Kämpässä on kylmempi kuin ulkona ja se pakotti taas kävelylle. Kadun aurinkoista puolta kun kulkee, tulee lämmin äkkiä. Kuljin taas naapurikorttelin talohankkeen ohi. Parimetriseen kuoppaan oli ajettu puolisen metriä hienoa hiekkaa (sitähän täällä riittää!) ja kuormaaja tasoitti sitä. Paluumatkalla oli kolme poikaa laskemassa letkuilla vettä jotta hiekka tiivistyy. Tärytintä en nähnyt.

Törmäsin kulmassa Johannaan perheineen. He kuulemma kävelevät usein mun asunnon ohi, kun asuvat TV-kadun poikkkakadulla siinä lähellä. Hassu sattuma että on jo pari kertaa satuttu yhtäaikaa olemaan liikkeellä. Hän kertoi että kaasun hinta on noussut kovasti ja nyt pullo keittiökaasua maksaa 60LE joka on täkäläisille kova hinta. Jopa jokunen katukeittiö on joutunut vaikeuksiin sen takia.

Vähän eteenpäin ja siinä köyhäleivän leipomon kohdalla oli alullaan rakennushanke. Pojat lajittelivat käytettyjä telinelankkuja ja -lautoja. Ehkä tuotu Suomesta puutavara, luultavasti? Vieressä on aidattu käytävä tontille, joka on ns kirveenvarsi-tontti. Sen päässä siisti, maalattu talo. Rakentaminen on selvästi kiihtynyt, mistähän kaikki se raha on äkkiä löydetty?

Kävelin tv-katua noin 1500m ja laskin piruuttani apteekit ja kännykkäkaupat sekä huvittavat vaateliikkeet kopionimineen. Tekstiilikaupat ovat lähekkäin, 500m matkalla, markkinoinnni kannalta ihan oikein. Sama idea vaikuttaa kännykkäkauppojen suureen määrään, sillä markkinajohtaja VODAFONE on pystyttänyt päämyymälänsä Medinan ja TV-kadun kulmaan ja muut ovat seuranneet. Laskin siinä lähistöllä 16 kännykauppaa ja yhden jo suljetun. Eivät kaikki voi menestyä, arvelen. Apteekkien määrä on aika vakiintunut, mutta meikäläisittäin niitä on poskettoman tiheässä. Laskin niitä 7 kpl alle kilsan matkalla ja joku saattoi toisella puolen jäädä huomaamattakin. Ne muotiliikkeiden korskeat nimet ovat huvittavia: Chanell - Lee - Pier regardin - Dior - Diesel - Look - Esprit. Eikä varmaan ole mitään lisenssejä tai sopimuksia!

Vakiokiskallta ostin taas falafel- ja munataskut, sillä olin menossa ensin viinikioskille aseman kulmille ja sitten teelle Asemakadulle. Siihen teehetkeen liittyi yllättäen erään paikallisen nuorenparin käynti. Täällä kun ei nuoripari voi julkisesti tavata ennen kihlausta joka käytännössä tarkoittaa myös sitä, ettei ole mahdollista tutustua kumppaniin ennen sitä. Kihlaukset siksi purkautuvatkin välillä, kun on opittu tuntemaan lähemmin. Täällä ulkomaisten vieraiden luona tämä pari sai nyt hetken jutella ja tavata suvun ja kenenkään siitä tietämättä. On jotakin apua meistäkin.

Taas ajeli vastaan kolmipyörä-lavamopo, lava täynnä, palmunlehtien ruodista tehtyjä pieniä häkkejä. Arvelen että niitä käytetään kyyhkysten kaupassa ja kuljetuksessa. Näimme eläinsairaalakeikalla pellolla pari savitiilestä rakennettua kupumaista pyöreää mökkiä. Kun sattui olemaan silloin opas mukana, opimme Eevan kanssa että ne ovat kyyhkysten syöttöön ja pyyntiin rakennettu. Niitä olen nähnyt muuallakin, mutta ei ole ollut paikalla selostajaa. Näissä kuputaloissa on korkeutta 5-6 m ja halkaisija ehkä 4m. Seinissä on pieniä ikkunoita ilman lasia ja niiden alla orsipätkät, jotka helpottava lintujen liikkumista. Arvaan, että kyyhkykauppias syöttää lintuja jonkin ajan ja sitten pyydystää tarpeellisen määrän myyntiin, ehkä muutaman viikon välein verkon laukaisten. Tämä on arvailua. odotan että joku tietävämpi täydentää ?

Taas ihmettelin vaalimainosten suurta määrää katukuvassa. Nyt kun kaikki aluevaalit on käyty, voisi toivoa että mainokset poistetaan, sillä ne eivät missään kulttuurissa kaunista katuja. On hauska huomata että näissä asioissa on viimeisin tekniikka ollut saatavilla, värikuvat ovat skarppeja. Katselin taas muutamaa murjaanin näköistä ehdokasta, joiden kanssa en haluaisi olla missään tekemisissä. Taidan olla ennakkoluuloinen?

Sinänsä harvinainen asia tuli kohdalle Asemakadulla - tappelu jossa ehdittiin lyödä. Nuori mies ja keski-ikäisempi tukeva heppu kinasivat kovaan ääneen ja nuorempi tirvaisi toista päähän. Muutamassa sekunnissa oli heidän välissään toiset äijät rauhoittamassa. Vossikkakuski pysäytti heti keskelle katua ja meni väliin. Vanhempi sai vielä huitaistua nuorempaa sandaalilla päähän. Oli niin kevyt lääpäisy, ettei sattunut kuin sieluun. Kengän heitto tai sillä lyöminen on suurin häväsitys tässä kulttuurissa. Sehän nähtiin kun joku heitti tv-lähetyksessä Bushia ja taas kun oli mielenosoitus Mubaa vastaa. Siellä pidettiin kenkiä korkealla keppien nokassa, joka siis tarkoittaa potkua persuksiin. Lienee aika vanha symboliele tämäkin?

Meillä on aika vahva perinne, että tappelijoiden väliin ei mennä, vaan annetaan rauhassa tapella ja vasta kun toinen on selvässä alakynnessä, saatetaan mennä väliin. Täällä kulttuuri on totaalisesti erilainen, mielestäni parempi ja kauniimpi. Alice on jo kertonutkin, että sovinto pyritään tekemään pian, sillä riita saattaa kasvaa ja kumuloitua sukujen väliseksi. Siksi näitä välimiehiä tarvitaan ja hyvä niin. Tämä tapaus oli siis poikkeus ja siksi siitä kerron. Yleistä se ei ole, vaikka kovaääninen riitely tai kinaaminen voi liittyä joihinkin tilanteisiin, varsinkin kaupankäynnissä. Se lienee aina jotenkin teatteria ja kuuluu sekin asiaan.