Perjantain perinteen mukaan torilla taas tavattiin.

Seuraamista hiukan vaikeuttaa se, että katselen tv - kuvaa ilman ääntä, jotta korvat saavat hiukan lepoa. Äsken oli aikuisia ihmisiä, ei ihan nuoria huutamassa ja lippuja liehuttamassa Kairossa Abbasian torilla.  Heidän viestinsä on että antakaa armeijan tehdä hommansa.

+  Tällä porukalla oli epäilyttävän paljon saman kokoisia maan lippuja ja näkymä oli punaisena niitä.  Ei yhtään banderollia.  Tuli heti mieleen muualla järjestetyt "mielenosoitukset"  (mm. Luxorissa tammikuussa) jonne ostettiin väkeä. Täällä sai 20LE kun lähti mukaan.

Samaan aikaan on menossa Tahririlla mielenosoitus joka vaatii sotilasneuvostoa siirtymään sivuun.  +  Sielläkin oli lippuja, ei ihan yhtä paljon ja eri kokoisia. Itse tehtyjä banderolleja, lakanalle spreijattuja tai pahville tussattuja. Selvästi itse tehtyjä, omia ja porukan ajatuksia. Aitoa tunnelmaa ja intohimoa.

* * * * *

Molemmillä näkökulmilla on hyvät perustelunsa ja tällaisessa tilanteessa,  kun kansalta puuttuu kokonaan lailliset vaikutuskanavat, tulee sotkua helposti. Olen jo kirjoittanutkin että valtatayhjiötä ei saa syntyä. Sitä kai korostavat pro army-liikkeen kannattajat. Mutta se ei tarkoita että samalla armeijalle annettiaisiin lupa samanlaiseen törkeyteen mitä nähtiin pari päivää sitten.

On hyviä perusteluja sille, että kenraalit pitää saada sivuun hallitushommista ja varsinainen valta siirtää siviileille. Ongelma on siinä, että siviilihallintoa ei ole. Perustuslakia vasta ryhdytään värkkäämään, parlamenttivaalit ovat kesken ja laskenta on luvattu valmiiksi vasta tammikuun lopussa. Nyt kenraalit käyttävät pressan valtaa, mutta ovat luvanneet että kansa saa valita uuden vaaleilla kesäkuun aikana.

Minulle tämä aikatulu riittäisi, mutta nuoriso aukiolla ei jaksa odottaa. Siihen on syynä se, että kenraalit eivät ole panneet tikkua ristiin muuttaakseen tilannetta. Siltä ainakin kadulle näyttää. Kenraaleilla on ollut liikaa hommia hoitaa armeijan omistamien yritysten ja eri bisnesten siirtoa heille itselleen. Semmoinen vaatii hiukan aikaa eikä siinä ehdi mitään demokratia-vouhotuksia hoitaa !

Kenraaleilta vain meni taas mopo käsistä, kun eivät osanneet vahtia sitä, että nuoret innokkaat sotapojat eivät syyllisty törkeyksiin. Pieleen meni ja täytyy ihmetellä, että vakinaiset joukot, hyvin ainakin varustettu, ehkä myös koulutettu, tekevät tällaista. Karmea moka kaikilta, sillä nuoret eivät toki voineet ammattisotilaita edes uhata. Näillä on kilvet ja metriset pamput, tytöillä ei mitään. Mutta pamppua tuli ja kauan, raaasti. Voiko olla jotakin psykologiaa pelissä, kun täällä normaalisti ei mies saa naista edes koskea. Nyt kun sai tekosyyn, niin menikin pahasti yli?