luxor 51.2009 ostoksia

Kävin supermarket OMARissa. Katselin kun paikallinen mekkomies osti lihapötköstä makkaran näköistä siivuina. Lisäksi hänelle pantiin pussiin sekoitus kaikenlaisia vihanneksia, jotka olivat suurissa pöniköissä marinoituneita. Ostin samaa makkaraa kuin paikallinen, emmentalin oloista hyvää juustoa viipaleina, leivän, mehua ja säilykkeitä. Kassalla leipäpaketti ei suostunut piippaaman lukijassa jolloin kassa työnsi se kassiin ja sanoi "free". Luulen myös saaneeni toisen pikku keksipaketin maksamatta siitä.

Vihanneksia

Edelliskerrasta viisastuneena ostin vihannekset kauempaa kadun varresta ja valitsin puodin jossa oli tuotteissa hintalappupahvi. Vaikka enhän mä niitä numeroita edes ymmärrä, ainakaan vielä. Mutta se kertoo jotakin kauppiaan avoimuudesta. Toinen kokemusperäinen juttu oli, että järjestin taskuun vain 12 rahaa. Valitsin itse tuomaani muovipussiin 2 omenaa, 3 banaania, kurkun, 3 pikku tomaattia ja 2 sipulia. Kauppias ilmoitti hinnaksi 15 LE, (alle 2 euroa) mutta kun kehoitin ottamaan pussista jotakin pois, hän virnisti ja suostui kauppaan. Takaisin päin tullessa kävin näyttämässä hedelmäpussia sille kauppiaalle, joka ekalla viikolla huijasi multa ylihintaa ja kerroin mitä olin maksanut. Hän ei ollut ymmärtävinään, mutta kun sanoin että sinä vaadit samanlaisesta pussista aluksi 43 LE ja kovan tinkimisen jälkeen maksoin 32. Kyllä äijä sen muisti mutta lossasi olla ymmärtämätön.

Kadulla oli 5-6 ratsuhevosta isossa, Medina-Sairaalakadun risteyksessä tarjolla halukkaille. Koristeelliset satulat hepoilla. Teinipojat ajelevat samaan katua kovalla vauhdilla moottoripyörillä ja 3 poikaa kyydissä, etupyörää vielä nostattaen. HUH, ja poliisi katsoo muualle.

Asuinkadullani on monta vesipistettä ohikulkijoiden janoa sammuttamaan, kuin ennen venäjällä. Vain kerran olen nähnyt ukon ottavan vettä puulloonsa, muuten ovat vähällä käytöllä.

Golftreeniä tulossa

Olemme hollantilaiskapakoitsijan kanssa menossa yhdessä kentälle. Hän ottaa Mahmoudilta alkuopetusta ja minä kai vaan olen mukana katsojana, saa nähdä. Varmistin M että sopii ja hän kertoi että keskiviikkona tulee suurempi ryhmä. Viime viikolla näimme parina päivänä pelaajia, kerran saksalaisia, jotka eivät moikkaile ja parina päivänä sveitsiläisiä, jotka moikkaavat. Nämä ottivat auton ja caddien jokaiselle.

Valmentautumista varten vein Heinin kuppilaan DVD:n golfista, oikein hyvä opetuspätkä. Sitä sitten katseltiin, tyttöystävänsä Miriamin kanssa kolmestaan, kun kapakassa ei ollut asiakkaita. Miriam kertoi että arvelee halvan lennon järjestyvän vasta pyhien jälkeen, aivan kuin itsekin oletin. Sovittiin, että voin majoittua heille ja olla juuri niin kauan kuin lipun metsästys vaatii. Voisi olla edullisinta lentää Lontoon kautta ja sieltä RyanAirilla Tampereelle. Kertoivat lentävänsä alle 100 eurolla yhteen suuntaan Hollantiin.

Kakkosasuntoja tarjolla

Siitä palatessa pysähdyin pikku putiikkiin, jonka ovella luki "Egyptian Experience" ja seinällä iso kuva uudesta upeasta asuntoalueesta. Sain esittelyn ja paljon taustatietoa ja kansion mukaan. Olisi järjestynyt esittely paikan päälläkin, mutta siirsin sitä siihen asti, kun saan seuraa. Paikka on ylävirtaan nykykeskustasta 7 km, sillan kupeessa. Siihen viereen rakennetaan loistohotelli ja pitkä rivitalo johon tulee 60 myymälää. Rantaan on jo alettu rakentaa puistokatua, joka myöhemmin ulottuu Luxoriin asti. Risteilylaivat siirretään sinne ylävirran suuntaan, tämän uuden hotelliryppään ja Sheratonin väliselle alueelle, missä on jo Jolie Ville Hotel. Siitä vielä ylävirtaan päin suunnitellaan uutta hienoston asuinaluetta. Tässä taloryppäässä on 39 kpl 3 kerroksen taloja, joissa eri kokoisia kämppiä 45-226 m2. Aloituskorttelissa 129 asuntoa rakenteilla. Ja kauppa on käynyt hyvin, kertoi brittipoika. Ostajia monista Euroopan maista ja nyt oli saatu iso pankki myymään myös egyptiläisille rikkaille. Yhtiön omistaa puoliksi britit ja egyptiläiset. Yhtiö on rakentanut samantapaisia luxusalueita Sharmiin ja Hurghadaan. Laatu varmistetaan siellä kokemusta hankkineilla ammattilaisilla. Ja nyt olisi sitten loistava tilaisuus ostaa kämppä, sillä hinnat nousevat tammikuussa! 45 m2 Studion hinta noin 36000 euroa. Pikkuraha monelle?

Luxorin jättimäinen turismihanke

Sama kaveri kertoi suurisuuntaisista hankkeista koko Luxorissa, joista jo on ollut vähän tietoa meilläkin. Se taxikuskin juttu oli ihan tottakin, mutta tämä ilmeisen hyvin informoitu nuori britti kertoi, että Emiliolle oli myönnetty 5 vuotta lisäaikaa, koska rakennus on kohtuullisen uusi. Suunnitelmissa on korjata nykyinen rantabulevardi matalammalle tasolle ja rakentaa rantaan iso venesatamapaviljonki. Rahoitus kuulemma on kunnossa, mitä kovasti epäilen. Jättiäishankkeen kustannusarvio on 250 biljoonaa LE eli jos ymmärrän oikein se olisi luokkaa 30 miljardia euroa. Siitä paikalliset haalivat 150 ja EU antaa loput 100 yksikköä. Eli me eurooppalaiset siitä maksamme ison osan! Ja kun tietää että duunareille ei makseta juuri mitään ja isokenkäiset vetää välistä joka saumassa ja lahjontaan menee ainakin 10%, on paketti kasassa. Mutta eihän tällaiset projektit koskaan pysy raameissa ja budjeteissaan. Maksaa ehkä tuplasti, koska hanketta ei voi jättää kesken. Joutunee Rehnin Ollikin vielä rahaa raapimaan lisää, arvaan.

Hankkeessa siirretään rautatieasema lähemmäs siltaa ja tätä luxusaluetta. Ja se jo aloitettu historillinen juhlakatu ja siihen liittyvät restaurointityöt ovat osa ideaa, mutta niihin me on kai jo rahat haalittu. Arvaan että UNESCO ja EU ovat siinä maksumiehinä. Rantaan tulee siis hieno kävelyraitti ja sen taakse katu, jota saavat käyttää vain hälytysajot ja vossikat. Turismia palvelee kaikki suunniteltu. Ikivanhat temppelit ja museot rauhoitetaan turismille ja siis asutusta ja hotelleja ryhmitellään uuteen kaupalliseen keskustaan. Siitä suunnitelmasta oli lehtijutun kopio materiaalissa. Taitaa sen golfkentän omistajan laajennussuunnitelma pohjautua juuri tähän jättisuunitelmaan. Kun rahakkaat eurooppalaiset ostavat kakkosasunnon täältä, tulee kentillekin käyttäjiä. Koko hanke on ennakoitu olevan vauhdissa 5 vuoden aikana ja silloin valmistuu asuntoalueen reunaan 3 kerrosta käsittävä ravintolakompleksi. Ja uutta hotellikapasiteettia.

Mutta mites sitten, kun lentobensiini pannaan verolle, joka myös tulee nousemaan ajan myötä? Miten käy näiden lentomatkailijan pussiin perustuville hankkeille. Sehän ei juuri egyptiläisiä sureta, kun muut ovat ison osan maksaneet.