Syyrian sotku

Juuri jutteli Syyrian tilanteesta radiossa kuvaaja Niklas Meltio, jonka kuvia HS julkaisi äsken. Hän arvelee että tilanne kehittyy nyt juuri nopeaan tahtiin. Siihen uskon sillä maasta ulos pyrkiviä isoja pomoja on loikkinut paljon.

* * * * * 

Taitaa kääntyä hulluun suuntaan kahina kun Obama meni sanomaan että jenkit lähtee mukaan jos joku käyttää kaasua. Sehän yllyttää oppositiota kaivamaan jostakin muutaman kaasukranaatin ja ampumaan sitä vaikka Israeliin. Omia kun ei voi pommittaa ja tuulikin pyörii miten sattuu, olisi varminta roiskia naapureihin päin.

Siellä on kapinallisten puolella jo niin paljon entisiä armeijan korkeita upseereita, että tietoa asevarastoista on myös oppositiolla. Ja jos maasta jo 2/3 on kapinapuolen käsissä, on arvattavissa että osa varastoistakin on heillä. Siellä ehkä jo nyt jokin porukka arpoo minne ammutaan kaasua, Syyrialla kun on monta naapuria ja joka suunnalla on myös jonkin sortin vihulaisia, ainakin toista uskontoa kannattavia.

Siinä mielessä kyllä ymmärtää, että Turkki sanoo olevan puutetta paikoista minne voisi sijoittaa uusia leirejä pakolaisille. Kyllä Turkissa lääniä piisaa, mutta kaikki tällaiset sodat tunkevat niin helposti yli rajojen, varsinkin kun on aina vaarana että pakolaisleireihin soluttautuu myös aseellista porukkaa. Kautta aikain on pakolaisleireistä värvätty uusia taistelijoita.

Luen juuri Nassim Talebin kirjaa Musta Joutsen, joka on filosofinen teos mutta sivuaa hänen entisen kotimaansa Libanonin vaiheita, jossa sodittiin vuosikymmeniä. Kirjassa hän kertoo myös palasia lapsuudestaan ja sodan alusta sekä käynneistään maassa sisällissodan aikana. Hän myös taustoittaa ”Levantin” historiaa ja vuosituhansien kansainvaelluksia ja kansallisuuksien yhteiseloa. Alueella kun on ollut monen sortin kristittyjä ja muslimeja sekä juutalaisia. Hän mainitsee myös sen että Raamatun Saulus/Paavali asuin silloin tarujen syntyaikaan Syyriassa, ja joku toinen lehtijuttu että tämä opetuslapsi olisi aleppolainen.

Oli tieto tosi tai väärä, antaa se kummasti taustaa ja syvyyttä Syyrian tapahtumille ja korostaa maan ikivanhaa meininkiä. Aleksanteri Suuren pitkän retken alkuosassa myös taisteltiin nyky-Syyrian alueella pari merkittävää tappelua.

Käsiini tuli vuokraemännän kätköistä kouluissa käytetty historian kartasto vv 1971 jota selasin kiinnostuneena. Olinhan hiljattain lukenut useamman opuksen joiden taustoihin kartasto antaa lisää opastusta. Kartat kun alkoivat jääkaudesta, etenivät Välimeren ja Etu-Aasian muinaisvaiheista, Rooman valtakunnan kautta kansainvaelluksiin ja siitä ristiretkien ja viikinkien kautta keskiajan kauppaan, osmanniaikaan ja muslimivalloituksiin sekä löytöretkiin. Vielä jäi selaamatta USAn synty, muu imperialismi ja maailmansodat sekä niihin liittyvät talouskartat.

Olisipa mun kouluaikaan ollut tuollaisia kirjoja, olisin ehkä jaksanut lukea pidemmälle. Kyllä tälle netti- ja videosukupolville tekniikka tarjoaa paljon lääkettä tiedonjanoon, jos janottaa. Näilläkin vanhoilla kartoilla on yhtymäkohtia näkyvillä nykytilanteeseen juuri Syyriassa ja Välimeren pohjukassa, jossa aina on ollut liikettä, sotia ja kansainvaelluksia. Sitä kauttahan alkuihminen vaelsi Afrikasta edelleen aasiaan ja Eurooppaan, jotta perinteitä on.