luxor 138.2010 naapurissa

Vessan lamppu on palanut ja vessan pytty ei toimi, vaan lirittää veden pienenä norona ulos. Valitin siitä rouvalle jo monta päivää sitten, mutta putkimiestä ei taida helpolla saada täälläkään, kuten kaikkialla maailmassa.

Tänään sitten aamukymmeneltä menin alan ja kerroin lampusta. Tiesin isännän olevan kotona, kun olin asiaa kysellyt. Lisähinta näistä ylipäivistä oli maksamatta ja rouva ei halunnut määritellä hintaa, vaan sanoi että mies saa hoitaa. Otin mukaan 200 taskuun. Mutta he halusivat ehdottomasti minut sisään ja juttelemaan. Rahasta ei edes haluttu puhua, vaan kaikesta yleisesti. Taisin istua puoli tuntia, tarjottiin juomaa ja rupateltiin. Siinä kävi ilmi, että rouva sittenkin puhuu enemmän e-kieltä kuin miehensä, vaikka aluksi toisin luulin. Eikä Monica-rouvakaan kovin hyvin. Hän on asunut täällä 12 v, heillä on poika, ehkä 9v. Poika puhuu äitinsä kanssa italiaa, jota myös isä puhuu hyvin. Koulussa poika lukee klassista arabiaa ja englantia, mutta sen opetus on kehnoa. Äiti yrittää löytää jonkun, joka opettaisi privaatisti kunnon englantia, koska koulussa ei opi oikeaa ääntämystä, vain egyptiläisittäin murtaen.

Kesällä ovat monta kuukautta Italiassa, koska täällä on liian kuumaa. Ulos ei voi mennä päivällä ja yöllä ulos meno lapsen kanssa on hankalaa, tyhmää. Ja lasten aika sisällä tulee tylsäksi, siksi kesä poissa vähän viileämmässä, jos sitä siellä sitten on. Ehkei meikäläisten nahkalle olisi. Rouvalla on siellä talo, jossa asuu äiti ja veli.

Monica kertoi kaikenlaista elämästä, mm puhuttiin sähkölaskusta ja vesilaskusta. Molempiin on mittaus, mutta silti laskut saattavat olla mitä tahansa. Kuulinkin aikaisemmin samoja juttuja. Joku raasu suomalaistyttö oli haaskannut 30 000 € asuntoon, jota ei omistanut. Kun hän oli välillä ollut kotona Suomessa ja palannut, oli häneltä veloitettu vesimaksuja 1500€, vaikka kukaan ei ollut asunnossa vettä käyttämässä. Oli varmaan täkäläisen "miehensä" järjestämä rahan kuppaus.

Silti vesi ja sähkö maksavat täällä vähän. Selitin että meillä vesi on niin kallista, että kannattaa korjata vuoto pikaisesti. Hän mainitsi esimerkin omaisesti summia 100-120 vedestä/kk. Tosi vähän 5 hengen taloudessa. Heillä nimittäin asuu siskonpoika, joka opiskelee Luxorissa matkailualaa, mitäs muutakaan. Heidän asuntonsa on tehty yhdistämällä kaksi näitä, noin 75 neliön pikkuasuntoja.

Vesi onkin selvästi alihinnoiteltua, kai valtion tukemaa. Kun kaikkialla on varaa heittää vettä puodin edustalle pölyn sitomiseksi, ja monta kertaa päivässä, ei siitä ilmeisesti ole edes pulaa. Puistokahvilassakin ukko letkulla kasteli laajan pihan vain pölyn takia. Jos hinta olisi kohdallaan, länsitasolla, sitä käytettäisiin säästävämmin.

Lopulta sitten, (isäntä puhui välillä parikin puhelua) tein alustavan varauksen loppuvuodelle ja isäntä suostui ottamaan satasen lisää. Sovittiin, että olen sähköpostilla yhteydessä. Heillä on myös kiinteä puhelin sekä faksi. Kerroin, että me olemme molemmista jo luopuneet. Hekin totesivat, että nykyään pitää olla nettilinjat kotona, kuten heillä on, 100 MB. Siinä jutellessa selostin, että kukaan ei tiedä mitä vuoden mittaan tapahtuu lentoyhtiöille ja matkatoimistoille, joten en voi vahvistaa varausta ennen kuin olen keksinyt lennon. Lupasin palata asiaan syyskuussa, jos olen terve ja saan halvat lennot. Siihen saatan tarvita apua Myriamilta, koska niitä halpoja ei kotimaan konstein taida löytyä.

Siskonpoika sitten tuli vaihtamaan lampun, kun se on niin korkealla. Jotakin feelua siinä lampussa sittenkin oli, sillä aluksi uusikaan ei palanut. Sitten poika värkkäsi jotakin ja kas kummaa, aikaisemmin palamaton peililamppu syttyi nyt ulkoa ja kattolamppu sisältä. Parannus entiseen.

Tänään on kylmä päivä, piti etsiä pitkähihaista ylle ja peittoa, kun lueskelen sohvalla.

Huomaa, että opin ihan itse panemaan hymiön!