Luxorissa satoi

Pari päivää on ilma ollut muuttumassa, taivas pilvessä. Eilen illalla tuli muutama pisara vettä, sitten keskiyöllä kevyt sadekuuro. Mutta aamulla heräsin sateeseen, koko pihamaa oli märkä mikä on suuri harvinaisuus Luxorissa. Tämän talvisesongin aikana jo kolmas kevyt sade. Arvaan ettei palloja näkynyt sateen vuoksi vaikka en ollut ajoissa jalkeilla.

Jännällä tavalla tulee esiin kulttuurieroja, jotka perustuvat täysin erilaisiin sääoloihin. Kun Vesa on teettänyt hyvän demovideon Elastopista englanniksi, huomaa että osa asioista on vaikeaa ymmärtää täkäläisille. Esim ruostuminen on vähemmän tuttu ilmiö rutikuivissa oloissa. (Vaikka kyllä 40v vanhoissa taxinromuissa sitäkin näkee.) Suomessa on laitoksia joissa puutavaraa kuivataan ja saadaan kuivaamoon 70 astetta lämpöä ja samalla kosteutta 90-95% luokkaa, siis saunan olosuhteet. Saunaa kokematon ei sitä ymmärrä ja osaa kuvitella. Ilmasta tuleva kosteus on outoa ymmärtää täällä, kun suomalaisillekin on tuntematonta se että 4 hengen perhe tuottaa asuntoonsa 10-15 litraa vettä vuorokaudessa vain asumalla ja hengittämällä. Maassa jossa sade ei ehdi maahan ennen haihtumistaan ilmassa, on vaikea ymmärtää sumua tai meille tuttuja sadeviikkoja, räntää ja lunta.

Kesällä turismia nurinpäin?

Jo useamman kerran on juteltu mahdollisuudesta että Hassan ja Ahmed tulevat käymään Suomessa kesällä. Poikia idea kiinnostaa, mutta työesteet ja raha voi tulla esteeksi. Mielenkiinto lisääntyy jos syntyy pikkuisenkin bisneksen ituja.

Aarteet tuhon omina?

Oli pitkiä keskusteluja muinaisen Egyptin kulttuuriaarteiden säilymisen ongelmista. Kysyin mistä johtuu, että esim kuninkaiden haudat ovat säilyneet ja niiden kuvat seinillä kestäneet tuhansia vuosia ja nyt sitten murenevat käsiin. Siihen on kaksi selitystä. Ensimmäinen ja pahin uhka tulee siitä, että ilma nyt pääsee hautoihin, kun ne on avattu turismille. Nehän saivat olla rauhassa vuosituhannet kunnes länsimaiden turismi otti ne kohteekseen. Ihmiset vievät hautoihin hengityksen ja hien, joka kosteus imeytyy seinien kuviin. Siksi hautojen avoinna pitämistä säännöstellään ja niitä pidetään auki vuorotellen. En tiedä mitä väliaikoina tehdään ilman kuivaamiseksi, mutta sekin saattaa selvitä joskus.

Toinen ilmiö on maan kautta tuleva kosteus, joka johtuu pohjaveden  tason noususta, joka siis johtuu Niilin padoista, joita on useita nykyisin. Useisiin koskipaikkoihin, kuten Esnaan, on tällä vuosisadalla tehty patoja ja niihin sulkuja, joiden avulla laivaliikenne nousee ja laskee tasolta toiselle. Niiden patojen takana ei ole isoja altaita, vaikka toki joki niiden takana levenee reilusti.  

Häät tiedossa

New Memnon hotellin omistajaperheellä on ylihuomenna häät, kun suvun nuorin poika avioituu. Juhlat on suuret ja vieraita odotetaan ehkä jopa yli tuhat, ja Vesakin sai kutsun ja isäntäperheen pojat pitivät itsestään selvänä että he menevät kemuihin, ”koska he ovat meidän naapureita”.  Häihin voi mennä kuokkimaan ja se on tavallista ja ohikulkija vedetään iloiseen tanssiin mukaan. Tanssihan hoituu naiset ja miehet erikseen ketkutellen, vaikka viime syksynä näimme senkin ihmeen että yksi rohkea nuorimies potki yli aisan ja tanssi tyttöjen joukossa. Täällä se jo onnistuu, kun jossakin vanhoillisessa öljymaassa oli hiljattain esillä syyte yhdessä tanssimisesta ja siinä hurjimmat kiihkoilijat vaativat kuolemantuomiota 17 nuorelle. Lopulta kävi selville että tilannekuva oli väärennetty pitkän kameran objektiivin avulla ja nuoret tanssivatkin eri ryhminä. Mikähän höyrypää siinäkin oli takana? Mustasukkainen kilpakosija?

Maanantai-iltapäivänä tuli aurinko esiin ja sen voima kuivasi nopeasti kosteuden pihasta. Nyt voidaan sanoa, että teimme sen muurin halkeaman paikkauksen sinä päivänä 2013 kun Luxorissa satoi. Kengät ja paita narulla kastui, samoin ovenalusmatot, mikä on tosi harvinaista.

KIPI oli ma 28.1 lukema 14 ja 29.1 tuli 16. Ihan kivoja määriä tammikuulla.