Eka stella

 

Yli viikko ehti kulua Luxor wb:llä ilman olutta, joka ei olekaan suosikkijuomani, mutta tänään tuntui siltä että olutvaahto houkutti. Siispä vanhaan tuttuun paikkaan, jossa isäntä iloisena tervehti ja kysyi kuulumisia. Käytiin läpi kaikki tutut ja kerroin mitä tiesin. Naapuriravintolan iso isäntä kysyi mitä Jormalle kuuluu ja mun oli pakko vaan sanoa etten tiedä. Tämä kaljapaikan isäntä muistaa suomalaissiirtokunnan ihmiset hyvin ja tietää missä kukakin asuu. Erikastakin kyseli. Totesi vaan veikko, että olen kolmeen päivään ensimmäinen asiakas. Ja hänen sitten pitäisi pystyä elämään näillä!

 

Oluen hinta oli hiukan noussut ja syynä on kuulemma se, että hallitus = al Sisi on nostanut hintoja. Sama koskee kaikkea, kuten viinejä ja bensaa. Polttoaineethan oli aiemmin alihinnoiteltu ja valtion kompensoimia, ihan turhaan. Nyt sanotaan että Sisi haalii rahaa uuteen Suezin kanavaan, jota pitäisi alkaa kaivaa ensi vuonna. Siellä oli kerrotun mukaan uusi ongelma eli hyvin korkea pohjaveden taso. Sama ilmiö kai kaikkialla, koko maassa. Tästä pitäisi nyt vaan oppia, että luonnon isoja systeemejä ei ihmisen pidä mennä muuttelemaan. On se nyt nähty Egyn lisäksi Araljärvellä.

 

k%C3%A4mpp%C3%A4%20ja%20kev%C3%A4t%20201

 

Ystäväni Hamdy poikansa kanssa talonsa pihalla. Siihen viereen oli puhetta suunnitella talo, mutta nyt siitä ei ole puhuttu. Talojen parvekkeilla on vakiovarusteena pyykinkuivaustelineet.

 

Ovat kuulemma ryhtyneet rakentamaan uusia laitteita, jotta kanavaa yleensä voidaan kaivaa. Uuden kanavan ideahan on se, että siitä saadaan läpi entistä isompia kiuluja, öljytankkereita ja konttialuksia. Veikkasin aiemmin ettei Sisi saa rahaa hankkeelle riittävästi ja nyt kapakoissa kerrotaan että homma etenee hitaasti ja vaihe vaiheelta. Tietysti niin pitääkin olla, mutta tuskaiseksi menee elo Egyptissä, kun kanava kaivetaan kansan selkänahasta. Ehkä se sitten tuottaa nopeasti kustannukset takaisin, sillä nykykanava tuottaa neljänneksen maan kansatulosta. Mittatikkua saa siitä, kun vanhan kanavan tekoaikaan kansaa oli alle 10 miljoonaa, nyt on minimissään 83 M, mutta voikin olla jo enemmän kun sikiävyys on korkealla.

 

Hintajutuista vielä sen verran, että kapakoitsija soitti tukkurille, joka kuskaa autolla olutta, viiniä ja väkeviä muutaman kerran viikossa länsirannalle, lähinnä kuppiloihin. Hänellä on vain olutoikeudet. Hän kysyi tukkurilta mihin hintaan saan 6 pulloa Obeliskin valkkaria ja tarjous oli posketon, 105LE pullo, kun sentään asemakadulta sain 55LE. Pitää siis edelleen rahtautua itäpuolelle viinanhakuun. Kapakoitsijalla oli jemmapullo votkaa, jota tarjosi hintaan 120, kun viime kaudella ostin samaa ennen veronkorotusta hintaan 40 itärannalta.

Bensa maksaa nyt huiman korotuksen jälkeen laadusta riippuen 3-3.25 LE/litra eli noin 35 eurocenttiä. Kamalaa riistoa?

 

Kadulla kulki mekkomiesten mukana pieni poika jolla oli hiekanvärinen tukka. Olen nähnyt useita punatukkaisiakin, mutta vain yhdellä tietyllä alueella ja luulen, että se suku jossa näitä kiharäpäitä punatukkaisia syntyy, ovat perineet värin jostakin Napoleonin sotajoukon irkkusotilaalta. Se on ollut kova rasite joskus. Olisiko jo kääntynyt kehumisen puolelle?