Jerusalem Post

Nyt nuorempi sukupolvi Israelin tieteen velhoista ovat kiinni puhtaan teknologian puutteissa. Avishai Katko ja Maya Braun ja ”Sharett High School” on kehittänyt kannettavan vedenkäsittelyjärjestelmän jota kuka tahansa voi käyttää kotona ja se on toimii aurinko-energialla!

Opiskelijat voittivat Nuorten Tutkijain kilpailun tällä uraauurtavalla laitteella, joka käyttää aurinkoenergiaa ja puhdistaa saastunutta vettä ultraviolettivalon avulla.

Se on modulaarinen järjestelmä, jota voitaisiin käyttää maissa, joissa on vesipula ja runsaasti auringonpaistetta, ja Jerusalem Post raportoi, että se voidaan tuottaa edullisesti. Nykyisin suuri osa Israelin vedestä tuotetaan suolanpoistolaitoksissa. Se on kaksiteräinen miekka: ihmiset tarvitsevat vettä, mutta lopulta tämä prosessi jota käytetään erottamaan suola pois merivedestä aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa veden lähteille. (tätä en ymmärrä eikä juttu kerro miten ja miksi)

Mutta jos menetelmä kaupallistetaan, Katkon ja Braunin kehittämä laite antaa mahdollisuuden kylien asukkaille kerätä ja käsitellä omaa vettä. Perusteelliset käyttöohjeet olisi seurattava tuotetta, jotta voidaan hajauttaa vedenkäsittely ja antaa asukkaille suurempi autonomia ja epäilemättä myös pitää vesitariffeja kurissa.

Laajamittaisesti ja yhdistettynä Israelissa kehitettyihin muihin vedenkäsittelyn tekniikoihin, joita käytetään maatalouden ja teollisuuden yhteydessä, modulaarinen vedenkäsittelyjärjestelmä voisi mullistaa veden käytön Israelissa.

Ja nämä puhtaan teknologian kehityksen tuotteet voidaan jakaa muiden Lähi-Idän maiden kanssa, joilla on vielä suurempi pula vedestä.

Katko ja Braun edustavat Israelia Intelin maailmanlaajuisessa Young Scientist-kilpailussa Pittsburghissa, Pennsylvaniassa myöhemmin tänä vuonna. He myös saavat kumpikin 3.000 dollarin yliopiston stipendin.