Kroatia liittyi, jippii? (Kirjoitettu 30.6, kun netti pätkii)

 

Nyt on sitten EU:ssa 28 jäsentä. Aika on näyttänyt että lisää ei kannattaisi hamuta ennen kuin maa on kypsä. Romania ja Bulgaria ovat niin kehittymättömiä että ne eivät pärjää mitenkään tässä systeemisssä, vaan aiheuttavat kaikenlaisia ongelmia EU:n sisällä. Pitää toivoa että Kroatia on parempi jäsen.

Liian nopeasti ja vähällä kontrollilla otettiin ensin Kreikka ja sitten Kypros, joilla molemmilla oli paljon perussotkuja. Jokohan on komissio oppinut läksynsä? Nämä maat joiden sisäinen systeemi perustuu korruptioon, eivät voi toimia oikein ja reilusti eurooppalaisena maana.

* * *

Turkin kanssa on käyty neuvotteluja jäsenyydestä, mutta ne jumittavat kovasti. Turkissa on vallassa vanhoillinen AK-puolueen islamistiporukka, joka on kovasti yrittänyt vääntää maata muslimiuskonnon suuntaan, Ataturkin perinteen vastaisesti. Siitä perimmältään johtuu nyt menossa oleva kriisi, jota hallitus pahentaa väkivallalla.

Turkkilaisista osa kannattaa länsimaista liberaalia elämänmenoa, josta esimerkkinä kirjailija Orhan Pamuk, jota on välillä uhattu vankeudella. Turkissa on vankilassa enemmän lehtiväkeä kuin missään muualla. Nuoriso on rentoa ja länsisuuntautunutta mutta se on vielä vähemmistönä. Vanhoilliset ovat jo asettaneet kyseenalaiseksi koko EU:n liittymisen, koska se pakottaisi maan liikaa länsimaiseen meininkiin, demokratiaan. Erdogan on pahassa raossa, sillä hän haluaa edistää länsimaista bisnesmentaliteettia ja sen tuomaa kerskarakentamista. Siitä kun irtoaa mukavasti korruptiorahaa.

* * *

Egyptissä on kriisi joka pahenee ja saattaa johtaa armeijan vallankaappaukseen. Sekin on parempi kuin sisällissota, joka voisi syntyä siksi, että kansa näyttää pahasti jakaantuneen islamistisiin ja sekulaareihin, eli porukkaan jota yhdistää vain Mursin vastaisuus. Se taas ei ole hyvä, sillä siltä pohjalta ei voi syntyä vahvaa oppositiota. Porukkaan kuuluu näet järjestäytynyttä työväestöä teollisuuskaupungeissa, opiskelijoita, sivistynyttä keskiluokkaa, kristittyjä kopteja, turismista eläviä taviksia eli tapauskovia muslimeja. Näiden kesken on vaikea löytää muuta yhteistä kuin Mursin porukan eli kiihkouskon vastaisuus. Ja tällainen sekalainen joukko ei pärjää hyvin organisoituneelle MB:lle.

Tämä kiihkoporukka sai juuri edustajansa Luxorin pormestariksi ja samalla alueen kuvernööriksi, mutta oppositio sai aikaan niin kovan painostuksen että heppu tajusi erota.

Kiinnostavaa minulle on, että olen tutustunut yhteen jyrkän muslimisiiven mieheen, pitkää partaa käyttävään Abdullahiin, joka sanoo ettei halua tehdä mainoksia olutfirmoille tai muille syntisille, vaikka ammatikseen tekee metallisia ulkomainoksia ja logoja. Vitsinä sanoivat hänen olevan Mursin kaveri, sillä hän jotenkin osallistuu MB:n toimintaan.

* *

1.7

Juuri kertoi uutiset, että Egyptin armeija on antanut 2 pv aikaa rauhoittaa tilanne, mutta Mursi ei siihen pysty, koska oppositio ei anna siihen mahdollisuutta. Lopputulema on siis sotilasvallankaappaus. Kenraalit sentään tekevät sen siististi ennalta ilmoittaen.

Ainakin Luxorin taxikuskiystäväni Mahrus on tyytyväinen tilanteeseen, jota hän jo ehti toivoa. Se sitten lykkää monella vuodella siirtymistä demokratiaan, jonka opiskelu kansalta ei ole sujunut ollenkaan. Onpa kinkkinen tilanne, sillä kaikki palaa taas alkuun ja jatko riippuu kenraaleista. Ei lupaa hyvää!

Moni oli toivonut että Egypti voisi edetä Turkin mallin mukaan lähemmäs länsimaista mallia, mutta nyt on oppimestari sortunut itse toivottomaan sekasortoon. Onko se esimerkki siitä, että ”islamilainen demokratia” ei voi toimia?! Koko ajatus on aika mahdoton ja se merkitsee sitten sitä, että arabikevät ei voi toteutua siten kuin nuoriso siellä toivoi. Posketon idea.