pe 3.12.2010 paikkoja katselemassa tv-kadulla

Teinpä rennon käveleskelyn muistilapun kanssa. Tällä hataralla päällä ei voi lehtijuttua, vielä vähemmän jotakin vakavampaa kirjoittaa ilman, että heti kirjaa näkemänsä. Kai nuo vakavammat lehtimiehet tekevät samaa?

Hymyilytti kyltti ENO & HAZEL, ei vaan eno taida tarkoittaa samaa kuin meille. Aasimies ajeli ohi ja hänellä oli pikkuaasi opissa, valjastettuna löysillä vetonaruilla kärryyn. Onpahan tottumassa tähän liikenteeseen, jossa aasillakin on tekemistä. Toinen huvittava juttu on "supermarket" sanan toisenlainen merkitys. Espanjassa se on muodossa Supermercado ja tarkoittaa yleensä melko pientä ruokakauppaa. Täällä tämä super saattaa sijaita autotallissa, ei siis kovin iso kauppa. Kaasukauppias tuli vastaan, aasivankkureilla pulloja. Tämä sälli otti aika laudan ja pamautti sillä aasiaan. Huusin suomeksi "älä lyö", poika vilkaisi turhia huutelevaa turstia hölmönä, mutta hämmästyi huudostani ettei jatkanut hakkaamista.

Sairaalakadun päässä talon seinällä oli vielä suuret vaalijulisteet. (Kaikkilla muuallakin on paljon)  Nämä on kaikki tehty modernilla tekniikalla, tietokoneruiskulla, tarkoin valokuvin ja värikkäinä. Kovaa kiirettä ei poistamisilla ole ollut. Meillä kotona siihen on muistaakseni varattu 3 pv ja hyvän tavan mukaan julisteet korjataan aika nopeasti pois. Onkohan syynä se, että on tulossa uusintakierros, miten se sitten meneekin. Seinällä oli 6 miehenkuvaa ja 5 naista. (Tosin yksi nainen 2x)  Panin merkille myös sellaisen, että jokin laitekaappi, jonka kylkeen oli naama liimattu, oli ammuttu tai porattu reikä suoraan ehdokkaan päähän. Aika raju mielipide!

Lähdin talsimaan tv-katua oikealle, vaan varmistuakseni, että siellä päin ei ole kaupallista touhua paljonkaan, vaan putiikit, kahvilat, leffat on kaikki kadun alkupäässä. Jos nyt täällä kadun alkua voi edes tietää. Siinä vilkkaan osan puolivälissä on se masto, josta katu on nimensä saanut. Sen vaijeriharukset on sijoitettu yhden pikkukadun keskelle ja kolmelle muullekin suunnalle, jonnekin talojen lomaan. Silti näyttää siltä, että täällä kaikki ottavat signaalin ilmateitse, sillä näitä tv-lautasia on joka paikassa, pilaamassa julkisivuja ja kattoja.

Katselin taas kuvaamon otoksia, jotka ikkunassa kertovat kuvaajan osaamisesta ja mallien viehkeidessä. Kiinnostavaa onkin, että näissä kuvissa morsiot ovat ilman huntuja, kauniisti kammatuine hiuksineen todella söpöjä. Hääpuvut ovat upeita, yleensä valkoisia pitsiunelmia, hyvin samantapaisia kuin meilläkin, ehkä hiukan vanhoillisia nykymakuun. Kun myös hääpukukauppoja on melkein yhtä paljon kuin autokauppoja, voinee päätellä, että häät ovat tärkeitä ja kalliita. Joku kertoikin, että sulhaselle julkiset, isot häät satoine vieraineen ja kestityksineen ovat kalliita. Mutta tämä hassu ristiriita, että morsio näytetään tämän yhden kerran ihan itsenään, ilman huntuja, kaikelle kansalle, mutta häiden jälkeen morsio jemmataan piiloon. Nainut nainen ei yleensä kulje ilman hiuvia missään, ei edes kotonaan näyttäydy vieraille ilman. Paitsi nämä poikkeusyksilöt, kuten alakerran Monica farkuissaan. Minua juuri valistettiin, että täällä kaikki muslimin kanssa virallisessa suhteessa olevat, vaikka vaan sen orfi-lupa-naimisen muodossa, joutuvat kääntymään muslimiksi.  Se on kuitenkin aika kevyt ja muodollinen juttu, eikä mikään pakota tällaista käännynnäistä esim moskeijaan rukoilemaan aamuyöstä. Eivät kaikki, varsinkaan nämä länsimaistuneet muslimimiehet, matkaoppaat ja muut, rukoile näkyvästi ja säännöllisesti. Hoitavat sen puolen korrektisti asiakaskuntaan nähden, samoin hotelliväki.

TV-kadun puolelta on pääsisäänkäynti Luxor International Hospitalyyn. Jonne siis ei kannattaisi vaivojaan mennä hoidattamaan, pelottelevat kokeneemmat. "Jos ei ole sairas sinne mennessään, on varmasti pois tullessaan". Pääsisäänkäyntiin on otettu muoto Luxorin ja muiden temppeleiden pääpyloneista, on mahtavan näköinen ja edustava. Kadun varrella on useampia kouluja, yhden kylttiin oli tekstattu "Mubark primery mixed school" eikä kirjoitusvirhe ole minun. Lähdin kadulle etsimään kangaskauppaa, mutta laihoin tuloksin. Perjantai ei ole puhä kopteille ja siksi ajattelin, että heidän mahdolliset kauppansa olisi näin erottuneet joukosta, kun useimmat kaupat ovat perjantaina kiinni. Mutta eipä löytynyt hamekankaita. Täytyy tehdä uusi alkuseulonta toiste. Muistelen nähneeni kangaskaupan Medinalla. NYT KORJAUS vanhaan juttuun, kyllä se kalaravintola on edelleen olemassa, ihan Omar Supermarkettia vastapäätä. Siitä nurkalta poikkesin sivukujalle, jossa vilkaisin kalakauppaa, jossa nuori poika näytti fisuja pakastearkuissa. Lähistöllä oli kahvila, jonka ovenpielissä oli nippuina sokeriruokoa. Yritin kysyä, miten niitä käytetään, mutta ei oikein selvinnyt. Jotakin makeaa mehua niistä tietysti uutetaan. Vieressä oli putkiliike, esillä lavuaaria ja kaikenlaista pikkuroinaa. Sen vieressä varsinaine moniala-kauppa, jossa tarjolla ainakin leluja, lankapuhelimia, kodin pikku koneita, kelloja ja musaa. Parin työmaan kohdalla olen ihmetellyt jonkinlaisesta savesta tehtyjä kasoja laatoitusten yhteydessä. Nyt luulen ratkaisseeni sen arvoituksen. Laattoihin lie kiinnitetty metalliosia, kaiteita tms ja niiden liimausten ei anneta kuivua liian nopeasti. Siksi ne peitetään suoja-aineella, joka myöhemmin raksitaan pois. Näytti väriltään kitiltä.

Medinalla tehtävä uusi rakennus näyttääkin olevan moskeija, kun torni on saanut muodon 3 kerroksen korkeuteen. Varmistin vielä asian yhdeltä joutilaalta ukolta. (Saattoi olla mua nuorempikin, mutta näyttävät niin ryppyisilta täällä) Kävin tiirailemassa viime talven suosikkia, vihanneskauppaa, jossa on selkeät hintalaput. En ihan tarkasti muistanut sivukatua, pitänee selata viime blogia, että löytyy. Nyt löytyi kuitenkin oikopolku nykykämpälle, katu joka ohittaa sen suuren sairaalan lännestä, alkaa sieltä kaupungin sokkeloista ja johtaa tänne Feirusin puolelle. Nimeä ei tietenkään ole näkyvissä eikä asukkaat sitä tiedä. Mitä turhia!

Kävin matkalla uudessa tv-kadun ruokakaupassa ja kyllä pitää kehua. Ostin toissapäivänä viinirypäleitä tästä lähempänä, sairaalakdun "forties" tai jotakin sen suuntaista on nimi. Ne rypäleet oli niin huonoja, että heitin kaiken pois. Tänään ostetuista vain vajaa puolet lensi roskiin. Nyt ne saavat ensin etikka-, sitten sitruunakylvyn. Listaan mitä kaikkea sain kaupasta hintaan 43LE:

200gr kanamakkaraa siivuina, yksi ohut bratvurstin oloinen pitkä nakki, hunajameloni, noin 12 cm halkaisijaltaan, se noin 400gr melko hyviä rypäleitä, meikäläiseltä näyttävä purkki, ehkä 250gr pikkutomaatteja , tonnikala- ja papupurkit, 2 omenaa, 3 pyöreätä perusleipää, noin 400gr pikku sitruunoita. Repullinen ruokaa maksoi siis reilut 6€.