Kriisi jatkuu

Eilen olin kuumeessa, joten kirjaukset jäi väliin. Jatkan tätä mielenosoituspäivänä, pe 28.1 kun juuri tulin miekkarista. Se aloitettiin Aikiolta ja jatkui Asemakatua. Marilie ja Sara olivat katsomassa alkua ja kertoivat että ensin oli vain 5 nuorta miestä, jotka ottivat lakanan esiin. Siinä luki kai MUBARAK ULOS tms ja heti heidän peräänsä alkoi kertyä väkeä joka joukko kasvoi nopeasti yli tuhanteen. Joukko käveli iskulauseita huutaen aseman kautta tv-kadulle, siitä kohti Feirusia ja sairaalakadulle, josta Medinalle. Siinä alkoi kivien heittely kun tulivat poliisiaseman kohdalle. Siinä kohtaa poliisit ohjasivat naiset tällä "pikku englanti"-kadulle ja he tulivat kiihtyneinä Heinin kuppilaan. Osasimme odottaa, sillä Marilie oli soittanut tulevansa kohta. Heillä oli mukanaan jenkkityttöturisti, jonka olivat tavanneet hälinän keskellä. Olin juuri syömassä kun tulivat, mutta sitten kohta olikin miekkari jo menossa tätä hotellipääkatua takaisin keskustaan päin. Väkeä oli monia satoja, ehkä toista tuhatta, huutaen iskulauseita. Kulkivat matkan varrella myös poliisipäällikön talon ohi, mutta tuskin heittivät sitä. Lähdin syötyäni porukan perään. Poliiseja näkyi matkan varrella koko ajan, mutta he olivat hyvin rauhallisia. Yhdessä kulmassa törmäsin tuttuun vossikkaan, joka tunnisti minut. Sama suomenkävijä, joka kuskasi naisporukkaani. Nousin vossikkaan, koska mielenosoittajat olivat ehtineet kovin kauas. Hän kertoi saaneensa Turusta soiton, joka oli kertonut että bloggasin hänestä ja hän kiitti mainoksesta. Lupasi taas panna lipun Tiinan länkiin. Kertoi että hänellä on nytkin ISIKsessä 6 suomalaista asiakasta.

Saavutimme porukan vasta Lux-temppelin kulmalla ja siitä ei päästy eteenpäin kuin 200m kun olikin syytä kääntyä. Hälinää oli sillä kohdalla parkissa seisovan poliisiauton luona, mutta kohta auto poistuikin, turvaanko vai vaan rauhoittaakseen mielialaa. Poliiseja näkyi käikkialla ja lällärit lauloi, mutta he eivät tehneet mitään eikä heitä vastaan hyökätty. Yleisö kävi välillä tarkistamassa mitä mieltä minä olen Mubarakista ja olin tietysti mukana heittämässä häntä pellolle. Joitakin savupöllähdyksiä näin, mutta ne eivät ilmeisesti olleet kyynelkaasua, kun ei tuntunut mitään ilkeää. Ehkä olivat vain varoitus ja välilä porukat juoksivat takaisinpäin. Noin 400m päässä oli joukko kypäräpäisiä mellakkapoliiseja, mutta hekin vetäytyivät. Seassa vaelsi myös turisteja, minäkin hyppäsin jalkamieheksi. Mukana väkijoukossa oli joitakin naisia, pitkissä hameissaan. Mitään radikaalityttöjä ei näkynyt, toisin kuin Kairon mellakoissa. Porukka oli ihmeen rauhallista, joukossa myös perheitä iltapäiväkävelyllä. Välillä saivat nuoret miehet aikaan iskulausehuutoja, mutta ne kuihtuivat nopeasti. Lippuja tai banderolleja ei näkynyt ollenkaan. Eivät selvästikään olleet rutinoituneita mielenosoittajia täkäläiset. Yksi kysyikin turistilta, mikä tämä ilmiö on englanniksi. Olin törmännyt samaan aikaisemmin, sana oli ihan outo täkäläisille. Kai tyypillistä yritteliäisyyttä olikin, kun kaiken sauhuamisen seassa venemiehet yrittivät turisteille tarjota felukkamatkoja, vaikka sellainen ei nyt ollut yhtään kiinnostavaa. Ihmettelin, kun näin korkean koppalakin mielenosoittajien seassa, menin lähemmäs ja otin kuviakin. Siinä sattui lähelle pukumies salkkuineen ja kysyin, mikä mies siellä on hälinän keskellä. Oli kuulemma poliisipäällikkö ja kaluunoita olikin ukolla. Oli hänellä kanttia kävellä siellä huutajien joukossa, mutta se oli ovelaa taktiikkaa. Ei varmaan olisi onnistunut Kairossa.

Kävelin hissukseen Winter Palacea kohti ja siinä kun kirjasin lapulle muistitukea, pari nuorta kaveria kyseli tunnelmiani. Olivat huolissaan turistin fiiliksistä ja mitä tallainen vaikuttaa turismiin. Lohdutin poikia, että ainakin minä olen valmis tulemaan uudelleen. Samaa oli kysellyt vossikka, koska kaikilla on huoli miten turismin käy. Sanoinkin, että turistille on sama kuka on pomona, mutta jos menee kovin fanaattiseksi uskonnon suuntaan niin se voi vaikuttaa. Kehitys on ristiriitainen, sillä nyt otti kovan otteen vallasta Libanonissa Hisbollah ja se ei kai ole mikään demokratian edelläkävijä. Hisbollah on vahva Gazassa, mutta nyt jo vihattu, vaikka se vaaleissa saikin voiton. Jos täällä muslimiveljeskunta saa vallan, tietää se huonoa turismille ja jopa täällä asuvat ulkolaiset miettivät heti lähtöä.

National Demokratic Party on nimi puolueella, jonka avulla Mobarak on hallinnut. Mikään sanoista ei todella ole toteutunut. Ennustivat juuri, että puljun talot muuallakin kuin Kairossa pannaan tuleen. Missähän Luxorissa se on, menisin aamulla katsomaan. Nyt kuuluu telkkarissa kovaakin ammuntaa, isompi kaliberi kuin kiväärissä. Kuulemma Alexandriassa on useampi poliisiasema tulessa. Ulkonaliikkumiskielto on alkanut ainakin kolmessa kaupungissa, ei täällä. Korjaan, vasikän sanoo tv että olisi tullut koko maan kaupunkeihin. Ei tunnu missää Luxorissa, normaali rento meno jatkuu.

Olen katsonit nyt nelisen tuntia Al Jazeeraa ja mielenkiinnolla. Ei sitä joka päivä pääse katsomaan vallan vaihtumista näin läheltä, ikään kuin olisi itse mukana. Vaikka Luxorissa onkin rauhallista, ainakin näillä kulmilla enkä muualle jaksa lähteä katsomaan. Uskon kuitenkin, että kaikille on tärkeätä turismin takia pitää homma siistinä täällä, niin ovat kaikki vakuuttaneet.

Egypti on suurin USAn avun saaja ja tärkein tukija. On ollut jenkeiltä tyhmää jättää näin rempalleen tämän maan yhteiskunnallinen kehitys ja nyt se potkaisee takaiskin. Jenkit ovat joka paikassa toitottamassa demokratiasta ja siitä ei ole ollut 30 vuoteen tietoakaan tässä maassa. Sen olisi voinut panna kuntoon sotimatta. Nyt sitä "demokratiaa" viedään huonolla menestyksellä Afganistaniin ja kovalla kustannuksella. Eikä onnistu sittenkään. Mubarakille on annettu 6 miljardia taalaa joka vuosi ja jos olisi sanottu että hoidat demokratian kuntoon tai se loppuu, olisi ukko varmaan kuunnellut. Vai onko sillä pirulla ollut jokin vipu jenkkeihin?

Qatarin yliopiston proffa Ibrahim Arafat sanoi, että armeijan vahvuus on pienempi kuin poliisivoimien. Karmea tilanne. Jos Tunisiassa oli erilaisia poliiseja 2% kansasta, eli 180 000, sama suhde tekisi täällä 1600 000 jeparia. Ja näitä eri lajeja riittää, niin kuin olen kertonut, mutta hiton suuri joukko on siviilipukuisia. Sellainen määrä syö kyllä kansallisvarallisuutta eikä hyödytä kansaa, vain valtaapitäviä.

Kun USAssa kysyttiin juuri, onko pressat puhuneet keskenään, oli vastaus etteivät olleet. Joutui pressipäällikkö kiertelemään. Johtuisikohan siitä, että Muba on karannut? Lentokoneeseen ei saa yhteyttä? Klo 22.20. Ehkä huomenna kerrotaan että hän on poissa. Veikkaan Saudeja jonne jo kaveri karkasi. Pääsevät yhdessä kalaan.

Tämä mullistus vaikuttaa suuresti maailmantilanteeseen, sillä Egypti on niin iso peluri, johtava arabimaa. Tuntuu pahalta katsella rukoilevia muslimeja joiden rukousta eivät poliistkaan voi häiritä. Kun yhdistetään totalitaarinen uskonto ja sosialismi, uten täällä on tehty (ennen) niin jälki on kamala.

Mielenkiintoista on ollut, että monet Luxorilaiset ovat epäilleet minkään muuttuvan. Olisko vain syrjäisen paikan tietämättömyyttä?

Klo 0.12 tuli lopulta hyvin epämääräinen tieto, että "egyptin tulevaisuus on hyvissä käsissä" joka voisi tarkoittaa esim sitä että valta on armeijalla ja Muba on paennut. Mutta ei ollutkaan, vaan ilmestyi puhumaan pehmosia, rasittuneen näköisenä, eikä ihme. Ilmoitti että nimittää uuden hallituksen huomenna, mutta arvaan että se ei häntä enää pelasta. Todella karmeaa paskapuhetta.

Tästä se raivo vasta nouseekin ja jo nyt lauantaina nähdään lisää tulipaloja ja kaikenlaista riehuntaa. Valta on näköjään niin makeaa että siitä on vaikea luopua, mutta siinä menee helposti myös henki.

Katselin vielä toista tuntia lähetystä, mutta mitään konkreettista lisätietoa ei tullut. Tilanteen huono piirre on että kun mielenosoittajilla ei ole selvää johtoa, ei ole myöskään neuvottelijoita mihinkään suuntaan eikä ehdokasta Muban tilalle. Ainoa mahdollinen toimija pantiin talteen.

Nyt aamulla la jatkan tv:n seuraamista, mutta mitään olennaista muutosta ei kuulu. Ennustan että kahina yltyy tänään iltapäivällä ja taidan lähteä seuraamaan tilannetta demoaukealle. Kaaos on väistämätön, koska ei ole oppisitiorakennetta. Varsinkin nyt, kun parlamentti on kokonaan "demokraattien" käsissä, ei parlamentin kautta voida saada ryhtiä tapahtumiin. Jos armeija tekee rohkean liikkeen ja siirtyy kansan tueksi, voi tulla paha tilanne sen ja turvallisuuspoliisin välille. Armeijalla on järeämpää kalustoa, mutta poliisilla ehkä jopa enemmän porukkaa, ja sitä ei kukaan tiedä. Nettiyhteys verkkoon pelaa, mutta palvelimia ei löydy. Kun katseli kivien heittoa, voi arvioida että osa siviiliuhreista on syntynyt kun kiven lentomatka ei ole riittänyt vaan on kajahtanut toisen protesterin takaraivoon. Eivät ole yhtä kokeneita miekkareihin kuin ovat palestiinassa. Kuvissa sieltä oli taustalla kivien kerääjiä jotka ruokkivat työkaluilla eturivin hyviä heittäjiä.

Naurettava toteamus Barak Obamalta, kun hän kertoi, että Muba on luvannut "parempaa demokratiaa.." sillä kun nollasta lähtee ja antaa 1%-yksikön, se on jo 100% parannus. Ei riitä ollenkaan vaan tunnelma on se, että Moballe tulee lähtö vaikka kuinka vitkuttaisi. Poliittisten rakenteiden heikkous tekee tappelusta kaoottisen ja sitkeän, kun selviä pelisääntöjä ei ole ja oppositio ei ole organisoitunut.