Epäviralliset vaalitarkkailijat vaelsivat tutun koulun edustalle (Tutotel-hotellia vastapäätä), jossa olikin aika meno, kansaa kadulla ehkä parisataa ja jonoissa koulun sisällä  ehkä sama määrä. Kysyin muutamalta jotka istuivat kaiteella, miksi ovat siinä. Yhdelläkin oli pikkusormi mustana. Toinen sanoi odottavansa kaveria. Kadulla oli ihan rauhallinen tunnelma, ihmiset olivat iloisia ja ystävällisiä. Sotilaita oli vain pari ovella säännöstelemässä ryntäystä sisään. TV selostikin äsken että ihmiset kokevat äänestämisen tärkeäksi ja että nyt heidän äänensä todella lasketaan ja sillä on vaikutusta.

Samalla kadulla ihan lähellä on tyttökoulu, joka oli myös äänestyspaikka. Siinä oli jostakin syystä selvästi enemmän naisia kuin ekalla.  Siinä juttelin yhden ison pukumiehen kanssa, joka vaikutti salaisen poliisin mieheltä, sillä hän oli valmistautunut ulkomaisiin kyselijöihin. Veti povitaskustaan paperin, jota luulin ensin meikäläiseen tapaan ilmoitukseksi äänioikeudesta, mutta se olikin vain hänen netistä tulostamansa yleisohje ja tietoja äänestyspaikasta. Mies ei ollut jonossa ja palloili vaan lähistöllä ja oli aktiivisena kertomaan vaaleista. Häneltä kyselin mitä tarkoittaa symbolina kultaharkko eräällä ehdokkaalla. Veli oli aikaisemmin selostanut että ne liittyvät ehdokkaan ammattiin, mutta tämä selitti että ovat yleisempiä ja kultaharkko ei tarkoita kultakauppiasta. Harva kai sellaista äänestäisikään. Hän otti esimerkin hepusta jonka julisteessa oli omena ja sanoi ettei mies ole farmari. Tämä selitys toimisi siinä, kun olen nähnyt kolmenlaisia kukkia julisteissa. Samoin useilla on vaaka ja se voisi olla myös tekemisissä oikeuden kanssa. MB:n poliittinen siipi on tämä uusi "vapaus ja oikeus"-puolue, josta voisi ehkä johtua se vaaka eikä tarkoittaakaan kauppiaita. Tuskin toisaalta kaikki ovat juristejakaan, kuka tietää. Mutta siis muutaman symbolin olen selvittänyt ja siinä merkitys tuli ammatista, kuten laiva-kapu, koulukello-ope jne.

Taas vähän eteenpäin kohtaan jossa katu tekee mutkan ja josta alkaa TV-katu. Istahdimme puutarhakuppilaan kun totesimme että onkin oikeastaan nälkä. Pöydästä näki kaiken kadulla ja metelihän on aikamoinen aina, mutta nyt selvästi vilkkaampaa kuin aiemmin. Nuoret kollit jakoivat vaalilappusia, kaikki mahdolliset paikat ovat täynnä vaalijulisteita, vaikka ollaan ihan lähellä vaalipaikkoja. Kaiken huippu oli 3-pyörä-lava-auto, jonka lavalla oli huutavia nuoria poikia ison vaalimainoksen kanssa ja ajoivat kaikkien kolmen vaalipisteen ovien edestä. Ei päde meikäläiset säännöt vaalirauhasta.

Yritin jutella kahden nuoren kaverin kanssa, jotka olivat käyneet uurnilla. Kysyin pohjustukseksi, mitä toisella oli lasissaan kun en ennen ole nähnyt vaaleaa kellertävää nestettä teelasissa. Oli kuulemma yrttiteetä maidolla. Pidemmälle en päässytkään kyselyssäni, kun paikalle törmäsi ravintolan pomo ja sanoi että minun pitää mennä omaan pöytääni. Oli kai huomannut että tein muistiinpanoja. Yritin panna hanttiin, mutta hän oli tiukkana ja sanoi että hän on "kapteeni". Annoin periksi mutta kyllä ihmettelimme. Nuorukaiset lähtivät ja isäntä oli kovin huomaavainen tarjoilijana, ikään kuin hyvittelisi. Mitähän tyyppi pelkäsi? Aivan hämmästyttävä reaktio.

Lounaan (keitto ja jaettu pitsa)  jälkeen jatkettiin aseman suuntaan. Parisataa metriä ja katu oli poikki. Siinäkin oli peräkkäin kaksi äänestyspaikkaa ja kapealle kadulle ei olisi mahtunut liikenne ja jonottajat. Paikalla oli armeijan "Pasi" kk katolla ja kymmenkunta poliisiautoa, enemmän kai liikenteen ohjauksen takia, sillä vilkkaan kadun katkaisu sekoitti liikenteen totaalisesti. Mikrobussit joutuivat improvisoimaan uudet reitit ja torvet soivat lakkaamatta. Kamala ruuhka ja sählinki. Mutta tunnelma ei ollut kireä vaan leppoisa.

Täytyy tähän kertoa että eilinen "mmm" Tahririlla sujui ihan nätisti, sillä poliiseja ei ollut näkyvissä ja sen aikaisemmat sikailut oli poissa. Tunnelma sielläkin oli leppoisa. Aikaisemmin tohtori oli jo selostanut, vähän liioitellen, että vain osa aukiolla olevista ovat aktivisteja ja tosissaan esittämässä vaatimuksia. Suurempi osa on paikalla uteliaisuudesta, juttelemassa teen tai limun ääressä ja viihtymässä. Ja kolmas osuus ovat ne jotka myyvät heille juomia ja purtavaa.  Porukkaa olikin ehkä vähemmän kuin perjantaina.

Kun vaalit oli katseltu tehtiin vielä vähän promenaadia ja sen näkymiä kirjaan erikseen.