Luonnon ihmeitä

 

Natgeon dokkari kertoi tappajapedoista ja pani niitä järjestykseen vaarallisuuden mukaan. Terveellinen tarina ja osoitti miten väärin eri eläinten vaarallisuutta arvioidaan.

 

Olin jo muualta lukenut tiedon että malariasääski on maailman vaarallisin tappaja, sillä malariaan kuolee vuodessa 2,7 miljoonaa ihmistä. Ja denguekuumet lisäksi, vaikka levittäjä saattaakin olla eri hyttyslaji.

 

Cobra on yllättävän monen surma, sillä vuosittain se tappaa Aasiassa ja Afrikassa 10.000 ihmistä ja varmaan kotieläimiä toisen mokoman. Kolmas sija tappajalistalla on skorpioneilla ja niiden uhreja on 3000/vuosi.

 

Krokotiili on sijalla neljä, tappaen vuosittain 2000 henkeä. Ja sitten vasta tulee tavanomaisempi peto – tiikeri. Sen uhrina kuolee luokkaa 800 ja siksi sitä vihataan Intiassa kovasti. Leijonat tappavat ihmisiä harvemmin.

 

Yllättäen esim harmaakarhut tappavat vain keskimäärin yhden jenkin vuodessa, samaten jääkarhut jopa sitäkin vähemmän. Hait tappavat joitakin kymmeniä, mutta erityisen ilkeä on ”jellyfish” eli meduusa, jolla on voimakkaat lamauttavat myrkkyrihmat. Sitä esiintyy Australian vesillä, samaten kuin vaarallinen suistokroko. Suomessa kuolee muutama ihminen vuodessa koirien raatelemana ja jopa lehmät tappavat aina välillä hoitajiaan. Joten susi ei ole läheskään niin paha kuin siitä puhutaan. Meillähän hirvet tappavat kolareissa paljon autoilijoita, joten hirvikin on sutta vaarallisempi.

 

Monikaan ei tule ajatelleeksi että hippo eli virtahepo on tosi vaarallinen ja sen tappamina kuolee kymmeniä (satoja?) ihmisiä Afrikassa joka vuosi. Se on yllättävän nopea maalla, valtava kita jossa on purentavoimaa. Dokkarissa sanottiin, että hippo voi purra krokotiilin kappaleiksi ja niiden ei juuri nähdäkään ottelevan, väistävät toisiaan. Joku Egyptin faaraoistakin kuoli virtahevon uhrina, en vaan muista kuka.

 

Maailma.net infosivusto kertoo aiheesta, josta itsekin olen murehtinut. Tämä on tutkimus, minun jutut mielipiteitä.

http://maailma.net/artikkelit/meren_nousu_syomassa_jopa_kymmenesosan_maailman_bktsta

Ilmastotieto kertoo mielenkiintoisia asioita pienhiukkasten merkityksestä

Pienhiukkasia on hengittämässämme ilmassa yllättävän paljon. Yhdessä kuutiosenttimetrissä ilmaa voi olla tuhansia hiukkasia, kooltaan yleensä muutamista nanometreistä (metrin miljardisosa) muutamaan mikrometriin (metrin miljoonasosa). Ilmakehän pienhiukkaset vaikuttavat ilmastoon monin tavoin. Ne heijastavat auringon säteilyä takaisin avaruuteen, millä on ilmastoa viilentävä vaikutus. Joidenkin hiukkasten tiedetään imevän säteilyä ja siten lämmittävän ympäröivää ilmakehää. Esimerkkinä tästä ovat metsäpaloissa muodostuvat hiiltä sisältävät hiukkaset.

Tutkija väittelee hiukkasista Kuopiossa.

Kopio%20Kopio%20Kopio%20rautaa%2C%20Anaf

Kuva jotenkin liittyy ilmansaasteisiin ja pölyyn. Uskonnollinen yhteisö ANAFORA, joka on eräänainen hengellinen keskus 

Niilin suistossa ja sen jätehuoltoa, joka hoituu hienosti aaseilla. Mutta aasinlanta Luxorin ja varsinkin WB:n kaduilla on kamala pölyn aiheuttaja. Kun se sekoittuu hiekkaan, jota sitten liikenne pöllyttää, ei ole ilma terveellistä.

Luxor%20syksy%202012%20006-normal.jpg

Tämä kuva kertoo pölystä ilmassa, joka koostuu suurelta osaltaan savun nokihiukkasista. Vanha tapa on polttaa pelloille kertyvä kasvijäte ennen seuraavaa kylvöä. Mutta täällä se ei johda sateeseen, koska ilma on niin kuivaa, että sade ei ehdi maahan asti vaan haihtuu ilmaan.

Nyt on alkanut gekkojen kuhertelukausi eli kiima. Eilen kuulin ekan kerran kovat naksutukset.