Että onkin osattu möhliä ihan ministereiden tasolla. Tarkoitan tätä Saudi Arabian tapausta, jossa vuosien työ meni hukkaan vain tyhmän virhearvion takia. Menetettiin hyvä mahdollisuus, kun loukattiin pahasti saudiprissien egoa. Siinä touhussa on varmaan joku sikäläinen menettänyt kasvonsa ja sitä ei Suomi saa anteeksi, siis koskaan sinä aikana kun öjyprissit ovat vallassa. Ja se taas voi kestää vuosia, vaikka sielläkin vallan pallit heiluvat. Tarkoitan niitä puisia ja kullattuja istuimia.

Saudit järjestivät opetusalan suuren tapahtuman ja antoivat siinä erittäin näkyvän osan suomalaisille ja meidän osaamiselle kouluasioissa. Ja sen sitten suomalaiset mokasivat sillä, ettei kenellekään ministerille sopinut käydä messuilla. Heti perään oli kuitenkin kahdella ministerillä aikaa mennä samalle suunnalle, melkein samoissa asioissa, herrajumala. Mutta heitäpäs ei enää otettu vastaan, eikä oteta vuosiin, jos ollenkaan. Saudit ovat kehittämässä suurella rahalla koulujärjestelmäänsä, sijoittamassa koulutukseen rahaa tuollaiset Suomen valtion budjetin verran. Mutta nyt ne rahat ehkä ohjautuvat muualle, jossa osataan diplomatiaa ja harkitaan isot siirrot paremmin.

Onhan meillä jo vuosia paistateltu PISA-loisteessa ja puhuttu sen hyödyntämisestä. On tehty kampanjoita rakentaa koulutuksen osaamisesta vientituote. Nyt oli loistava tilaisuus tehdä hankkeesta totta ja kehittää siitä tuottava bisnes pitkäksi aikaa. Mutta nyt keulapaikka sössittiin karmealla virhearvioilla. Opetusministeri Gustafsson sanoi vaan että näitä kutsuja tulee niin paljon ja että oli tärkeä kokous Bryssissä. Hemmetti sentään – niitä palavereita EU:ssa riittää ja sinne olisi joutanut joku osaavampi, joilla työt kuitenkin todellisuudessa teetetään. Mutta saudikeikalle ei olisi pitänyt lähettää vain kakkossarjaa, kun ministeriä pyydettiin. Täälläpäin maailmaa kun vielä arvostetaan asemaa ja titteleitä ja tiedetään että se osaaminen luuraa jossakin siellä peräjoukoissa.

Suomessa on tehty töitä tämän koulutuksen myymisen eteen kolmen vuoden projektissa, joka tämän jälkeen yskii pahasti.

Onko ministerien avustajat niin kehnoja ettei tällaista perusjuttua osata ja miksi UM nukahti? Stubbin porukan jos minkä olisi pitänyt tajuta mahdollisuus ja sen merkitys viennin edistämiselle. Saudeissa vaan ei porukat vaihdu siten kuin meillä hallitukset ja ministerit. Ja siksi tämä moka muistetaan Persianlahden rannoilla tosi pitkään.

Selvitin asiaa lisää ja voipi olla että se sähläys ei kokonaan vie hommaa kiville, mutta siltikin moka oli suuri.