Nippeleitä WB

Merkkasin taas muistiin lapulle silmään sattuvia asioita. Nippeleitä otsikon alle sitten kertyy kaikenlaista koettua ja tuumittua mihin ärsyke tulee kadulta jne.

Nuori poika sekoitti pihalla savea ja vettä, ehkä jotain kasvisilppua tai mahdollisesti lantaa. Palatessa näin samalla pihalla nelisenkymmentä tiiltä kuivumassa. Näin se tärkeä taito opitaan jo kouluikäisenä ja toisaalta työvoima on halpaa. Ehkä niillä tiilillä korjataan jotakin kohtaa aika vaatimattomassa asumuksessa naapurissamme. Savitiilestä rakentaminen kun sallii helposti korjaukset.

Ranskalaiset ovat palanneet kunnostamaan ravintolaansa 3 shakaalia. Moikkasin melko läheistä naapuria ja esittäydyin. Mustatukkainen valkoihoinen mies kertoi avaavansa paikan parin viikon sisällä. Jälkeenpäin mietimme, että ehkä pitää neuvotella siitä, voimmeko kimpassa hankkia wifi-yhteyden, jotta verkkoon pääsisi ilman tikkua ja sen lataamista. Sarin kuppilalle ja shakkaalijengille se olisi asiakaspalvelun kohennus ja meille ehkä keino säästää hiukan kuluja ja saada nopea yhteys. Täällä New Memnon hotellissa on oma wifi ja se pelaa välillä niin hyvin että voitiin kuulla minuutin uutiset YLEltä ilman katkoa. Itse toimin nyt tikun varassa, mutta A pääsi suoraan verkkoon. Sain saman tunnuksen ja kokeilin kaikenlaista, mutta ei onnistu. Täytynee mennä kyselemään neuvoja, joita kyllä löytyy. Kysytään aluksi suvun pojilta.

Flats to rent” kyltin talossa oli ovi auki ja minä koputtelemaan sinne. Isäntä tuli hetken päästä kai suihkusta ja esitteli ystävällisenä kämppiä. Paikka on tässä nurkilla, 600m kolosseilta Niilille, Qweens-papyruksen, eli meidän isäntäperheen ”instituutin” vieressä. Kyselin vuokrahintaa kämpille ja hän kertoi että 2MH,K,OH,KH täysin kalustein maksaa 2000LE/kk. Pidin kalliina, jolloin hän totesi että voidaan aina neuvotella. Kysyin nroa 0122 985 3039 ja hän sanoi nimekseen Ahmed. Kun totesin että aika harvinainen nimi, hän räjähti nauramaan. On äijällä huumorintajua ja hyvä ekieli. Myöhemmin Mahmud totesi että on hyvä tuttu. Tottakai kun ovat ihan rajanaapureina.

Parille peltokaistalle on juoksutettu runsaasti vettä eli kylvöt on tehty. Viereisillä kaistoilla kasvaa korkeana jotakin kohta kypsyvää. Pitääköhän tässä ruveta opiskelemaan viljelyksen lajeja kun aina tuntee itsensä hölmöksi näissä kasveissa. Täällä on mahdollista jatkuva vuoroviljely joka sitten antaa satoa vuoden ympäri eli riittä puuhaa ja ruokaa.

Iltakävelyllä Caravanserain kauppaan totesin, että Amenhotep III kuolintemppelin eli sen pitkän kaivausalueen, joka alkaa Momnonin jättipatsaiden takaa vuorille päin, tien varteen on kesän aikana noussut matala kiviaita. Sen ja tien väliin on tehty kevytväylä!!! Se toki päättyy ei mihinkään, kuten Suomessakin usein ja pituus on alle kilsan. Mutta jonkinlainen merkki uudesta ajattelusta ehkä, sillä näimme eilen ison ryhmän turisteja fillaroimassa.

Roskia ja viljanjätteitä poltetaan edelleen vanhaan tapaan ja paksu savu pimentää taivaan. Siitä johtuen ei tähtitaivaalta näe kuin vahvimmin loistavat tähdet. Ei lähellekään samaa kirkkautta kuin kotisuomessa useimmin. Paluumatkalla poikkesimme uuden kahvilan pihalle. Paikan rakentelu on vielä kesken, mutta innokas nuori mies houkutteli sisään katsomaan paikkaa. Esitteli felukkaveneen pienoismallia jonka on itse rakentanut ja väitti sen purjehtineen komeasti joellakin, metrinen malli. Heillä oli myös esillä melko iso täytetty varaani. Samaa luokkaa kuin olen nähnyt läheisen kanavan varrella. Sisiliskon oloinen ja muotoinen vekkuli on vartaloltaan noin metrinen ja saman verran on häntää. Suussa paljon teräviä hampaita otuksella joka syö kaloja ja muita elikoita vesien varsilta.

Jutellessa poika rupesi kauppaamaan meille eläviä poikasia, johon totesin sen olevan rikos. Siitä hän perääntyi notkeasti täkäläiseen tapaan. Hän väitti epäuskottavasti että tämä täytetty raato oli ollut sairas yksilö jonka hänen kalastajakaverinsa oli löytänyt. En uskonut, sillä otuksen nahassa oli selvästi selässä näkyvä reikä. Kyllä sellaisen reän jälkeen varaani onkin huonossa kunnossa! Elänsuojelu on huonoissa kantimissa täällä ja monessa muussa maassa Välimeren maissa. Huono esimerkki on aasi, joka on seisonut koko päivän paikallaan jalastaan sidottuna, ilman vettä ja ruokaa. Pellolla hinkuu toinen aasi joka osallistuu jotenkin pellon hoitoon ja sadonkorjuuseen. En ole koskaan nähnyt vettä tarjottavan näille juhdille, kuten en vossikkahevosillekaan.

Hain kattoterassilta nojatuolista tyynyn selän taakse ja nyt on hyvä asento naputtaa näitä. Kohta tulee yksi suvun nuorista miehistä esittelemään tuoreen vaimonsa ja katsomaan taloa. Meidän pitänee ottaa siitä risuhuonekalujen pajalta mukaan muutama tuoli tai palli, että voipi istahtaa sisälle talossa.