Ydinvoima ja muut mahdollisuudet

 

Maailmalla on tapahtunut kovasti koko ajan energian tiimoilta. Suomessa tapahtui tänään ja johti myös hallituksen murenemiseen. Muut maat ovat panostaneet ja panostavat uusiutuviin ja sille linjalle olisi meidänkin kannattanut lähteä kauan sitten. Tanska ja Ruotsi ovat tänä 12 vuoden aikana, kun Suomessa on sählätty epäonnisten atomimiilujen kanssa, pystyttäneet tuulivoimaa enemmän kuin nuo atomipannut tulevat koskaan tuottamaan.

 

Meillä on vanha poliittinen perinne, että luotetaan vain isoihin myllyihin, vaikka laajasti on näyttöä siitä, että energian tuotanto kannattaa hajauttaa, koska käyttökin on hajautunut. Pienet ja eri muotoja käyttävät tuotantolaitokset ovat tulevaisuutta. Niillä saadaan etuja myös verkon käytössä, varsinkin jos meilläkin päästään siihen järkikäytäntöön, jossa sähköä voi tuottaa kukin pienissä laitoksissaan ja myydä sitä verkkoon. Nythän se on estetty aivan keinotekoisilla asioilla, kuten mittaustekniikan ”vaikeudella” vaikka ne on ajat sitten ratkottu muualla.

 

Aurinkopaneelien hinnat ovat pudonneet huimasti ja hinta putoaa edelleen, kun tuotantomäärät nousevat. Koko ajan tiede kehittää uusia tapoja parantaa panelien tehoja, mutta tyypillisesti uudet tekniset keksinnöt tulevat tuotantoon pitkällä viiveellä. Sama koskee tuulivoimaa ja uusiakin kehitellään. Fortum osti hiljttain osuuden pienestä suomalaisesta firmasta, joka on kehittänyt omaa uudenlaista aaltovoimalaansa. Noita tapoja ottaa talteen aaltojen liike ja muuntaa se sähköksi on kehitelty jo vuosikymmeniä, mutta tulosta ei vieläkään ole kaupallistettu laajemmin.

 

Kun nyt taas ollaan panemassa rahat kiinni ydinvoiman tuottamiseen, on se aina pois myös näiden uusien, päästöttömien kehittelystä. Stern kävi Suomessa ja varoitti jälleen, että jos päästöjen torjuntaa lykätään tulee niiden hillintä poskettoman kalliiksi. Hänhän laski Brittihallitukselle jo vuosikymmen sitten, että silloisella tasolla puoli prosenttia kansantuotteesta olisi riittänyt, mutta nyt huidellaan jo useissa prosenteissa, jos päästöjä halutaan ronskisti vähentää. Minä vaan kovasti pelkään, että nyt ollaan jo niin paljon myöhässä, että päästöjen lisäys kovasti pahentaa tilannetta ja katastrofi ei ole pysäytettävissä. Kiinakin on nyt herännyt uhkaan ja on panostanut kovasti esim. sähköautojen latausverkkoon ja sommittelee omaa päästömaksujen huutokauppaa omille firmoilleen. Myöhäistä kaikki, sanoo pessimisti.

 

http://yle.fi/uutiset/seuraavat_15_vuotta_maarittavat_maailman_tulevaisuuden__kaupungeilla_iso_osa_ilmastonmuutoksen_torjunnassa/7473246

 

Lukaise yo. hätkähdyttävä totuus maapallon tulevaisuudesta. Suuri tilintarkastustoimisto Pricewa...yms julkaisi juuri samansuuntaisen raportin, jossa varoitetaan että 2034 paukkuu raja parin asteen lämmönnoususta, jonka jälkeen ilmastonmuutosta ei pysäytä enää mikään vaan maapallo menee ilmastokaaokseen.

http://pwcblogsfi.typepad.com/yritysvastuu/2014/09/ilmastobudjetti-paukkuu.html