Uusi asetus antaa sotilaille ja poliisille laajat valtuudet pidätyksiin.

 
Egyptin oikeusministeriö on antanut asetuksen, jonka nojalla sotilaspoliisit ja tiedustelu-upseerit voivat pidättää siviilejä joita ”epäillään” rikoksista. Temppu palauttaa joitakin valtuuksia vuosikymmeniä vanhasta poikkeuslaista, joka lakkasi  vain kaksi viikkoa sitten.  Asetus koskee useita rikoksia,  kuten "haitanteko hallitukselle," ” julkisen omaisuuden tuhoaminen”, "liikenteen haittaaminen" ja "määräysten laiminlyönti". Monet näistä säännöksistä mahdollistaisivat rauhanomaisten ​​mielenosoittajien pidättämisen. Sillä mielenosoitus Tahririlla rutiininomaisesti häiritsee liikennettä, esimerkiksi. Asetus pysyy voimassa ainakin kunnes uusi perustuslaki on laadittu, eli kuukausia.
 
Al Jazeeran mukaan uusi asetus on paljon huonompi kuin vanha laki, joka oli voimassa 31v. Mubarakin kaudella.  Se taas kumottiin vain 2 viikkoa sitten. Tällä tempauksella on täysin ohitettu parlamentti. Valta oli määrä luovuttaa siviileille kesäkuun lopussa, parin viikon sisällä. Parin päivän sisällä on määrä olla pressanvaalit.
 
Kansanedustajat ovat raivoissaan, varsinkin muslimiveljeskunnan porukka.
Jotkut sen jäsenistä ovat sanoneet, että tämä merkitsee sotilasvallankaappausta.
 
Muslimiveljestön ”vapaus ja oikeus puolue” (FJP), jolla on eniten paikkoja parlamentissa, antoi julkilausuman kiistanalaisesta asetuksesta, ja viittaa siihen, että parlamentti yrittää saada asiat valvontaansa. Nyt parlamentaarikot setvivät, voiko oikeusministeriö ylipäätään antaa asetuksia parlamenttia kuulematta. MB miettii että asetus kumotaan parlamentissa.
 
Parlamentaarikot sanovat, että vallankumouksella egyptiläiset halusivat päästä eroon epäoikeudenmukaisuudesta, korruptiosta, itsevaltiudesta ja sorrosta. Kansa ei tule hyväksymään paluuta entiseen.
 
"Sotilasvallankaappaus" sanovat kansanedustajat, koska asetusta ei ole käsitelty parlamentissa. Mohammed Morsi, Muslimiveljeskunnan presidenttiehdokas, sanoi Al Jazeeralle, että päätös herättää pelkoja armeijan roolista. Ihmisoikeusjärjestöt olivat kärkkäitä arvostelemaan päätöstä, jonka he sanoivat vahvistavan, että Egypti on "sotatilassa".
 
Gamal Eid, huomattava ihmisoikeusasianajaja, sanoi että asetus sai Egyptin näyttämään "banaanivaltiolta".  Asetus vie tärkeitä oikeuksia, kuten sananvapaus, mielenosoituksen ja lakkojen mahdollisuudet. sanovat julkilausumassaan 15 Egyptin ihmisoikeuksia ajavat ryhmät.
 
Armeijalla on ollut laaja ja ristiriitainen asema oikeusjärjestelmässä viimeisten 18 kuukauden aikana. Yli 12000 siviiliä on raahattu sotatuomioistuimiin Entinen poikkeuslaki antoi laajat valtuudet entisen presidentin Hosni Mubarakin turvallisuusjoukolle, mukaan lukien oikeus vangita ilman oikeudenkäyntiä. Ihmisiä virui Muban aikana vankiloissa satamäärin ilman syytteitä tai oikeuskäsittelyä. Läheskään kaikkia ei ole vieläkään vapautettu.
 
Egyptin sekavasta tilanteesta kertoo, että oikeus on juuri ratkaisemassa kiistan siitä, saiko Muban ajan viimeinen pääministeri , tämä Shafiq, edes asettua ehdolle pressaksi.  Maassa kun oli ehditty laatia laki, joka kieltää vanhan vallan aikaisia virkamiehiä pääsemästä korkeisiin virkoihin. Jos tämä korkeimman oikeuden päätös tulee ennen vaaleja tai vaikka sen jälkeen, on maa kummassa jamassa. Kenraalijuntan tarkoitus on saada aikaan ja ylläpitää sekasortoa, jonka varjolla voidaan valta edelleen pitää sotilailla.
 
Toinen oikeusistuin mietti rikottiinko vanhaa perustuslakia kun puolueet saivat asettaa ehdokkaita niin, että puolueiden ulkopuolisten ehdokkaiden kiintiö ei toteutunut. Sinänsä aika kummallinen laki. En ymmärrä miksi tarvitaan ”puolueiden ulkopuolisia”. Oikeus on päätöksen julistanut, mutta parlamenttia ei ole hajotettu, siis häädetty talostaan. Mutta sen päätökset jäävät merkityksettä, jos lakeja ei panna täytäntöön ja valvota. Koneisto kun on kenraalien näpeissä.
 
Pelottava tilanne, sillä tämä kaaos voi johtaa sisällissotaan. Sehän ei olisi ainoa sillä suunnalla maapalloa. Mutta Egypti on niin iso ja keskeinen arabimaa, että sen vaikutus ulottuu laajalle, myös Israelin puolelle.