Matkalla WB:lle, tuli taas katseltua maata ja kaupunkia uteliaasti. Parikin lankkaripoikaa ehti kauhistella pölyisiä kenkiäni, kun istahdin penkille hetkeksi. Toinen pyysi 1 punnan, toinen 2. Muistin ajan muutaman vuoden takaa kun alkupyyntö oli 10, putosi sitten 5 ja lopuksi 3 puntaan. On ajat kehnontuneet täkäläisille.

Tyttö istui penkillä ja puhui. Ajattelin ensin, että hänellä on niitä korvaan roikotettavia pikku mikrofoneja, joita meillä snobit käyttävät. Mutta sitten hoksasin, että neiti oli tunkenut luurin kireällä olleen liinan alle korvalliselle. Jäipi kädet vapaaksi, vaikka käyttää näyttävämpään huitomiseen.

Niilissä valui jokivedessä pohjoiseen jotakin valkoista tai vaaleaa iso lautta. Arvelin sitä ensin hirveäksi läjäksi muovipulloja, jotka olisi heitetty jokilaivasta veteen. Mutta sitten yksi pulloista lähtikin lentoon, vaikka muu parvi lintuja, reilut sata, kellui edelleen alaspäin. Täällä pitää aina hetki skarpata, kun JOKI virtaa pohjoiseen, kun meillä ne useimmiten virtaavat etelään ja eteläpää maasta on matalammalla. Täällä toisinpäin, ylävirtaan on etelä.

Täällä on myynnissä ja käytössä isoja pulsaattoripesukoneita, vetoisuus kai 80-100L. Tynnyrin muotoisia, hinta kuulemma 700LE.

Aamulla heräsin ääneen, joka erosi totutuista, voimakas suhina muutaman sekunnin ajan, ehkä minuutin välein. Meni hetki ennen kuin muistin, ilmapallohan se noin tuhisee. Äkkiä ylös sängystä, kamerakännykkä käteen ja ikkunaan. Iso punainen lentolaite suhisi komeana, isona siinä naapurikorttelin yllä. Sain pari hyvää kuvaa siitä. Pallo lensi yli talomme viistoon yli Feirusin kohti peltoja, jossa suunnassa on myös hevossairaalat. Hetken kuluttua kuului taas suhinaa, uusi ponkaisu ja toinen kirjava pallo melkein samaa reittiä. Nyt sähläsin jotenkin taas videon päälle ja se lento tallentui aidompana luuriin. Pitää tutkia jos saisin siirrettyä tänne, kun ovat tehneet kuvien käsittelyn jotenkin helpommaksi täällä blogissa.

Mulla on ollut huono kameraonni 3 vuotta. Ekana se vain jäi hankkimatta, kun olin tottunut että se perheessä on, mutta se jäi vaimolle. Toiselle kaudelle ostin oman, hienomman. Sössin sen kanssa niin, että ekalla reissulla kun se oli mukana, unohdin sen mikrobussin penkille. Se siitä kamerasta. Nyt keväällä ostin taas uuden joka hajosi syksyllä, joutui huoltoon. Merkki on OLYMPUS, joka nimi selittääkin asiaa. Kerroin siitä joskus aikaisemmin, totean vain että sijaiskamera hajosi ekalla viikolla reissua Istambulissa. Kännyn kuvia en ole yrittänyt tunkea tänne, olen luottanut sanan voimaan. Joka kuvia kaipaa, etsiköön netistä turismikuvia.

Useampi hotelliprojekti Luxorissa on pamahtanut seis, vallankumouksen aiheuttaman turistikadon vuoksi. Yksi runko on tv-kadulla, pari Feirusissa Sairaalakadulla, useampi Joen rannalla. Silti epäilen, että tämä uusi talohanke lähellä, jonka pohjatöitä olen seurannut, olisikin hotellihanke, sillä sen syvyys on suuri asuintaloksi ja pohjakerroksen pylväskorkeus on kovin suuri. Katsotaan miten homma edistyy. Ukko kadulla ei ymmärtänyt asiaa, pitänee kysyä tohtorilta.

Täällä on menossa vähittäiskaupan rakennemuutos, jollainen meillä oli jo kauan sitten. Vuodessa on avattu pari suurta supermarkettia eli ruokakauppaa. Äsken ohitin pikkukaupan, joka oli tyhjä asiakkaista ja omistaja nojasi ovipieleen katsellen haikeana ohikulkijoita.

Alakerran kioskia pitävä Muhammed on harras poika. Jo toinen päivä peräkkäin satuin kulkemaan ohi juuri kun muezzi on äsken kutsunut. Eilen odotin hiljaa kadulla, kun hän kumarteli kaupassa ja rukoili äänekkäästi ja pitkään. Tänään en poikennut kun on vettä tarpeeksi ja puolet sipsipussista jäljellä. Olen pari kertaa sortunut sipseihin ja suklaalevyihin, hassua, sillä kotona en sitä tee.

PAK kertoi joskus aikaisemmin kuulleensa suomalaisoppaalta tarinan siitä, että sairaaloissa ei pidetä potilaskortistoa, koska niin monella on sama nimi, hirveästi profeetan versioita. Ja kun ei ole sotua tai hetua, ei kukaan pysy kärryillä potilaista. Mitenkähän täällä onnistuisi sähköinen resepti? Olisi valittavalla presidentillä kinkkinen paikka, jos olisivat tehneet sopimuksen suomalaisen Tieto Oy:n kanssa. Voi sitä itkua ja valitusta!

Tapasimme yhden Muhammedin joka sitten heitti meidät autollaan lauttarantaan. Matkalla kysyin, miten sen etuajo-oikeuden laita on, kun minulla on se luulo että vasemmalta tuleva ajaa ensin. Hän nauroi ettei tiedä, sillä hän ei ole käynyt autokoulua. Ei ole kuulemma moni muukaan ja sen kyllä huomaa. Hän sanoikin, että se menee joka ehtii! Hän avoimesti kertoi, että autokoululle maksetaan ja käydään oppitunneilla, jos huvittaa ja ehtii. Lisenssin saa rahalla. On kuulemma huono juttu hänenkin mielestään. Totesimme toisessa yhteydessä, että täällä saa rahalla kaikkea, erilaisia lupia, oikeuksia ja luistaa velvollisuuksistaan. ”Mikä se sellainen rakennuslupa on, mitä tarkoittaa rakennustarkastus?”