Vaikka Aisha lähetti juttunsa kommentiksi panen sen tähän kokonaan, sillä se ansiokkaasti kuvaa kosintaa, häitä, avioliittoa ja koko taustaa. En nyt tiedä saako tekstiä suurennetuksi paremmin luettavaksi. Jos ei niin katso alempaa kommentteja juttuun kuvauskävely. 

 

 

Aisha kirjoitti 08.11.2012 - 23:52

Kommentti tuohon rakkausavioliitto -tekstiin kuvan alla.

Tassa hieman lisaa tietoa kihlautumisesta ja avioliitosta. Vaikka perheet usein toimivat taustalla sopivien morsian- ja sulhasehdokkaiden loytamisessa, niin tarkeinta on silti henkilon oma hyvaksynta. Lukuunottamatta ihan koyhimpia perheita, joissa avioliitto on ehka pakon sanelema ratkaisu, henkilon omaa mielipidetta kunnioitetaan ja harvoin ketaan naitetaan ilman taman suostumusta. 
Kihlausaika on siksikin juuri niin tarkea, etta siina on mahdollisuus tutustua tulevaan puolisoon ja mikali tama ei miellyta, kihlaus puretaan. 

"Aviopuolisoa etsittäessä perheen muut jäsenet ovat tärkeässä asemassa. Nuorukaisten äidit etsivät morsianehdokkaita ja ennen kaikkea tarkastavat heidän kelvollisuutensa. Kriteereinä ovat perheen maine, tytön työteliäisyys ja hyvät tavat. Neidot kyselevät ystäviensä veljistä. Miehen perheen maine, miehen varallisuus ja uskonnollisuus ovat tärkeitä.

Aviopuolisonsa menettäneelle pitää löytää pian tilalle uusi - naiselle taloudellisen turvan antaja ja miehelle kodin ja lasten hoitaja. Yhteisöön voi kuulua ammattinaittajia, jotka etsivät kullekin sopivia ehdokkaita palkkiota vastaan. Heiltä voi kysellä, kuka milloinkin olisi aviopuolisoa vailla - kenen vaimo on juuri kuollut, kuka siskoksista on tulossa naimaikään, kenen varallisuus sallii perheen ylläpidon.

Nuorella, ensi kertaa naivalla tytöllä on arvoa. Hänen myötäjäisiään ja muita sopimuskohtia punnitaan ankarasti. Kaikki tapahtuu harkiten, ja vanhemmat haluavat mahdollisimman hyvät ehdot turvaamaan tytön tulevaisuuden.

Lesken tai eronneen naisen naittamien ei ole niin tarkkaa puuhaa. Sulhasen rahalliset velvoitteet eivät ole mittavat, suuria juhlia ei pidetä eikä torvia toitoteta. Tosin nyt naisen omalla mielipiteellä on enemmän painoarvoa. Onhan hän jo aikuinen nainen, todennäköisesti äitikin.Kihlattuna

Kihlajaiset (khutuuba) voivat olla suuri juhla. Usein niitä vietetään kuin häitä. Morsian koristellaan paljetein ja helmin.Vain kirkas väri erottaa hääpuvusta.

Jos varallisuus sallii, kihlajaiset voivat olla yhtä mahtavat kuin varsinaiset häät koristeltuine hotellivastaanottoineen, orkestereineen, tarjoiluineen ja jopa tanssijattarineen ja kuuluisine laulajineen. Rahakkaiden kihlajaisia kuvataan seurapiirisivuilla hääjuhlien tapaan.

Kihlajaisissa morsian saa kultasormuksen ja muslimisulhanen hopeisen rengastimen. Jotkut perheet esittelevät sulhasen lahjoittamat kultakorut (shabka) kihlajaisissa, joskus ne ostetaan vasta myöhemmin ja esittely siirtyy häihin. Nämä kultaiset myötäjäiset ovat vaimon turva. Hän voi myydä ne halutessaan ja auttaa näin perheen rahavaikeuksissa. Parikunnan erotessa kulta auttaa naista taloudellisesti.

Nykylain mukaan naisen halutessa eroa ilman hyväksyttävää syytä (pahoinpitely, huumeiden käyttö tai alkoholin runsas nauttiminen, miehen kykenemättömyys perheen ylläpitämiseen tai rahojen muu väärinkäyttö) hän menettää oikeutensa myötäjäiskultaan ja kaikkeen muuhun tuomaansa irtaimistoon.

Kihlalahjat ja kapiot

Kihlauksen aikana pari pystyy tutustumaan toisiinsa. He tapaavat, juttelevat ja käyvät ulkona kävelyllä. Sulhanen vierailee usein morsiamen kotona ja tuo aina lahjoja mukanaan. Hedelmät, hajuvedet, kellot tai muut asusteet ovat hyvin yleisiä lahjoja. Joskus tuomisina voi olla arvokkaitakin esineitä, jopa kultakoruja.

Jos morsian jostain syystä purkaa kihlauksen nämä lahjat palautetaan tai morsiamen perhe maksaa lahjojen käyvän arvon. Mikäli sulhanen haluaa perua häät, hän voi saada lahjat tai osan niistä takaisin, mutta aina niitä ei palauteta.

Jossain vaiheessa ennen sopimusta ja häitä, joskus jo ennen kihlajaisia, morsiamen miespuolinen edustaja ja sulhanen sekä joukko lähisukua kokoontuvat sopimaan raha-asioista. Sopimukseen kirjoitetaan morsiamelle ostettavan myötäjäiskullan arvo ja aviomiehen maksama rahasumma, jos hän haluaa myöhemmin erota. Kummankin perheen hankkimat kodinhuonekalut ja tavarat luetteloidaan. Makuuhuone, salonki, keittiö ja ruokailuhuone eritellään, samoin kodinkoneet. Morsiamelle ostetavat vaatteet ja keittiövälineet ovat usein morsiamen vastuulla. Häiden lähestyessä morsiamen ostosvimma on hurja. Kaupoissa käydään aluksi viikottain, lähempänä häitä päivittäin.

Jo lapsesta asti morsian ja hänen äitinsä hankkivat kapioita. Liinavaatteet ja astiastot voidaan ostaa hyvissä ajoin. Viime hetkellä shampoot tai meikitkään eivät ole turhan mitättömiä.


Purkamisen kääntöpuoli

Kihlauksien purkamien on yleistä, mutta siinäkin piilee vaara.

Jos molempien perheiden maine on hyvä ja muita ulkoisia vikoja ei löydy, varsinkin nuori nainen voi saada helposti vaikean ja ylpeän tytön maineen. Tämä leima lyödään helposti, jos tytön pukeutuminen ja käytös saa hitusenkaan epäilemään tytön moraalia ja siveellisyyttä.

Varsinkin maaseudulla juorut kulkevat ja kanssaihmisistä puhuminen on tärkeää viihdykettä, jolloin pienestäkin kärpäsestä kasvaa nopeasti härkänen.Kirjan kirjoittaminen - katb el kitab

Avioliittosopimuksen allekirjoittaminen virallistaa naimapuuhat. Sulhanen ja morsian sukuineen kokoontuvat juhlistamaan tätä tapahtumaa moskeijaan tai jommankumman kotiin. Sulhanen tai hänen sukunsa miespuolinen edustaja ja morsiamen miespuolinen edustaja - usein isä - istuvat el ma'zunin eteen. Hän on yleisimmin paikallinen sheikh - oppinut mies.

El ma'zun kuulee molempien osapuolten suostumuksen avioliittoon. Jos morsian ei ole ollenkaan paikalla, morsiamen kotiin lähetetään edustaja varmistamaan morsiamen suostumus. Sopimukseen liitetään henkilötietojen lisäksi passikuvat, sillä usealla ihmisellä voi olla sama nimi. Allekirjoituksen viereen paperiin painetaan myös sormenjälki. Jos morsian ei ole paikalla, hän kirjoittaa nimensä ja painaa sormenjälkensä myöhemmin.

Kirjallisen osuuden jälkeen sulhanen ja morsiamen edustaja kättelevät ja heidän yhteenliitettyjen käsiensä päälle lasketaan liina. El ma'zun kysyy kummankin osapuolen tahdon tähän avioliittoon. Avioliittosopimus toimitetaan parille vasta muutaman päivän, jopa viikon jälkeen.


Juhlallisuudet

Virallisen osuuden jälkeen vietetään hääjuhla - doghla. Se virallistaa ja kuuluttaa koko yhteisölle aviosäädyn muutoksen. Tämän jälkeen nuoriparilla on lupa muuttaa yhteiseen kotiin.

Usein avioliittosopimus kirjoitetaan aamupäivällä, morsian kaunistautuu kampaamossa iltapäivällä ja sen jälkeen häitä juhlitaan myöhään yöhön. Joskus avioliittosopimus voidaan kuitenkin kirjoittaa jopa vuosia ennen hääjuhlaa, mutta yhteen nuoripari pääsee muuttamaan vasta kekkereiden jälkeen.

Hennayötä vietetään aina hääjuhlaa edeltävänä iltana.Salainen orfi-liitto

Orfi-liitot ovat kahden osapuolen yhteisiä salaisia naimasopimuksia. Näiden liittojen osapuolilla ei ole minkäänlaisia velvoitteita tai oikeuksia.

Orfi-liitto on helppo purkaa vain hävittämällä sopimuspaperi, sillä valtiolla tai kirkolla ei ole sitä rekisterissään. Yleensä papereita onkin yksi ja mies pitää sitä hallussaan. Naisella ei välttämättä ole edes kopiota. Orfi-liitto voidaan solmia myös määräaikaiseksi, jolloin se automaattisesti purkautuu määräajan umpeuduttua.

Orfi-liittoja solmitaan eri syistä. Joissain tapauksissa kyse on pelkästään taloudellinen. Jos sulhasella tai hänen perhellään ei ole varaa maksaa myötäjäiskultaa, asuntoa ja osaa huonekaluista voidaan aluksia sopia orfi-liitosta. Myöhemmin pariskunta voi sopia oikean avioliiton kaikkine taloudellisine velvoitteineen.

Useammin kuitenkin halutaan mahdollisuus aviollisen kanssakäymisen - seksin - harrastamiseen. Seurustelu tai avoliitto eivät sovi muslimiyhteiskuntaan. Orfi tuo yhden mahdollisuuden kiertää tuota kieltoa.

Miesten mieliksi

Orfi-liiton sopijaosapuolet voivat olla yliopistoikäisiä nuoria. Nuorille ylemmän yhteiskuntaluokan naisille, jotka ovat tottuneet länsimaisiin tapoihin, orfi-liitto on keino seurustella haluamansa nuorukaisen kanssa.

Yleensä orfi-liiton ehdottajana on kuitenkin mies. Nuoret naiset rakastuvat opiskelijatoveriinsa. Nuori mies voi ehdottaa orfi-liittoa kauniiden lupausten kera tulevasta avioliitosta. Todellisuudessa nuorukainen ei halua vaimokseen naista, joka suostuu tälläiseen liittoon.

Rakastajattaren ottamisen sijaan naimissa oleva mies voi solmia orfin. Rikkaat arabimiehet voivat sopia parin kuukauden määräaikaisen orfi-liiton tullessaan huvittelemaan Kairoon kesäsesongin ajaksi tai he voivat ylläpitää toista perhettä kaukana omasta maastaan.

Orfi ei anna naiselle turvaa

Heikomassa orfi-liitossa sopimuspaperin ovat allekirjoittaneet vain kummatkin osapuolet ilman todistajia. Todistajien läsnäolo tuo edes jonkinlaisen turvan orfi-liitolle. Mahdollisten seuraumusten sattuessa - naisen tullessa raskaaksi - mies voi kieltää isyytensä ja koko liiton olemassaolon. Todistajien puuttuessa ei ole ketään puoltamassa liiton solmimista.

Orfi-liitto on hyvin heikko liitto naiselle. Muut ihmiset eivät tiedä liiton olemassaolosta. Jälkikäteen on vaikea selittää ensimmäistä oikeaa avioliittoa solmittaessa neitsyyden puute. Immenkalvon korjausleikkauset ovatkin yleistyneet. Kuten monesti myös länsimaisessa yhteiskunnassa, naisen maine on helposti menetettävissä. Mies ei menetä orfi-liitossa mitään. Mies ei voi tulla raskaaksi, hänellä ei ole mitään velvoitteita ja kokeneen naissankarin leima vain tuo lisähohtoa."


Ja siis Luxorissa ja muissa lomakohteissa Egyptissa nuo orfiliitot ovat hyvin yleisia erityisesti vanhempien turistinaisten ja heidan nuorien egytilaismiesten valilla.


Paikalliset eivat naita orfiliittoja kunnioita eika yksikaan niista nuorista miehista jotka orfin solmivat ikina hyvaksyisi, etta esim. heidan oma siskonsa solmisi hapeallisen orfiliiton. 
Se, etta laajemmin orfiliitto tunnetaan taalla nimella 'fuck-papers' - kertookin mielestani kaiken oleellisen.

Olin kerran kaupungilla ja kavelin tammoisen pariskunnan takana - vanhempi ulkomaalainen nainen, nuori egymies seka viela egymiehen kaveri ja kuuntelin kuinka mies ja kaverinsa keskustelivat tuosta naisesta todella halveksivaan savyyn, nainen itse ei keskustelua ymmartanyt. 

Itse sanoisin, etta mies joka edes ehdottaa orfiliittoa, ei ole kunnon mies. Mutta toisaalta taas jos nainen tietaa mihin ryhtyy, niin mikapa siina sitten. Valitettavan usein vaan eivat nayta tietavan mita orfi oikeasti tarkoittaa ja millainen maine silla on taalla.