Lähtöpäivän ilta, 11 pv kampanjaa

Lämpimän päivän ilta alkaa hämärtyä ja Luxor lienee rauhallinen. En jaksa lähteä katsomaan, mutta mikään ei viittaa levottomuuksiin, koska poliisi on poistanut sulut ja väkeä oli päivällä todella vähän liikkeellä. Cairossa on pilvisempää ja siksi pimeämpää.

En jaksa koko ajan kuunnella selostuksia ja kirjoittaminen vaatii oman huomionsa, joten tällainen putkiaivo joutuu valitsemaan. Joku sanoi AlJazeeralla luvun miljoona mielenosoittajaa, mutta tarkoittiko se koko maassa vai pääkaupungin aukiolla? Kun tv-kuva tulee niin kaukaa ja viistosta, on mahdotonta arvioida väkimäärää. Nyt juuri kerrotaan, että kaikkiaan 5000 ihmistä olisi kahinoissa loukkaantunut.

Mielenosoittajien heikko kohta on johtajuus. Kun se syntyi melko spontaanisti eikä taustalla ollut valittua johtoa, on porukan pirun vaikea järjestäytyä keskellä kahinoita. Kuitenkin menestys edellyttäisi keskitettyä johtoa, sillä sen puutteessa "hallituksen roistojen" on helppo hyökätä pienilläkin voimilla ja hajoittaa isonkin porukan. Mitään suojauskeinoja ei siviileillä tietenkään ole.

Se suojaturbaani olisi tarjolla mutta vaikka esimerkkiä traditioista olisi ympärillä, ei se ole yleistynyt.

AlJazeeran toimisto on tuhottu ja poltettu. Kukahan on ollut asialla? Tiedon pimitys on aina ollut diktaattorien keino, niin nytkin. Huhut, vääristetyt tiedot, valheet, kaikki on käytössä. Varapressa valehtelee että korvat heiluu. Julkisuudessa on jo kummasteltukin, miten Qatar voi rahoittaa kanavaa, joka näin avoimesti on demokratian puolella? Kun Palestiinan Paperit, Wikileaksin tyyliin, tulivat julkisuuteen, kyselivät yllätetyt Palestiinan johtotyypit, miksi Qatar (=AJ) tekee tällaista ja käytännössä vei palestiinan hallinnolta uskottavuuden. Samaa valitti eilen vararoisto Suleiman täällä.

Poliittisen johdon puute on myös este uskottavan vaihtoehdon kehittämisessä. Kun haastattelijat kysyvät, miten edetään, mitä seuraavaksi, ei saada kunnon vastauksia, niitä ei ole. Nyt on porukka valinnut 10 "viisaan miehen" ryhmän omalta puoleltaan neuvottelijoiksi. Mutta se ei suostu edes neuvottelemaan ennen kuin Muba on häipynyt. He haluavat neuvotella vain armeijan kanssa. Nyt kerrotaan että he voivat neuvotella hallituksen suuntaan jättääkseen vaatimuksensa. Toivottavasti ovat ehtineet kasata järkevän listan toimista jotka myös voidaan toteuttaa.

Nyt on puhelimessa yksi tästä viisasten porukasta, ilmeisesti niitä harvoja jotka puhuvat sujuvasti englantia. Kielitaidon puute on suuri haitta näissä kuvioissa. Tästä kaverista kuullaan vielä, vaikka en ehtinyt nimeä kirjaamaan heti.  (Alice varmaan kertoo?)  klo on 18.27