Huumeet Mexicossa

Käänsin tämän artikkelin lyhentäen Al Jazeeralta. (siksi kieli on kankeaa) Videossa haastatellaan huumediileriä Mexicossa.

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2012/07/2012721152715628181.html

Yli 55000 ihmistä on kuollut huumeisiin liittyvän väkivallan vuoksi Meksikossa joulukuusta 2006. Yksityisesti, asukkaat ja virkamiehet Meksikon poliittisen kentän eri laidoilta syyttävät usein tappavasta cocktailista - Yhdysvaltojen huumeiden kulutuksen ja suuritehoisten aseiden virtaa joita salakuljetetaan rajan eteläpuolelle aiheuttaen jatkuvia verilöylyjä.

"Huumesota on "illuusioita"

"Sota huumeita vastaan on harhaa," sanoo Hugo Almada Mireles, Juarezin yliopiston professori joka on kirjoittanut useita kirjoja, Al Jazeeralla. "Se on tekosyy puuttua asioihin Latinalaisessa Amerikassa."

"CIA haluaa valvoa väestöä he eivät halua lopettaa asekauppaa Meksikoon, katsokaa operaatio Fast and Furious", http://www.thedailybeast.com/articles/2012/06/21/what-is-operation-fast-and-furious-11-questions-answers.html hän sanoo viitaten, Yhdysvaltain viraston harjoittamaan asevientiin, jossa automaattisia aseita myytiin rikollisille toivossa, että Mexicon turvallisuusjoukot eivät voisi jäljittää mihin aseita päätyi.

Vuonna 1996 San Jose Mercury News julkaisi juttusarjan ”Dark Alliance”, jossa tutkiva journalistinen raportti yhdistää CIAn operaatioihin, jotka johtivat Nicaraguan crack-kokaiinin räjähdysmäiseen kulutuksen kasvuun Amerikan ghetoissa.

Sillä rahoitettiin Contra-kapinallisten taistelua Nicaraguan sosialistihallitusta vastaa. CIA toimi Kolumbian kartellien kumppanina siirtäen huumeita Los Angelesiin, ja lähettäen voitot takaisin Keski-Amerikkaan, sarja väitti.

"Ei ole mielessäni epäilystäkään, että CIA:aan sidoksissa tai palkkalistoilla olevat ihmiset, olivat sekaantunut huumekauppaan," Yhdysvaltain senaattori John Kerry sanoi tuolloin, vastauksena sarjan haastattelussa.

Muut sanomalehdet, kuten Washington Post ja Los Angeles Times, lyttäsivät Dark Alliance-artikkelit, ja Mercury Newsin toimitus lopulta kirjoitti, että lehti oli liioitellut joitakin tarinan elementtejä ja teki virheitä journalistisessa prosessissa, mutta seisoi keskeisten johtopäätöksien takana.

Jesús Zambada Niebla, johtava tekijä Sinaloan kartellista odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä Chicagossa, sanoi että hän työskenteli yhteistyössä Yhdysvaltain ”Drug Enforcement Agencyn” kanssa toimiessaan salakuljettaja, ja hänelle luvattiin syytesuoja.

Joaquin "El Chapo", kartellin miljardööri-johtaja ja yksi maailman etsityinpiä miehiä, pakeni Meksikon vankilasta vuonna 2001 piiloutumalla pesulan pyykkikuormaan - todennäköisimmin yhteistyössä vartijoiden kanssa. Nämä juorut vielä lietsovat huhuja, että johtavat salakuljettajat omaavat ystäviä korkeilla paikoilla.

" Meksikon armeijan olisi helppoa kaapata El Chapo" Mireles sanoi. "Mutta tämä ei ole todennäköistä." Hänen mielestään viranomaiset molemmin puolin rajaa ovat tyytyväisiä El Chapoon ja löysäilevät, sillä hänen avullaan kartellia on helpompi hallita ja näin huumeiden rahat kierrätetään takaisin talouteen laajemminkin. Muut analyytikot pitävät tätä näkökulmaa salaliittoteoriana ja syyttävät taitamattomuutta ja alhaisen tason korruptiota El Chapon pakoon ilman laajempaa suunnitelmaa valtion virastoilta.

Poliittiset muutokset

Vasta valittu presidentti Enrique Pena Nieto vannoo virkavalan joulukuun alussa, vaikka vaaleja on syytetty vilpillisiksi. Hän on avaamassa korkean tason neuvotteluja USAn kanssa, mutta sanoo ettei huumeiden laillistaminen ole vaihtoehtona. Asiastahan on kirjoitettu paljon, minäkin täällä. Jenkkien kovan linjan poliitikot pelkäävät hänen ehkä tekevän sopimukset huumekartellien kanssa vähentääkseen väkivaltaa maassa. PRI puolue kun on vanhastaan sulkenut silmänsä salakuljetukselta ja täyttänyt taskunsa huumerahalla, sanoi Michael McCaul, republikaanien kongressiedustaja Texasista.

Riippumatta siitä, mitä keinoja uusi hallinto käyttää olojen rauhoittamiseen, uskovat useat Mexicolaiset, myös virkamiehet, kuten Chihuahuan tiedottaja Guillermo Villanueva - että ulkopuoliset voimat haluavat jatkaa huumekauppaa. Laajalle levinnyt näkemys CIAn kytkyistä huumekauppaan, kertoo paljon virkamiesten keskinäisestä epäluottamuksesta ja vaikeuksista torjua huumekauppaa ja väkivaltaa.