joka käsitteli uusia tekniikoita käytettäväksi sotaa, vakoiluun, tutkimujkseen jne. Laitteet perustuvat aina tarkkoihin kameroihin. Nämä miehittämättömät lennokit ja muuta laitteet ovat jo suuri tuotannon ala jenkeissä, Sveitsissä ja Israelissa. Niihin tietysti voidaan yhdistää GPS tai muuta paikannusjärjestelmät. Juurihan Euro-jotakin lennätti taivaalle ensimmäisen satelliitin josta vuosien aikana rakennetaan tarkempi paikannusjärjestelmä kuin jenkkien gps. Kiinallakin on oma järjestelmänsä jo taivaalla.

Lentolaitteilla seurattiin Osama Bin Ladenin perheen elämää viikkokaupalla ja saatiin varmuus että hän se oli. Puhelinseuranta onkin jo vanhempaa tekniikkaa, mutta kun se voidaan yhdistää muihin, on valtioilla ja vakoiluorganisaatioilla vahvat arsenaalit. Tappaminen ja muu sabotaasi kehittyy huimasti.

Ohjelma kertoi että USA käyttää jo valtavalla volyymilla näitä kaikenlaisia lentäviä laitteita Afganissa, mutta salaa tietysti muuallakin. Afganissa olisi sen mukaan 12000 yksikköä näihin tarkkailu- ja tuhotöihin. Kun siihen lisätään raskaamman luokan miehittämättömät lentokoneet, joihin saadaan pommilastia jo tonnikaupalla, ovat jenkit jo siirtäneet koko sodankäynnin kauko-ohjaukseen.

Stream esitteli pienen lentolaitteen, johon voidaan asentaa kamera ja sitä ohjataan sormitietokoneella eli tapletilla. Siinä oli vaakasuuntainen runkorakenne, litteä isohko "lätty" jota lennätti 4 pientä propellia kuin helikopteria. Laite oli äänetön sillä muoviset hyrrät eivät pidä ääntä. Laitetta voitiin ohjata sopivalle korkeudelle ja siitä kuvattiin mielenosoitusta, suurta väkijoukkoa jossakin hälinämaassa. Sopii siten hyvin esim. mielenosoituksia valvoville poliiseille työkaluksi. Ohjelma selitti että laitteita voidaan hyödyntää myös maanviljelyn tarpeisiin. Ehkä EU meilläkin tulevaisuudessa lennättää pikku laitteita, jotka keräävät tiedot peltolohkoilta. Olisi nopeaa ja edullistakin kunhan tekniikan hinta putoaa.

Videolla näytettiin ovelaa lentävää kameraa, joka lienee vielä salainen. Miten oli video saatu käyttöön, jäi selittämättä. Laite on kooltaan ja muodoltaan kuin kolibri, nokka ja siivet kuin linnulla ja sama lentotapa. Seuduilla missä näitä "humminbirdejä" lentää ei siviili varmaan edes huomaa että siinähän lentääkin kamera.

* * * 

Lisäys to iltana 21.10

Iranin tv on näyttänyt lentolaitteen, joka on  jotenkin saatu ehjänä alas. Se alas saaminen ihmetyttää, sillä iranilaiset väittävät "ampuneensa" sen alas, mutta laite oli ehjä. Se oli siipiväliltään noin 15-18m, tutkassa huonosti näkyvä, pyöreämuotoinen siipi ilman pyrstöä. Kuvasta ei saanut selvää puuttuiko osa eli pyrstö tms runko. Luulisi pelkän siipirakenteen olevan epästabiili ilmassa. Ilmeisesti laite jota uutiset nimittävät englanniksi nimellä "surina" on ollut pelkkä vakoilulaite täynnä gps ja kameratekniikkaa ja selvitellyt IRANIn atomisalaisuuksia.