perjantai 5.11.2010

Herätys ennen 8, kevyt aamiainen ilman leipää ja menoksi. Taksi Yasser 0100050873 nouti lauttarantaan. Heti laiturilla yritti lippupoika vanhaa kikkaa, tuplamaksu muka edes-takas. Nytkin maksetaan jo tuplaa kun paikalliset kulkee yli 50 piasterilla, me punnalla. Lautassa heti lyöttäytyi juttusille hyvin eng puhuva kaveri, joka oli taksiyrittäjä-opettaja. Arabiankieltä kuulemma osaisi opettaa. Hänellä oli kortti, mutta ei voinut kai viimeistään antaa ja siksi numero tähän muistiin:Taxi Muhammed (Medinet Habu) 010 400 6837. Kehui että löytyy kaikenkokoisia autoja ja lupasi heittää keikan edes-takas Hurghadaan hintaan 600LE. Normaali vienti sinne olisi 400. Tämä on edullisempi kuin jossakin nettihinnastossa näkyi. No siihen keikkaan on vielä aikaa. Nyt kuulemma saa ajaa välin Luxor-Hurghada ilman että mennään vartioituna saattueena. Lienee terroriuhka lieventynyt. Näin se automatka ei ole yhtä kilpa-ajoa, jota inhoan. Pitää silti olla rekisteröity turistibussi ja siksi minimissään 15-18 hengen bussi.

Hänellä sattui olemaan "eno" mukana, joka sitten lopulta kuskiksi lähtikin länsirannalla. Autoja oli kuulemma kaksi, yksi kummallakin rannalla. Taisi olla vaan hyvä kikka hankkia asiakkaita, kun saa rauhassa pohjustaa. Lautan matka vie kai 10 min ja se on paljon parempi myyntipaikka kuin yrittää rannassa kilpaa muiden kanssa. Mutta edellyttää hyvää kielitaitoa jota kuskeilla ei ole. Taitaa opettaja tienata komissioina saman mitä kuskille jää. Kuski kun aina maksaa auton omistajalle muistaakseni 70% tuloista. Jos heppu reissaa päivän lautassa välillä poistumatta, ei mene edes lauttamaksua? Liikkuva bisnestukikohta - uusi idea.

Oltiin menossa tapaamaan Myriamia, joka pitää muun lisäksi B&B paikkaa, energiahierontaa, "healing"ja on aikamoinen mystikko. (kts viime reissun juttuja WB) Arvasin etukäteen, että Annukka ja Myriam ovat samoilla aalloilla, kokevat toisensa vahvasti. Ja niin se oli, jopa M näki heti että A:n vasen puoli ei toimi täysillä, ja naiset puhuivat vilkkaasti enrgioista, auroista, fiilingeistä. Sovittiin hoidosta ensi viikolla ja todettiin että on aikaa tavata useita viikkoja. M kertoi yrittävänsä nyt todella myydä taloa, lienee saanut jotkin vanhat hallinta-ongelmat pois käsistä. Minne sitten asettuu ja mitä tekee jää sitten "herran haltuun". Ei käyttänyt ilmaisua, eikä edes "ins Allah" joka on sama asia, mutta kertoi eleillä. Hänellä oli talossa uudet koirat vahtina, sillä arvattavasti naapurit olivat myrkyttäneet edellisen. Syyksi hän arvailee sitä, että hän antoi hierontahoidon jollekin miesturistille talossaan ja siitä vedetään heti johtopäätös että se olikin sexiä. Sitähän tämä ahdasmielinen ympäristö ei salli, ei mitenkään. Ja näin "epäilyttävä naikkonen" karkoitetaan pois, vaikka aluksi tappamalla vahtikoira. Nyt Mirkulla oli kissakin, joka ihastutti A:n. Hän on kissaihmisiä ja huomaa kaikki katit kadullakin.

Naisilla on ihmeen paljon tietoa ja muistia noihin ikiaikaisiin faaraokausiin. Nyt sain kuulla, että suuren muutoksen faarao, Ehknaton, asui kilsan päässä, linnuntietä lähempänäkin. Hänen nimensä mukaan on kanavan rannalla pikku hotellikin. Alunperin palatsi, nyt raunio, oli "kultainen" ja se esiintyy Waltarin Sinuhessa. Sen rakennutti E:n isä Amenhotep III, jonka nimissä on todella suuri temppelialue siinä, missä nyt seisoon Memnonin Kolossit ja mistä tie kääntyy Medinet Habuun. Siinä välissäkin on tämän kylän niminen temppeli ja sen rauniot ovat ehjemmät. Siinä nurkilla on sitten lippukioski, josta pitää ostaa kaikkiin hautoihin tiketit, jos mielii mihinkään muistomerkkiin alueella tutustua. Systeemillä kai poistetaan lippujen ohimyynnin vaara. Kaikkialla pyritään siihen, että rahan perii eri taho kun palvelua tarjoaa. Ravintolassakin on usein erikseen rahastaja, ellei omistaja itse ole valvomassa.

A kertoi vanhan kokemuksen ulkolaisesta naisesta, joka rahoitti ravintolan paikallisen miehensä nimissä, mutta ei voinut työskennellä siellä emäntänä-tarjoilijana-kokkina, koska ei sovi että omistaja on duunarina. Pomo voi vain valvoa ja se ei varmaan eurooppalaiselle aina sovi, vaan haluaisi itsekin tehdä ja pitää huolta asiakkaista. Ei käy täällä !!! Siitäkö johtuu, että meilläkin on lukuisia pikku ravintoloita, joissa töitä tekee omistaja veljineen. Suomessa ja pohjoiseuroopassa saa tyydytystä sekä työnteosta että menestyksestä, joita suku tai typerät perinteet ei rajoita.

Sori poikkeama: Retkemme paluu alkoi taksimatkalla siten, että poikkesimme sinne Ekhnatonin himan raunioille, Malkataan. Ihmettelin, että M ei ollut viime talvena muistanut niistä kertoa, kun kuljin polkua ihan vierestä mennessäni Koptiluostariin, joka näkyy sinne raunioille. MW:n kirjan mukaan Sinuhe sai kuulla kuninkaallisesta syntyperästään juuri siellä Melkatassa. Matkalla M osti lisäaikaa paikalliseen puhelinkorttiinsa, joita aikoja voi ostaa 25-50-100 punnalla. Kannattaa ilman muuta, jos oleskelee pitkään tai on porukka, johon pitää yhteyttä. Pitää vain olla matkassa 2 luuria. Kun mulla oli raahattavana golfbagi ja kärry, oli viisasta palata yli moottoriveneellä, koska voimme valita helpomman laiturin kivuta vastarannalla. Portaita on aina pirusti kumminkin. Vene maksaa 5LE, (ei per hlö) ei paha. Taxi kämpille, välillä stoppi kaupalle ostamaan leipää. Saamarin Arkwrihgtin pakettifillari oli poikittain jalkakäytävällä, enkä huomannut 5 cm pituista ruuvia, joka törötti sen perässä, vaan repäisi shortseihin ja sääreen palkeenkielen. Verta vuotaen kämpälle jossa onneksi oli 0,5 l sairaalassa käytettävää leikkausali-desiä ja laastaria. Jos ei olisi ollut, avun olisi saanut läheisestä apteekista, jossa usein myyjänä päivystää lääkäripariskunnasta toinen. Täällä koptit ovat onnistuneet, kai jonkinlaisen harjoittelupaikka-vaatimuksen avulla, monopolisoimaan apteekit. Sen myös huomaa siitä, että apteekissa osataan eng ja osataan neuvoa turistia. Pidän kopteja fiksuna porukkana, vanhan kulttuurin kantajina. Sieltä saa aina osaavasti apua. Ilmeisesti lääkäri-apteekkarikoulutukseen sisältyy eng opetusta ja arvatenkin latinaa.

Lähden vielä hakemaan perjantaipullon turistikaupasta, joista siis saa ostaa paikallista viiniä ja väärennettyä "finelandia-votkaa", jota votkaa voi juoda ja viinit on jopa hyviä. Poiketen oppaiden virheellistä tulkinnasta tai tahallisesta harhaanjohtamisesta, myös koko loman ajan voi ostaa, mutta ei tuontiviinoja. Samalla reissulla mausteita ym puuttuvaa pikkukamaa.