Kasvit miettii ja osaa

todella kiinnostava kanadalainen pätkä TV1:ssä maanantaina kertoi kasvien hienoista tavoista vaikuttaa ympäristöön, eläimiin ja muihin kasveihin. Tuntui ihan että niillä olisi kyky miettiä asioita. Mutta sehän on sitä luonnon suurta taikuutta, jota ihminen ei vielä ymmärrä. Tutkijat tekevät jatkuvasti uusia havaintoja mielenkiintoisten kokeiden avulla. Vaikuttava oli testi jolla selvitettiin sitä että puut vaikuttavat sukunsa kasvuun, tukien pienten taimien kasvua. Samalla todistettiin se, meillä jo aikaisemmin todettu asia, että sienillä on valtava merkitys puille ja toisinpäin. Sieni on todettu jenkkilässä maailman suurimmaksi elolliseksi olioksi ja sen koko oli satoja kilometrejä laajuudeltaan. Puiden ja sienten symbioosi on tärkeä ja sille pitää antaa metsänhoidossa entistä suurempi merkitys ja arvo.

Taas tuli todistetuksi metsänhoidon suuri tyhmyys eli aukkohakkuut, joka tuhoaa alueen ekosysteemin kymmeniksi vuosiksi.

Tutkijatkin miettivät

T&T:n jutussa kerrotaan tutkijasta jenkkilässä, joka on hakenut patenttia laitteelle, joka imee itseensä auringon säteitä ja jotenkin värkkää siitä sähköä. Keksinnön teho on huima ja nyt haetaan rahoitusta ensimmäisen kojeen rakentamiseksi. Yksi vertaistutkija on jo vakuuttunut vehkeen toiminnasta, muut vielä epäilevät. Jos ei dollareita löydy, veikkaan että Kiina olisi valmis ottamaan riskin. Kiinassahan on jo valtava tuotanto aurinko- ja tuulilaitteille, suuret markkinat ja vahva rahoitus.

Qatarista luin jutun, jossa kerrotaan 2022 fudiksen MM-kisoihin rakentuvasta katetusta stadikasta, joka myös jäähdytetään auringolla. Hommassa käytetään hyväksi ”Venturi-efektiä” ja reikäisiä nahkakalvoja, veden haihtumista ja ilman kiertoa, jolla voidaan jäähdyttää kuuman ilmanalan (keskilämmöt reilusti yli 40) stadion alle 29 asteen, jonka FIFA on määritellyt ylärajaksi, että kisat saadaan järjestää maassa. Öljy-öky-arabeilla on nyt 9 vuotta aikaa kehitellä systeemeitään, joihin on jo uhrattu paljon ja kaikkiaan lopulta jopa 115 miljardia taalaa, siis noin parin Suomen budjetin verran yksiin urheilujuhliin!

Kohta ei tarvii pohtia omia läskejään

Sillä juuri tuli uutinen laihduttavasta bakteerista, jonka tutkijat ovat todenneet tehoavan liikalihaviin hiiriin. Uskon että bakteerilääkkeen jonoon tulee tunkua. Ja rohdolle hintaa!!!

Omaishoitaja miettii

Ja opiskelee ruoanlaittoa. Äidille tulee välillä mielitekoja ja nyt oli vuorossa parsa, jota hän ei ole koskaan maistanut, väitti. Uskottava on sillä ei se minunkaan lautasella kovin vanha tuttavuus ole. LIDL myy edullisesti ja tuoretta, paljon parempana kuin iso S-kilpailija. Kun sain neuvot kiertää pekoniin ja paistaa, toinen resepti oli keittää, niin yhdistin ne näppärästi. Kiedoin ensin pekonin juuresten ympärille ja tikulla läskinpuolikkaat kiinni. Sitten muutamaksi minuutiksi kypsytykseen perunakattilan höyryyn ja siitä pannulle. Hyvä tuli mutta kun samalla keitin munia, niin meinasi kädet loppua, kun piti koko ajan vispata Bearnaice-kastiketta. Ihmettelen suuresti, miten nuo ammattikokit ehtivät kaiken tehdä! Äiti totesi että ovat ylikehuttuja nuo parsat. Kukkakaali vetää hyvin vertoja.

Naakka oli miettinyt

Melko kauan ennen pesintää vai oliskohan toinen pesue. Kävelin kirjastoon pikku metsikön kautta, katsellen reittiä kesän lepakkohavaintoja varten. Olen jo kartasta hahmotellut kolmioreitin, jonka ehdin varmaan kiertää neljästi, kun minimi on pari kertaa kesässä. Vanhassa kelossa oli useita pesäkoloja ja pari isompaa, ehkä olleet pöllön käytössä. Sitä katsellessa suhahti parahiksi joku pesään, kun katsoin muualle. Piti tarkistaa ja naakkahan se siinä, ruokki piipittävänsä ja lähti lisätoukkien hankintaan. Luulen että normaalisti naakka varislintuna pesii jo talvella ja nyt olisi ehkä hyvä pesäkolo houkuttanut uuteen kertaan. Tietääkseni naakat ovat yksiavioisia, joten mikään syrjähyppy se ei kai ole.