Intiaanikansojen murhat

Olen katsellut sarjaa 500 kansaa eli dokumentteja jenkkien törkeästä intiaanikansojen sortamisesta. Ihan tuli paha olo, oli meno niin raakaa. Eikä tapahtumista kuin reilusti sata vuotta!!! Viimeiset törkeydet tehtiin 1890-luvulla, mutta intiaanien huono kohtelu alkoi jo 1700-luvulla. Siihen asti valkoiset siirtolaiset olivat liian pienilukuiset voidakseen häätää intiaanit laajamittaisesti, mutta 1800-luvulla tehtiin monta törkeää rikosta ihmisyyttä vastaan joista nyt jenkit panevat oikeuteen muiden maiden hallintoa.

Valtio teki intiaanikansojen kanssa lukuisia sopimuksia, jotka kaikki rikottiin. Ei olekaan ihme että nykyaikanakin intiaanikansat taistelevat oikeuksistaan. Nyt yhteenotot tapahtuvat kai pääsääntöisesti tuomioistuimissa, mutta rotusyrjintä on selkeää. Jotenkin meikäläisessä julkisuudessa on ollut enemmän selostuksia mustiin kohdistuneesta sorrosta ja intiaanien epäinhimillinen kohtelu on jäänyt varjoon.

Kovin paljoa ei silti voi röyhistellä Suomenkaan virallisia toimia omaa vanhaa vähemmistöä kohtaan. Katselin dokkaria Norjan saamelaisista ja siinäkin kävi ilmi, että vuosikymmeniä pohjoismaissa virallisella politiikalla estettiin saamen kielen käyttöä ja yritettiin kansa juurruttaa pois perinteistään. Lapissa ei lasten sallittu puhua kotikieltään kouluissa vielä 1960-luvulla!

Ei olekaan ihme, että alkuperäiskansojen kansainvälisessä toiminnassa ovat rintarinnan saamelaiset ja intiaanit, inuiitit ja muut pohjoisen pallonpuoliskon kansat. Kai ne sittenkin ovat päässeet sorron ikeestä aikaisemmin kuin eteläpuolen kansat. Hakematta tulevat mieleen maorit, abot, hottentotit jne joiden sorto on nyt vähemmän törkeää kuin joitakin vuosikymmeniä sitten.

Mustalaisia sorretaan EU:n alueella vahvasti, kurdit kamppailevat tavoitteenaan itsenäisyys, samoin baskit. Monessa maassa on omat vähemmistönsä joiden oikeuksia on poljettu ja sorto on nyt vain piilossa.

Suomessa on nyt jotensakin saatu asiat kuntoon ja vähemmistöillä on jonkinlaiset oikeudet, ei tosin tasavertaisuutta. Kansan enemmistöä on meilläkin sorrettu, mutta siitä on jo kauan, sillä nyt on menossa tilanne että entinen valtaporukka on menettänyt etuoikeutensa lähes kokonaan ja ruotsinkieliset ovat lähes samalla viivalla muun kansan kanssa. Näköjään tarvitaan aikaa tuollaiset  sata vuotta, ennenkuin jonkin epätasa-arvon rippeet on poissa käytöstä.

Mustalaisten asemaan on meillä nyt asetettu somalit, muut mustat ja venäjää puhuvat, pienemmistä porukoista puhumatta. Eräs konsultti opasti kunnanvaltuutettuja 1990-luvulla, että jos päätätte ottaa pakolaisia, ottakaa sitten reilusti ja vain yhtä kansaa. Silloin oli menossa venepakolaisten ongelma Vietnamista. Täytyy todeta tällä vuosikymmenten kokemuksella, että Aasiasta tulevat ovat olleet nopeammin sopeutuvia eikä heidän ja kantaväestön suhteissa ole ollut ongelmia tietääkseni.

Konsultin näkemyksessä oli itua siinä, että vain yhtä kieltä puhuvat ja saman taustan omaavat ihmiset olisi helpompi ja halvempi sopeuttaa ja kouluttaa, mikä ei ollenkaan ole helppo juttu pienessä kunnassa. On jo nähty että vapaan muutto-oikeuden seuraus on se, että porukka kertyy Helsinkiin muualta maasta, kun maalaiskuntiin sijoitetut ryhmät ovat olleet pieniä. Kummallisesti on Närpiö asiassa onnistunut, mutta se taikasana on työllistäminen ja sitä on helpottanut kunnan ruotsinkielisyys joka ilmeisesti helpottaa mamuja kieliopinnoissa. Toisaalta ei tomaattien hoitamisessa paljon tarvita puheenparsia.