Sekameteliä

Pikku kävely tarvitaan joka päivä, kunnon vuoksi, sillä kunto se on huonokin. Heinin kuppila oli kiinni ja siinä lähellä on kaveri pikku kioskissaan, joka aktiivisesti opettelee suomen sanoja. Joku rouva oli hänelle opettanut "heippa" mikä on ihan hyvä. Jäin juttelemaan ja puhuimme ulkomaisten määrästä maassa. Hänen kielitaitonsa osoittauti aika vajaaksi, sillä hän sanoi että maassa on "too many.." ulkolaista, vaikka hän tarkoitti sanoa vain "many". Pitkän selvittelyn jälkeen virhesanonta sitten oikeni ja hän oli kiitollinen avusta ja kertoi oppineensa englannin ihan kaduilla. Lopputulema oli, että hänkin oli hyvin tyytyväinen että meitä pitkämatkalaisiakin asustaa kaupungissa. Elanto kun riippuu kokonaan turismista. Kysyin mitä mieltä hän on Mubasta ja hän kertoi että hänen mielestään heppu saisi jäädä ja perustelu oli uusi, Muba on jo kylläinen eikä ryöstä lisää, mutta uusista ei tiedä. "Kylläinen" selvisi viittomalla "maha pullollaan".

Jatkoin jalkahoitoon ja kirjasin muistiin pikku ilmiöitä. Matkalla tapasin toisen Yaserin veljen, joka tiesi että ajelen Yaserin kanssa. Tämä kaveri on työtön, mutta toinen pikkuveli puristaa mehuja ohikulkijoille pikku kioskissa.

Katselin jo edellisellä kerralla peilin kautta pakkausta, jonka teksti tietysti oli väärinpäin, mutta siinä luki selvästi "ANAL" sillä nimen alkukirjain J näytti nurinpäin katsoen kirjaimelta L. Tuli siinä mieleen, että paikkoihin joissa nimi voi näkyä peilissä, pitää tämakin huomioida, jos ollaan luomassa kansainvälistä tuotemerkkiä kylpyhuoneisiin tai partureihin.

Malakin työhuoneen seinillä on julisteita, kauniita nuoria laulajatyttöjä. Hauska havainto oli, että kaikilla on suorat, pitkät hiukset. Vain yksi tummatukka oli joukossa. Kaippa tässä käkkäräpäiden maassa suorat hiukset näyttävät halutuilta. Hänellä oli myös myynnissä laite, joilla käkkärä suoristuu, ainakin vähän. Yksi juliste kehui ihon vaalennusta ja kysyin onko sille kysyntää ja Malak kertoi että kyllä joskus sitäkin joku haluaa, täällä kun on myös hyvin tummaihoisia. Aikaisemmin, kun tv näytti pakistanilaisia, tulin ajatelleeksi jännää ilmiötä, että jossakin päin nämä mustat tukat ovat ihan suoriakin, kuten Intiassa.

TV kertoo että maan tappiot turismituloissa ovat 310 milj US$ per päivä. Iso lovi ja kestää paikata.

Juttelin poikien, Gaddisin kirjakauppias käy juomassa usein teetä parturissa, kanssa siitä, miten turisti tykkää kiinteistä hinnoista. Ehdotin että keräisivät kimpan samalla tavalla ajattelevista, tekevät esitteen, jota voisi hyvin jakaa sellainen kauppias joka lähtee mukaan ajatteluun esim ISIKsen pihalla tai basaarikäytävällä. Ehdotin vielä että ottavat kimppaan muutaman taxin ja vossikan. Olisivat turistit tyytyväisiä ja kauppa kävisi tasaisesti. Ajatus lähti siitä, että olin Malakin ensimmäinen asiakas tänään ja hän hymyili katkerasti, että voi olla että koko viikossa. Ihmettelin että shoppi oli auki sunnuntaina, joka on koptien lepopäivä. Hän kertoi ettei kestä olla kotona, kun vaimo naputtaa koko ajan rahapulasta ja lapsikin vaatii kaikenlaista. Siitä siirryttiin hänen putiikkinsa vuokraan, jota hän maksaa hotellille, normaalisti 1500LE/kk. Kertoi että nyt hän sai helpotusta kun tilanne meni tällaiseksi, mutta joutuu silti maksamaan sähköt, joka tekee noin 200LE /kk. Kun lähdin ulos tajusin, että hotellin aulan valot oli sammutettu, selvästi säästösyistä ja uutta ajattelua sekin. Katsoin vastapäätä ISIKseen ja sama siellä. Kävelin ovelle tarkistamaan että hotelli sentää on auki, olihan se ja ovimies kehoitteli peremmälle, mutta pyöritteli päätään miten tyhjää on.

Takaisin kävellessä totesin, että nytkin on silti käynnissä näillä nurkilla 3 rakennustyömaata ja kulmalle valmistumassa upea pikku talo. Sen iso OH:n ikkuna on juuri asennettu ja se on kuin vanhoissa kirkoissa, upea lasityö joka on tehty teräskehikkoon jossakin verstaassa ja tuotu elementteinä taloon. Yritän päästä kuvaamaan sitä myös sisältä. Talossa on upea marmorilevytetty sisäänkäynti ja ala-aulassa komea ikkunansuojus taottuna pyöreän ikkunan murtosuojaksi. Täältä näitä taoksia saisi edullisesti, tiedä sitten miten kestäisivät meikäläisiä säitä.

Kadulla oli sunnutaina poikittain juhlava portti, vuokrattava ja kasattava. Joustavamittainen puukehikko ja siniset kankaat kehystämässä rakennelmaa. Näitä käytetään monipuolisesti myös poliittisia karnevaaleja juhlistamaan. Niin paljon, että niistä on muodostunut vuokraportti-bisnes, samoin kuin juhlateltoista. Niitä kasataan kaduille häitä ja muita juhlia varten. Nämä sunnuntain juhlat eivät olleet häät, mutta ovivahti ei osannut selittää mikä oli juhlan aihe.

Tuntui ihan helpottavalta näin kertoa muuta kuin kapinaa...