Temppeliaukea 4.2.2011

Kävin tutun lenkin kävelemässä. Mediakatu oli auki, katusulut sivussa ja poliisit normaalitilanteessa eli muutama pyssymies näkyvillä. Vastaan tuli puolituttu brittinainen, joka kertoi että kaikki on hiljaista. Varakkaan talon kohdalla puuhattiin turvatoimia, pojat irrottivat viereisen tontin tiiliaidan irtotiilet, jotka irtosivat käsin ja veivät tiilet talon pihalle aidan taakse. Heinille soitin jo aamulla ja tiesin että kuppila on auki. Siellä oli kahvilla 3 hollantilaista, puhuen omaa omituista kieltään. Ceis, joka asuu täällä haluaa puhua vaan kotikieltään kahvilla ollessaan ja ymmärrän sitä hyvin.

Hein kertoi nyt asuvansa WB:n suosikkitalossaan, mutatiilitalossa. Hänen oli turvallisinta muuttaa sinne, koska hollantilaisen entisen kahvilan vartijana oli alkanut tuntua tukalalta. Nuoret vihaiset miehet olivat metelöineen ja olleet keskenään erimielisiä talon edustalla. Mekkala oli päättynyt ja tilanne rauhoittunut, mutta se hyvin kuvaa sitä mitä tapahtuu kun työttömät nuoret miehet kaipaavat toimintaa, mitä tahansa. Viha ja turhautuminen purkaantuu välillä tyhmällä tavalla, joka vain vahingoittaa omiakin etuja. Mutta kiihotustilassa tyhmyys tiivistyy. Sitä juuri Muban porukka käyttää hyväkseen ja saa aikaan levottomuuksia. Nauratin porukkaa mielenosoitus-kypärälläni. Se on ryppyinen golfhattu, jonka sisään taittelin pikku pyyhkeen. Hattu on tällä turvapehmusteella hiukan tavallista korkeammalla, mutta estää kallonmurtuman kepin tai tiilen iskusta. (Normaalisti hattu auttaa kauppiaita tunnistamaan, että tuo ukko kulkee täällä jo monetta viikkoa eikä osta mitään).

Ceis kertoi jutelleensa miehen kanssa, joka värväsi Pro Muba-liikkeeseen huutajia. Palkkio päivän metelöinnistä oli 20LE ja kuka vaan kelpasi. Hän kertoi myös kuvaavan tarinan kirjasta, jonka täkäläinen taximies (tai kirjailijan hahmo sen takana) kirjoitti kokemuksistaan tässä ristiriitoen maassa. Kirjan nimi ytimekkäästi on TAXI. Englannissa se on ollut menestys. Ceis oli lahjoittanut täkäläiselle tuttavalleen kirjasta kopion joka on painettu täällä arabiaksi ja suosittu myös. Saaja oli lukenut ja nauranut kirjan jutuille. Sitten hän oli repinyt kirjan ja hävittänyt. Ceis kysyi, miksi ihmeessä? Vaikka se olikin lahja ja saaja voi tehdä sille mitä haluaa, hän silti kysyy miksi. Vastaus oli, että jos (salainen-)poliisi löytää kirjan häneltä, hän joutuu vaikeuksiin!!! Kirjasta joka on laillisesti julkaistu ja vapaassa myynnissä. Kumpi liioittelee - poliisi vai pelokas kirjan omistaja?

Rantakatu Gornish oli aivan "tyhjä", pari huntunaista ja pikkupojat pelaamassa fudista. Jokunen epätoivoinen felukkakauppias vielä oli yrittämässä, ihan turhaan. Ensi kertaa oli tilaisuus istua rauhassa penkillä ja tarkastella Winter Palacen laajennusta, josta kuoppa on kaivettuna ja sen eteen on levitetty ehkä 70m mainoskangas, jossa jättimäinen kuva suunnitelmasta. Kuvassa WP edessä on vihreä aukiokaistale ja siitä portaat suoraan rantaan. Panee taas pohtimaan, milloin suunnitelmaa on järkevä jatkaa, kun tilanne meni tällaiseksi? Nykyinen hotellikapasiteetti riittäisi reilusti mutta hotellihankkeita on puolivalmiina useita. Milloin turistien määrä saavuttaa edes viime vuoden tason? Joku selitti haastattelussa että maa menettää pelkästään turismin tappioina miljardin päivässä. Täytyy olla EGP, mutta silti summa on iso, luokkaa 140 M€ /vrk. saman jutun mukaan miljoona turistia on poistunut viimeisen 9 pv:n aikana. Taisikin olla varapressa, joka lukuja esitellessään hävyttömästi sysäsi syyn mielenosoittajien niskaan. Paskiainen, jonka käskystä Pro Muba-vastamielenosoittajat ovat rikoksensa tehneet. Siellä ne syylliset turistien pakoon ovat, eivät vapauden aukiolla.

Kuljin taas Temppeliaukiolle ja laskin 8 vossikkaa ja muutaman taxin, missä niitä normaalisti oli 20x määrä. Aukiolla oli satakunta miestä ryhmänä, joka lainehti, huusi välillä rytmihuutoa, jakaantui pienempiin ryhmiin ja yritti käynnistää kulkuetta. Välillä aina paikan ohitti mp-pojat lippuineen ja torvet soiden. Olin taas pikaruokalan parvekkeella, jossa oli pari ranskaa puhuvaa miestä ja pari nuorta naista sekä sisällä 4 japsityttöä, muutoin tyhjää täynnä. Klo oli noin 13.30.

Kun mielenosoitus kuivui siten, että kolmisenkymmentä nuorta lähti kulkueena käsin tekstatun banderollin perään ja muut jäivät torin kulmalle liikenneympyrän äärelle Muban kuvalla varustetun, painetun ja hienon banderollin kera. Kyselin ketä kannattavat mustiin pukeutuneet naiset lippuineen, jotka vain istuivat nurmikolla. Olivat Muban puolella.

Sitten paikalle tuli hyvin eng puhuva nuori mies, joka selosti tilannetta. Kertoi sitten itse olevansa Pro Demokratia - Muba ulos-joukkoa. Sen lippumies oli yhden kaverinsa kanssa kannatellut keskellä aukiota käsin tuherrettua lakanaa, mutta ihan yksinään. Arvasin että hän yritti saada aikaan rauhallista mielenosoitusta ja odotti tukijoita moskeijoista, joita ei sitten tullutkaan. Tämä selittäjäksi värväytynyt (ilmainen) tulkkini esitteli itsensä ja halusi että kirjoitan hänen nimensä blogiini, koska olemme samalla puolella. Musa Mohammed Fahmilla on vaimo ja 2 lasta ja he asuvat yhdessä huoneessa TV-kadun lähellä. Vuokra on 150LE/kk ja vessa ja vesi ulkona. Hän on nyt ollut viikkoja työttömänä, mutta kertoi kitkuttavansa vanhojen turismitulojen varassa. Tarkensin, mitä hän on tehnyt työkseen, ja paljastui että hän poimii laivoilta tulevia turisteja, esittelee heille kaupunkia ja opastaa valtion TaxFree kauppaan, koska siellä on "kiinteät" hinnat joista turistit pitävät. Hän saa reilut komissiot myös sieltä, mikä on kiinnostava ilmiö. Tulot ovat olleet näistä komissioista luokkaa 2000LE/kk!

Musa MF oli aidosti huolissaan turismin näkymistä ja kyseli mielipidettäni, pelästyvätkö turistit tällaista? Valittaen totesin, että tämä vaikuttaa ja pitkään. Hän selitti sitä, että "kaikki" Luxorissa ja Assuanissa ovat riippuvaisia meikäläisten mielialoista ja turismista. Hänkin teki eron pohjoisen kaupunkeihin, joissa on muitakin työpaikkoja.

Hän esitteli ison miehen, joka rohkeasti piti suurta lippua ja banderollia, odottaen tukijoita. Tällainen yksin osoitettu rohkeus oli poikkeavaa, mutta sai selityksensä, kun kaveri kertoi, että tätä miestä on kohdeltu huonosti, kuvernööri on ryöstänyt hänen asuntonsa. Tarkisin missä, ja vastaus oli että siellä Niilin rannalla, Sheratonin takana, jossa juuri käyskentelin. Hänen talonsa oli ollut siinä Samir Farakin talon vieressä, josta se törkeästi ja laittomasti puskettiin nurin. Kyllä siinä miehen v-käyrä nousee eikä tarvitse mielipidettään piilotella, "supo" tietää sen muutenkin. Tämä lippumies halusi erikseen sanoa, että hän ei kannata myöskään Baradeita, koska tämä ei ole enää egyptinmielinen, ollut liian kauan ulkomailla. Kysyin kuka sitten ja hänellä oli yksi nimi, jota en saanut kirjatuksi. Heitin testimielessä ajatuksen, että tehän tarvitsette taitavan ulkoministerin, joka tuntee EU:n ja USA:n ja sen tuntui Musa tajuavan, mutta lippumiehen politiikan taju ylettyi vain presidenttiin asti.

Olin odottanut liikkeellä olevan enemmän porukkaa, kuin silloin 26.1 aukiolla oli, mutta minäkin petyin täkäläisten arkuuteen tai horjuvaan poliittiseen ymmärrykseen ja tilannetajuun. NDP:n aktiivinen palkkamielenosoittajien värväys oli toiminut ja kansa saatu ymmälleen ja mummot liikkeelle Muban puolesta, kun eivät paremmasta ymmärrä.

Kummankin puolen porukat väsyivät, mitään riitelyä ei ollut ja kun poistuin tunnin päästä bussilla, oli tunnelma aika vaisu ja ukot seisoskelivat katuvierillä mitään tekemättömän näköisinä.

Palasin bussilla ISIKsen eteen ja kurkkasin parturiin, mutta Malak oli sulkenut. Kadulla mattokauppias oli palauttanut matot kauppaansa. Heinillä juttelimme vielä tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Hänelle oli joku kertonut, että Tunisiassa olisi hyvin nopeasti palattu entiselleen matkailijoiden määrissä, mitä on kyllä vaikea uskoa, kun juuri näin UM:n varoittavan sinne matkasta.

TV on nyt lähettänyt aika rauhoittavaa kuvaa Cairosta, jossa näytettiin myös länsimaisia mukana rintamassa Mubaa vastaan. AlJazeera arvioi että vapauden aukiolla olisi toistasataa tuhatta mielenosoittajaa.

Klo on 16.48