä vilkkaita, nopeita näkemään turistin ja söpöjä, usein suttuisia räkänokkia. Niinpä nytkin tuli 3 tyttöä kimppuuni ja annoin kovan anelun jälkeen kullekin 50p. Virhehän se oli, sillä vaikka toiset olivat kaukana, en edes huomannut missä,  äkkiä niitä vaan oli lauma. Oli pakko kieltäytyä antamasta enää. Etenin siitä muutaman sata metriä, istahdin talon sivustapenkille, joita on kaikkialla. Lähellä oli 3 muksua, mutta alle parin minuutin niitä olikin jo yhdeksän, alle kouluikäisiä, kaikki kysymässä karkkia "bon-bon" tai italiaksi / espanjaksi vastaava sana jota en nyt muista. Että natiaisille tulee nämä sanat tutuksi jo noin pienenä ja parilla eri kielellä vielä. Kaikki osaavat pienestä pitäen esittää nälkäistä suuta, vaikka on tiedossa että ei ihan nälkää täällä tarvitse nähdä, leipä on niin halpaa ja aina tarjolla.

Siitä porukasta kun pääsin eroon, annoin sitten kulman takana seuraaville 2 kysyjälle kynät, mutta taas jostakin ryntäsi lisää pyytäjiä. Viimeisen kynän kun annoin, tuli poika vielä pyytämään toista, kun näki että mulla kädessä vielä oli. Vasta kun joku ohikulkija karjahti, lopettivat pojat. Pitää varmaan mennä ostamaan karkkia, että näistä pääsee ohi, mutta hankaluutensa siinäkin sitten on. Millään ei mikään määrä riitä kun jakamaan rupeaa.

Vastaan tuli kolme tyttöä, reput selässä, iloisina. Ikää arviolta 5 vuotta, että nuorena täällä aloitetaan. Taas tuli niin lämmin että oli syytä ottaa pitkähihainen pois. Aamulla sitä kuitenkin tarvitsee. Kerrospukeutumista pitää osata. Poikkesin viilentymään Gaddisin parturiin, jossa Malak aina tavan mukaan tarjoaa teetä. Juteltiin koptikirkosta, jossa eilen kävin. Hän kertoi että on suunnitteilla vielä kohennusta sinne ja remontti. Hän väitti, että nyt olisi sääntönä, että yli sata vuotiaat rakennukset säästetään ja siksi heidän kirkkonsa saa jäädä kun sen läheltä toinen katolinen puretaan. Molemmat ovat silmämääräisesti yhtä lähellä uutta  / ikivanhaa seremoniakatua.

Yhtenä iltana tuli tässä kämppäkadulla vastaan kolme nuorta, noin parikymppistä eng puhuvaa naista, koiraa taluttaen. Feirusin tässä osassa ei ole hotelleja, eikä pätkäturistilla koiraa. Kuinkahan jaksavat näiden katutakkiaisten kanssa?

Taxi-Yasser on tarkka poika ja skannaa koko ajan kadulla kulkevia turisteja. Siitä on moni hänelle tutuksi tullut pelikaveri kertonut ja itse olen sen nyt kahtena päivänä peräkkäin kokenut. Kertoo toisaalta siitäkin, että turistin ja taxien reitit ovat samat ja kaupunki aika pieni, sopivan kokoinen. Takseille ja vossikoille on "käsittämätön" juttu, että turisti haluaa vain kävellä, kun halpaa kyytiäkin on tarjolla. Yaser sen jo tietää ja taas moikattiin kun hän oli teellä taxiparkin takakulmalla olevan kaapin luona. Siinä on poikien oma keittokomero.

Jatkoin siitä poliisilaitoksen ohi ja taas tuli mieleen se eilinen vankikoppijuttuni, koska nyt tässä Medinakadun alussa oli taas parkissa sinisiä vankikuljetusautoja 4 kpl ja yksi tummempi. Juuri sitä ennen olin nähnyt vihreän. Oletan että eilen nähdyt 9 ja nyt nähdyt 6 ovat eri autoja. On siinä poliisilla kuljetuskapasiteettia, jos täälläkin syntyy levottomuuksia. Kansainvälisesti tunnelma on odottava, telkkarissa ainakin asiantuntijat ennustavat kapinaa. Täällä vain kadulla ei ole levotonta,vaikka isohkoja porukoita nuoria miehiä liikkuukin yhdessä. Ehkä porukat keräävät vielä uhoa?

Kuljin myös venäläismafian omistaman parfumerian ohi ja sen lähelle oli parkkeerattu musta mersu, rekkari hauskasti arabian numeroilla OVI. Mersu on sen verran harvinainen, että ei ole vaikea arvata kuskin kotimaata.

Läheisen ravintolan nimi on Juvel of the Nile ja tänään näin saman nimisen koruliikkeen, aika lähellä. On kai sitten sama sääntö kuin meillä, että eri alan firmoilla voi olla sama nimi.

Pistäydyin vielä kurkkaamassa sitä juhlapaikkaa, josta usein kuulee musaa kun joku viettää häitään. Siellä oli ihan orkesterikoroke, sen vieressä koroke hääparille, ehkä vielä anopeillekin? Alueella on ulkotuolien ja katoksien lisäksi sisätiloja (meillä ne olisi anniskelupaikkoja) sekä ruohokenttä/puisto, jossa pöytäryhmiä. Vieressä on vielä lasten härvelipuisto ja iso jalkapallo-stadion, jossa laskettiin äskeisten vaalien äänet. Sinne oli tarkoitus mennä häihin kuokkimaan (joka on ihan tavallista täällä ja ok) mutta ei sattunut olemaan siellä häitä kun naiset olivat täällä. Minä sentään pääsin/vedettiin mukaan yksiin keskellä katua olleeseen häätelttaan, kun tulin hieronnasta.

***

TV.tä katsoessa havaitsee, miten aktiivisen roolin on ottanut QATAR. Siellä oli juuri iso kansainvälinen tenniksen kutsuturnaus, jossa maailman huiput ottelivat isoista rahoista, juuri on menossa Aasian liigan fudisturnaus ja samaan aikaan kansainvälinen golfkisa. Telkkarissa oli juuri juttu, että Qatar sai järjestääkseen jonkin tosi ison kansainvälisen fudiskisan, (MM?) mutta nyt siitä riidellään, sillä tammikuu ei sovi muiden isojen fudismaiden sarjaohjelmiin ollenkaan, On kai pakko järjestää kaikki saman tammikuun aikana, kun on sentään siedettävät sääolot? Muu aika sitten hikoillaan ja varakkaat, öljyöky-rikkaat vilvoittelevat sähkön voimalla. Toivottavasti eivät viilennä uima-altaitaan sähköllä. Tekeväthän ne tuolla suunnalla keinotalven laskettelijoille isoon halliinkin, perhanat.

Qatarin alumiiniyhtiö väittää tv-mainoksissa olevansa "eniten ympäristöystävällinen alumiinin tuottaja", mitä se sitten lieneekin. Ei sunkaan Ripa ole ollut sitä tekemässä? (pieni av-sisäpiirijuttu)