Yökyöpeleitä ja lepakoita

 

Muistutan heti aluksi, että lepakkobongaus järjestetään neljännen kerran taas viikonloppuna 25-27.7.2014. Katso lisää www.lepakko.fi

 

Vihdin lepisjengi kerääntyi taas Onnelaan pyydystämään lempein ottein vesisiippoja ja rengastamaan niitä. Koska homma on luvan varaista, oli tietysti mukana Eeva-Maria jolla luvat on kunnossa ja assistenttinsa Rea. Koimme monta yllätystä yöllä 20.7. joka oli sopiva hommaan, koska oli lämmintä ja tyyntä rajun iltapäivän ukonilman jälkeen.

IMG_0293-normal.jpg

Tutkija valmistautuu yön rupeamaan. Otsavalo on välttämätön lepakoita kästellessä.

Viritimme edelliskerran tapaan kaksi ”harppua” samoihin paikkoihin, joista kesäkuussa rengastimme 16 siippaa. Ensimmäinen ylläri oli, että nahkasiivet eivät lähteneetkään runsain joukoin syötävää pyytämään, vaikka hyttysiä ja muita ötököitä oli runsaasti liikkeellä ja sää suosi. Kun sitten muutama lähti liikkeelle ja jäi pyydykseen, oli toinen kummastuksen aihe, että kiinni jäi useita koiraita, joilla ei ollut vielä aluranneketta. Kaikkiaan ”saalis” oli 9 vesisiippaa, joista vain yksi oli naaras ja sillä merkki. Sekään ei enää imettänyt, totesi tutkija. Jotain outoa oli tapahtunut, kun naaraita tai poikasia ei havaittu enempää.

 

Sitten E-M hoksasi kurkistaa lämpökeskuksen puolelle ja siellä nökötti seinällä kasassa 13 nahkasiipeä. Päätimme tukkia helpon lentoreitin ulos, mutta yksikään ei tullut harppuun. Puolen tunnin päästä siirsimme harpun toiseen paikkaan aikaisemmin tukitun ikkunan eteen. Mutta veijarit eivät lähteneet ulos pyyntiin. Lopulta haimme tikkaat ja E-M kiipesi niille hanskat kädessä ja pussukka mukana. Vaikka hän poimi yhden kasasta, ei lepakot vieläkään lähteneet lentoon. Vasta toista katosta irrottaessa osa lähti, mutta osa jäi ja vasta kun kolmas siippa joutui pussiin lähtivät loput lentoon, muttei ulos.

 

Nämäkin pussiin saadut olivat ”poikamiehiä/eronneita”, sillä lepakot eivät muodosta parisidettä eikä pesää. Lisääntymistoiminnot ovat hyvin karuja ilman kosiskelua tms rituaalia, kuten esim. linnuilla näkee. Ja naaras hoitaa poikasen yksin käyden välillä tankkaamassa hyönteisravintoa ja välillä imettämässä. Nyt pitäisi poikasten olla jo lentokykyisiä ja imetys loppumassa, mutta silti sekä naaraat että poikaset olivat poissa tai piilossa, mutta missä? Tässä vaiheessa naaraat muodostavat ”poikastarhoja” ja useat emo-poikasparit touhuavat yhdessä hiljaa vikisten. Sen äänen kuulee joskus kesämökin ullakolta.

IMG_0292-normal.jpg

Uusi lepisjengin jäsen Satu vasemmalla ja tutkijat Helsingin yliopistosta, Eeva-Maria ja Rea

Siksi päätimme tulla vielä kerran samoihin puuhiin ja yrittää selvittää näitä outouksia. Tutkijoiden päivät ovat kiireisiä sesongin aikana ja sopivaa iltaa pitää etsiä, koska aina vaikuttaa myös sää. Nyt olisi tilaisuus kiinnostuneilla ilmoittautua avustajaksi joskus heinä-elokuun vaihteen yönä. Olin kotona jo 02, kun homma oli vaisumpaa kuin edelliskerralla.

IMG_0297-normal.jpg

Mutta on tämä niin kiinnostavaa, että Niinakin jaksoi juuri lomamatkalta palanneena ja univelasta huolimatta lähteä taas valvomaan. Saimme paljon hyviä kuvia ja videopätkiä, joita tulee esiin facebook-ryhmässä Vihdin Luonto tai www.vihdinluonto.fi.