luxor 109.2010 kapakassa kuultua 2

Heinin kuppilassa oli taas tuttua porukkaa. Sara, 16 vuotta kohta täyttävä villapaita-farkkutyttö, joka joskus auttelee kapakassa. Äitinsä, joka myöhemmin kertoi olevansa muslimi, nimi on kai Marlen, jutteli Lizin, laihan reumapotilaan kanssa. Ilmeni jutustelussa että tämä brittinainen täyttää seuraavaksi 49 ja muslimiäiti 50. Siinä selviteltiin sukua ja taustoja ja kävi selväksi, että arvaukseni aikaisemmin osui oikeaan. Tytön isä on egyptiläinen, joka on kuollut 13 v sitten. Ja onneksi tytön kannalta, sanoi äiti, sillä isä oli uhannut, että kun tytär on 4-5 vuotias, hän vie tytön ympärileikattavaksi Egyptiin. Tämä käännynnäismuslimi kertoi kauhukuvauksia näistä naisraukoista, joiden elimiä on silvottu ja jotka kärsivät asiasta kovasti koko elämänsä ajan. Tytöllä on veli, joka on iholtaan hyvin tumma, sillä egyptiläisisällä oli sukuverta Nubiasta. Kuitenkin tämä poika on hollantilaisin näistä, sillä hän ei haluakaan opiskella arabiaa, kun taas vaaleaihoinen siskonsa on täällä koulussa ja puhuu äidin mukaan sujuvasti arabiaa. Tyttö kertoi, että hänellä on myös kaksi vanhempaa puoliveljeä. Eli tämä vaalea, nyt muslimihuivia käyttävä, reipastyylinen ja farkuissa kulkeva äitinsä on ehtinyt monenlaista puuhata. Sama rouva toi Heinin synttäreille omenapiirakan, jota minäkin söin halulla. Nämä synttäripuheet lähtivät kai siitä, että naiset suunnittelivat nyyttäreitä näille tulevaisuuden synttäreille, jotka pidettäisiin Heinin kapakassa. Ja kutsun saisi varmaan koko seurakunta, joka täällä parveilee harvakseltaan. Minäkin sain jo, vaikka en ole enää maassa silloin.

Naiset kommentoivat kaikenlaista täällä elämiseen liittyvää. Totesivat mm, että täällä yksinään oleskeleva mies tulkitaan automaattisesti homoksi. Minähän olen tätä aistinut koko ajan ja joutunut jonkinlaisten tarjousten kohteeksi usein. Kun katutakiainen ( hyvä nimike?) saa selville, että asuu yksin kämpässä, tulee ensin tarjous naisseurasta ja kun sen torjuu, onkin miesseuran vuoro.

Juttelin puhelimessa hiukan samoista asioista suomalaisen Aishan kanssa, joka toimii Luxorissa "suomalaiset Egyptissä" SEFEn yhdyshenkilönä. Hän kertoi että heitä on kaksi kotivaimoa täällä, mutta on kuullut huhuja että 3 muutakin suomalaista asuisi länsirannalla, mutta nämä eivät ole pitäneet mitään yhteyttä. Jos ovatkin miehiä, selitys olisi siinä. Puolen tunnin juttelun aikana selvisi, että Aisha on asunut täällä 7 vuotta ja kuullut monenlaisia tarinoita suomalaistytöistä, jotka ovat rakastuneet turistireissulla ja sitten on lopputulos ollut surkea. Mies on töissä ISIS-hotellin yhteydessä olevassa suvun kaupassa. Sovittiin alustavasti, että mennään lounaalle ensi viikolla, kunhan aika sopii miehelle. On kiva puhua suomea kun golffareita ei ole ilmaantunut. En viitsi vaivata oppaita siihen, sillä heillä on riittämiin juttukavereita, varsinkin kun asuvat yhdessä nämä kaksi tyttöä. Tapasinkin heidät taas Omarissa, kun kuulin äänen ja juttelun rytmistä, että se on suomea, vaikka sanoja ei erottanut.

Aisha sanoi, että hänellekin "kävi niin, kuin ei olisi pitänyt" ja nyt täällä asutaan. Monet nuoret naiset ovat olleet yhteydessä ja kertoneet surullisia tarinoita, miten poikaystävällä on ollut huonoa tuuria/sairautta/perhemurheita, joihin tarvitaan rahaa. Hän on neuvonut tyttöjä, että kunnon arabi ei koskaa pyydä naiselta rahaa, ei edes äidiltään. Rahan pyytäminen naiselta olisi suuri häpeä. Siitä voi heti päätellä että sulhasehdokas on hunsvotti.

Tämän voi varmaan kääntää myös toisinpäin ja se olisikin selitys, että tämä Hala on pitänyt yhteyttä ja kertonut joutuvansa leikkaukseen ja että perheessä on murheita, velkaa yms. Tyttöhän joutuu helposti vaikeuksiin esiintyessään ulkolaisen seurassa, vaikka onkin matkaopas. Hän on ottanut pienen riskin tässä. Onneksi haistelinkin jotain ja heittäydyin ihan pa-eläkeläiseksi, joka asuu täällä talven juuri siksi, että eläke riittäisi paremmin. No, tapaan tytön taas kun menen parturiin ja jalkahoitoon. Katsotaan mikä on meininki.

Kapakassa kuulin suosituksen uudesta hedelmäkaupasta, joka ei ole katutasossa, joka on siisti ja hyvää tavaraa, jopa kiivejä ja muuta harvinaisempaa tavaraa. Täytyy katsastaa Al Attar, os Al Marwa st 19, Medinakadusta oikealle Valentinon jälkeen. (tällaisia nämä osoitteet täällä ovat)

Kuppilaan tuli taas maailmanmatkaaja Jimmy, joka jälleen kehui että Heinin ranskanperunat ovat parhaita Amerikan ulkopuolella. Hauska huuli, sillä nehän ovat ihan samaa kaikkialla, missä ne tehdään tuoreesta, kuten täällä. Jimmy oli kertomansa mukaan ollut retkellä länsirannalla, antanut opas/kuskille 200 ja sanonut että aja niin kauan kuin raha riittää. Retki oli päättynyt Hotelli Sheherazadeen, joka kuulemma on hieno paikka juoda virvokkeita. Jimmyllä on fantastinen muisti, kun sentään tapaa kymmeniä ihmisiä viikossa, sillä hän lähetti terveisiä viehättävälle vaimolleni!

Morris hotellissa on kuulemma ti+to iltaisin Club 2000, joka on ulkolaisille tähdätty viihdyke. Siellä Liz oli viime viikolla voittanut arvonnan tai tietokilpailun, palkintona cocktail.

Liz on ostanut 3 v sitten kaksion, jossa on erillinen makkari, avokeittiö-olohuone, kh ja parveke. Sijainti täältä tapahtumakadulta sillan suuntaan reilu 1,5 km. Oli maksanut 3 v. sitten 25 000 englannin puntaa. Toissa vuonna olisi saanut 40 000, viime vuonna 30 000. Ihmetteli sitä, että hinnat heittelevät rajusti. Kaippa tämä on tyypillistä tallaisessa yhteiskunnassa, joka elää suhdanteet kovin voimakkaasti. Ihan kuin Saad sanoi, ei mitään logiikkaa ja suunnitelmia, hinnat elää aina herkästi kysyntään reagoiden.

Ohikulkiessa kysyin apteekista tohtoria, joka tulikin hetken kuluttua. Myyjätyttö ei osannut yhtään englantia, mutta asiat selvisi pienellä elenäytelmällä. Asiani oli, että syöpähoitoni hormonilääke on loppumassa. Minähän jo kotona ennakoin, että paluu voi venyä kun lentoa ei ollut. Lääkevarasto kesti (6 jäljellä) tänne asti ja halusin tarkistaa 2 juttua.

1) mitä tapahtuu jos hormonihoito keskeytyy pariksi viikoksi

2) voiko täältä saada saman vaikutuksen antavaa lääkettä.

Tohtorirouva pyysi numeroni ja lupasi soittaa kunhan asia selviää. Palvelu pelaa. Mutta kotona lääke on poskettoman kallis ja siihen on oikeastaan varaa vaan siksi, että Kela maksaa. Itse maksan 3 € ja Kela loput noin 500 € kuukauden satsista. Eipä taida Egyptissä kelaa olla olemassakaan? Eikä taatusti maksa turistin lääkkeitä. Ainoa toivo olisikin, että kopiolääke olisi reilusti halvempi tai sitten jää ostamatta. Ei kai nämä hormoonitouhut niin nopeita ole?