Tärkeitä päiviä tulossa

EU:n parlamentti valitaan 25.5.2014 vaaleilla joka jäsenmaassa. Meilläkin on jo toreilla ja muutamassa muussakin paikassa vaalijulisteet. Itselleni otin 100 vihreiden lehtistä jaettavaksi. Taidan jakaa ne kun ennakkoäänestys alkaa eli ke 14.5. Vihdin Vihreät menee Nummelan torille (useimmat puolueet ovat silloin liikkeellä) la 17 ja 24 pv jakamaan esitteitä ja kahvia. KANNATAN ORASTA.

Egyptissä ne tärkeät päivät ovat heti perään, sillä siellä äänestetään presidentistä 26-27.5. Ehdokkaita on vain kaksi, mutta el Sisi on niin ylivoimainen että toista kierrosta ei tulla tarvitsemaan. Vastaehdokas on lännessä tuntematon heppu, joka tuli kolmanneksi niissä vaaleissa jotka Mursi voitti.

Demokratiasta ei voi paljon puhua, sillä paikallisetkin pitävät Sisiä jo nyt diktaattorina, kun hän johtaa SCAFia eli sotilasjunttaa ja on armeijan komentaja sekä puolustusministeri. Silti jenkit ovat puhuneet pehmeitä kai lähinnä sisäpoliittista syistä USAn tarpeisiin. Jenkit nimittäin ovat päättäneet myydä tai lahjoittaa osana sotilasapua Apache- sotahelikoptereita Egyptille. Jenkeille kai voi selittää potaskaa, sillä siellä kansan taju ulkomaanpolitiikasta on kovin hataraa. Moni jenkkitavis ei heti osaisi kartalta osoittaa missä Egy edes on. Mutta sama se on sielläkin, eivät ymmärrä missä jenkkilä on, että tasan menee osaamiset.

Mutta jenkeille onkin tärkeämpää pitää egyptiläiset jotenkin omissa piireissä, mieluummin kuin vihollisleirissä. Nasserin aikaan maa kaveerasi neukkulan kanssa, joka sitten rakensi sen jättipadon, josta nyt on suurta haittaa monille asioille. Nasser sai nimiinsä suuren patoaltaan, joka nyt leviää Niilin yläjuoksulla peittäen alleen suunnattomia historiallisia jäännöksiä. Jenkkien 1,6 miljardin taalan vuotuinen sotilasapu on sovittu palkkio siitä, että Sadat aikanaan teki Israelin kanssa rauhan. Nyt jenkit ovat varpaillaan, mitä Sisi aikoo ja siksi hyvittelevät kenttämarsalkkaa.

Huomenna on äitienpäivä, joka merkitsee ihmiselle useinkin eri asioita. Nyt kun olen orpo ja asun yksin, päivälle ei ole juurikaan merkitystä. Lapsena oli valkovuokkokimppu melko tärkeä asia, muuta ei juuri ole jäänyt mieleen. Äitienpäiväruusu oli sitten aikuisiällä normijuttu. Isänpäivä ei ole koskaan oikein napannut meidän piireissä.

Huomenna pitäisi olla myös ”kansanäänestys” Ukrainan itäosissa ja siinä nämä separatistit sitten haluavat liittyä Venäjään. Sehän on ollut Putinin tavoite koko ajan. Kuitenkin asioita paikalla seuraavat ovat väittäneet, että kansasta vain pieni osa todella haluaa osaksi Venäjää. Sotku pahenee.