Nurmikoista turhia kuluja

Nykykäytännöistä turhimpia ovat nurmikot. Ne ovat usein tarpeettomia ja voitaisiin kokonaan korvata luonnonmukaisilla kedoilla. Nyt nurmikoita leikataan suurin kustannuksin kunnalle, joka niiden syntyyn ja hoitoon voisi ottaa kokonaan uuden asenteen.

Puutarhaosastolla tarvitaan päältäajettavia suuria ja kalliita leikkureita ja niille kuskeja. Nurmikoiden leikkaamiseen ja koneiden siirtoon käytetään paljon aikaa ja poltetaan bensaa ilmaa saastuttamaan. Koulujen ja päiväkotien normaali toiminta ei nurmikoita kaipaa ja koulujen ympäristössä ne ovat vain kesäinen riesa.  Kukkaketoina niistä olisi enemmän iloa silmälle. Keto edistäisi luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaisi elinolot perhosille ja muille pölyttäjille, joista nyt on pulaa.  

* * *

Uudet herkut

Yllättäen äitini ruokalistalla on uusia tuttavuuksia ainakin hedelmiä ja juustoja. Olen testausmielessä ostanut kiivejä, oliiveja ja fetaa, joiden maku ei mummon suuhun sopinut. Täytetty kesäkurpitsa ei myöskään saanut hyväksyntää. Melonit käy, mutta exoottisemmista ei ole väliksi. Hän on kertonut lapsuuden muistona, että tomaattiakin oli aluksi oudoksuttu.

* * *

Lämpöennätykset paukkuu

Helteet hellivät, mutta ikäihmiselle ne ovat rasite ja piina. Äitini oli levoton ja nukkui huonosti hellepäivän jälkeen. Ihmettelen miten nopeasti ihmisen kroppa sopeutuu, mutta asiassa on varmaankin paljon psykologiaa pelissä. Luxorissa +30 on tuttu ja normaali, mutta kotisuomessa kova juttu. Pohjolan elossa +10-15 astetta on normaalikeli, Luxorissa tosi kylmää.

Onhan se sensaatio, että lapissa on koko Euroopan lämpimin sää! Juuri kerrottiin että uimavesien lämpöennätykset on rikottu ja varsinkin kesän alun nopea lämpiäminen on erikoista.

Hallitustasolla on myönnetty ilmaston muuttumisen olevan tosi, mutta tuntuu siltä, että siihen ei osata tai hoksata kuitenkaan varautua todella. Merenpinnan nousu koskettaa koko maata, valtion ja kuntien pitäisi reagoida, mutta mitään ei tapahdu. Ainakin kaavoituksen pitäisi ottaa se huomioon.  

Pohjoinen jäämeri aukeaa

Hallituksen pitäisi valmistella suuria asioita Barentsinmeren suuntaan, mutta pelkään pahoin että ollaan kohta jälkijunassa. Nyt pitäisi jo kiivaasti suunnitella uusi rata jäämerelle ja parannella muitakin yhteyksiä. *) Bisnespuolella ollaan enemmän hereillä ja viritellään arktisen laivanrakenuksen varaan. Mutta kun ei ole rohkeita pääomia, on pakko turvata rupliin. Sekin sopii, kunhan ei hukata omaa osaamista. Suomessa osataan porauslautat ja jäänmurtajat, sitä taitoa pitää hyödyntää. Koillisväylän löytäjän perintöä pitää käyttää hyväksi.

*)  tämän kirjoitin eilen ip ja illan uutisissa Katainen kertoikin että tätä valmistellaan, hyvä! PM on seurannut mun plokia? Tosin luki sitä jo ennen julkaisua, mitenkähän?