Vaalien odotusta (kirjailtu 9.1)

 

Kävelin Luxorin Feirusissa, vanhoja reittejä ohi poliisi- ja paloaseman. Se pää Medinakadusta oli suljettu isoin hiekkasäkein ja improvisoiduin nostopuomein. Kadulla 6-7 putka-lava-autoa. ”Securitaten” eli turvallisuuspoliisin pääaseman läheiset kadut oli katkaistu liikenteeltä ja se kohta Medinaa. Vaalikuume nousee ja poliisi varautuu estämään kaiken mellakoinnin.

 

Farmasia-tohtori jutteli innolla politiikkaa ja vakuutti että Egypti selviää vaikeista ajoista. ”Jos ihmisellä on punta, hän selviää!” Sillä saa 10 leipää.

Hänenkin apteekkinsa lääkkeiden määrä oli vähentynyt ja hyllyt täytetty samoilla halpalääkkeiden pakkauksilla. Hän totesi että maan kriisi oli vaikuttanut kaikkiin, joka perheeseen. Luxor elää turismista ja se näkyy.

 

Bisneksen lama näkyi siinä, että aikaisemmin kadulle levinnyt huonekaluverstas-kauppa oli vetäytynyt sisälle, koska turistiliikenne oli lakannut, Nissan autokauppa oli tyhjä autoista, puistokahvila oli tyhjä asiakkaista. Feirusiin rakennettu iso uusi asuintalo oli jäänyt viimeistelyä vaille ja tyhjä. Tuttu apteekki oli suljettu Steigenbergerin kupeella, koska turisteja ei käy. Samoin koptiapteekkari Isiksen jälkeen mäessä oli sulkenut kai kannattamattomana.

 

Vaelteluni johti Omar-markettiin, jossa 3 supisevaa vekaraa halusivat ensin jutella ja sitten kätellä. Näille on opetettu tapa kysyä ensin turistin nimeä ja sitten vasta pyytää rahaa, makeisia ja kynää.

 

Ennen Paavon tapaamista kävin viikon kalan syömässä ja heitin kortin postiin. Kaupungissa ei ole postilaatikoita. Mitä turhaa, kukaan ei kirjoita eikä moni osaa lukea, vain turistit ostavat kortteja.

 

* * *

Kirjaan tiedoksi kaikille, että viisumin määräajan saa ylittää kahdella viikolla ilman maksuja. Jos menee yli siitä, tulee sakkomaksuja. Eikä viisumitoimiston naiselle kannata rähjätä suomeksi, kun asia selviää.