Kotoiset syystulvat ovat aika harvinaisia, mutta ilmastoasiantuntijat ovat niitä jo osanneet odottaa. Ilmasto muuttuu monella tavalla, joista vain pieni osa on suotuisia muutoksia. Meille on odotettavissa pitempi kasvukausi ja se tuo mahdollisuuden viljellä uusia lajikkeita. Mutta lämpiävä sää tuo mukanaan myös uusia vitsauksia, kasvitauteja ja tuholaisia. Arvioin itse että haitat ovat hyötyjä suuremmat, ainakin lyhyellä ajalla. Vaatii vuosikymmeniä sopeutua uusiin luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin, mutta huonot piirteet iskevät heti ja usein kovaa.

Filippiineillä on ollut karmea tulva, joka on tuhonnut laajasti asuintaloja ja teitä. Sen tuhon olennainen elementti oli tulvan kuljettamat valtavat kaadetun puun määrät. Valtavat tukit murskasi kaiken tielle sattuvan, paljon tehokkaammin kuin pelkkä vesi olisi tehnyt. 

+++ äsken tuli lisätietoa. Ympäristöviranomaiset ovat olleet tietoisia riskistä. Ovat varoittaneet asiasta jo 1999. Näyttivät karttaa johon riskialueet oli kuvattu jokilaaksossa. Kapitalistit eivät välittäneet ja heikko hallinto ei ollut tarpeeksijämäkkä tekemään asialle mitään. Ilmiöllä oli jopa nimi - käänteinen tsunami.

Selitys on siis valtavat hakkuut, joilla on ollut kahdenlainen vaikutus. Paljaaksi hakatut jyrkät kukkulanrinteet eivät pidätä sadevettä yhtään, vaan se saa valtavan voiman paljailla rinteillä. Hakkuut olivat laittomia. Kun ei ole suunnittelua eikä valvontaa, tällaiset katastrofit syntyvät. Hakkuut vaikuttivat kahdella tavalla, nopeuttivat rankkasateiden vaikutusta ja laittomat tukkikasat toimivat pommien tavoin.  

Sama ilmiö on todettu keskisessä Euroopassa jo useasti. Muutama vuosi sitten oli jättitulva Tsekin-Puolan-Saksan alueilla. Sen olennainen syy oli taas kerran metsien hakkaaminen ja luonnon tulva-altaiden  poistuminen, kun maat on otettu "hyötykäyttöön". Kun suot ja kosteikot kuivataan, ei vesille ole luontevia paikkoja liikojen määrien varastoimiseen. Toinen syy ovat nämä sielläpäin paljon käytetyt tulvavallit, joiden korkeus ei sitten kuitenkaan äärioloissa riitä. Nehän juuri estävät perinteiset tulvavesien luonnonreitit.  "tulva-altaat pois ja vesille vallit" - politiikka tulee pettämään vielä monesti ja lisääntyen. Ja jälleenvakuutusyhtiöt ovat lirissä - mutta siirtävät vahingot hintoihin = kansa maksaa kuitenkin.

Suomessa on nyt asetettu työryhmiä tutkiman näitä asioita ja se on tarpeen. Olen itse ollut pari kertaa tulvan saartamana Pukinmäessä asuessa. Siinä kyllä tuntee itsensä pieneksi, kun vesi velloo kaikkialla ja mitään ei oikein voi tehdä asian muuttamiseksi. Meillä on alettu kiinnittää myös kunnissa lisää huomiota poikkeuksellisille sateille ja tulville kaavoituksessa. Onneksi myös Säteilyturvakeskus on nyt havahtunut ja määrännyt ydinvoimalaitoksille korkeammat tulvanormit. Metrimääriä on kaikessa hiljaisuudessa hissattu ylösopäin reilusti.