A-A-N-palaveri

 

Kävin ideapalaveria Sinuhetalon pihalla, aiheena laajasti asiat, ideat ja näkemykset tulevaisuudesta. Ensin paransimme maailmaa kummankin maan talouden osalta ja surkuttelimme tilannetta molemmissa maissa. Puhuimme laajasti maatalouden ongelmista ja ilmaston muutoksesta joka näkyy selvästi Egyptissä.

 

Täällä on kuulemma laajasti käytössä maatalouskalenteri, joka pohjaa vanhaan koptikalenteriin eikä ole yhteneväinen muslimikalenteriin. Se periytyy siis ammoisista ajoista, tulvajaksoista ja vanhasta viljelykierrosta. Abdy kertoi että nyt on talvikausi Luxorin seudulla lyhentynyt niin, että enää saadaan 2 satoa entisen 3 sijaan. Talvi alkaa eri aikaan ja viljelykasvien valinta on vaikeutunut, fellahien työrytmi tiivistynyt eikä enää vanhaan tapaan voida vuoroviljelyllä pitkittää työjaksoa.

 

Heille on vaikeata ymmärtää talven vaikutusta Pohjolassa ja en osaa itsekään kaikkea selittää, mutta otin avuksi metsätyöt, jonka aiheen tunnen lapsuudesta ja hiukan vanhan ajan menetelmiä muistaen sanoin pokkana, että maajussit tekevät talvisin metsätöitä, joka ei enää pidä paikkaansa. Mutta mitä ne sitten tekee nykyisin? Lomailevat Kanarialla vai?

 

Kerroin maanviljelystä leipänsä hankkivien määrän vähenemisestä sodan jälkeisestä 7-8% tasosta nykyiseen 2%. Muutos on ollut suuri minunkin eloni aikana. Täällä kaikki on vielä, osittain olosuhteiden pakosta käsityötä ja pienviljelyä, mutta on kamalaa ajatella, että aina on Egyptin elämä pyörinyt maanviljelyn varassa, niin kai nytkin suurelta osaltaan. Abdy yhtyi huoleen siitä, että koko ajan napsitaan viljelystä maata rakentamiselle. Hän selosti sitä, että vanhaan tapaan kukaan ei halua muuttaa kotikylistään pois ja siksi kun väki lisääntyy, tarvitaan rakentamista. Mutta Luxorin alueella kaikki erämaa on suojeltua antiikin takia, koska erämaa kätkee suuria aarteita, joita ei vielä ehkä ole löydetty.

 

Hän kertoi erään yliopistoproffan ideasta siirtää Niiliä vuorten taakse Libyan suuntaan ja toisesta ideasta ottaa vettä Kongojoesta ja kääntää sen virtaamaa Egyn erämaahan. Ei ole helppo nakki sekään. Jää väistämättä ideaksi nykymaailmassa. Kun jo maat riitelevät Niilin virtaaman käytöstä ja sopu on ollut tiukassa. Voi-voi!

 

Kun paikalle pyydetty Putki-Ahmed saapui, tervehtien minua poskisuukoin, aloimme haaveilla aurinkolämmityksestä laajemmin. Minä tietysti otin esiin idean läheltä eli Jaban taloon hankkia aurinkolämmitys vedelle. Siihen lisäksi tarvittaisiin pumppu tehostamaan verkon painetta. Kyselin mitä kuuluu Abdyn idealle toteuttaa solar-water-heating oman talon katolle. Sitä hän on lykännyt siksi, että on keräämässä rahaa ostaakseen viilennyslaitteet, jotka olisi saatavissa puoleen hintaan vähän käytettynä.

 

Totesimme, että solarpower vaatii täällä onnistuneita esimerkkejä, koska ihmiset eivät halua olla koekaniineja, vaan ostavat vasta kun on esimerkkejä ja malleja. Kuulemma nettivideot eivät ole riittävän todistusvoimaisia, koska niihin ei uskota eikä kulttuuri tue ajatusta kopioida jotakin netistä. Pitää olla kouriintuntuvia esimerkkejä! Niitä tässä nyt sitten joudutaan pohtimaan. Olisi todellinen ekoteko saada aikaan buumi, jossa jokainen alkaisi havitella aurinkolämpöä. Siksi menetelmän pitää olla halpa ja helppo.

 

Päädyimme siihen että voisimme ostaa käytöstä poistettuja (sähkö)boilereita, joita kuulemma joku välittää. Niiden hyvä puoli olisi että paino jakaantuisi useaan kohtaan kun pienempiä säiliöitä voisi sijoittaa sarjaan ja aina kantavan seinän kohdalle. Niissä olisi ulkopuolen eristys valmiina ja ne kestävät kovia lämpötiloja, jota siis tämä ensi kokeilun astia ei kestänyt. Onneksi Sinuhetalon katto oli betonilla päällystetty, joten ei syntynyt vahinkoa, joka olisi hajottanut perinteisen savikaton.

 

Olen tutkinut maitotetran sisuksen ja siitä saa hyvin leikattua heijastavan sisäkartongin pulloon, jolla lämpösäteet tehostuvat ja kohdistuvat mustaan putkeen joka pullopötkön sisällä kulkee. Ahmed oli tietoinen mustasta putkesta, joka sopii ilman että tarvitsee maalata, kuten me teimme koekappaleeseen. Muoviputkia on helpompi työstää ja se on halvempaa kuin kupari tai muu metalli. Toisaalta Luxorin tasalla se riittää, kun lämpötehoa piisaa, kesällä liikaakin.

 

Mitään taustaa ei tarvitse eikä kannata rakentaa, vain jokin tukisysteemi pullorivien taakse, jotta tuuli pääsee läpi rakennelmasta. Pullojen käytön suuri ideahan on juuri siinä, että ne luovat pienen ”umpion” putkien ympärille, eikä tuuli vaikuta. Levyä tuuli helposti heittelee, mutta pullorivin se pääsee lävistämään. Toisaalta tukisysteemi ei saa olla metallia, sillä kuumetessaan se voisi vahingoittaa muovipulloja, joten tuen pitää olla puuta. Edullista ja helppoa sekin.

 

19.30 on lämpöä +20, päiväys 27.12.2013